ziemniaki z boczkiem - 2763 przepisów (strona:80/185)

duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski 155

kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną

stajnia gołębie od kuchni
Kartoflanka z zacierkami 149

będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość sklepowa(...)minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować. Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać

Posadzone i zjedzone
Jesienna grochówka ze świeżym majerankiem 133

połączenie . Groch , wędzonka i zapach majeranku…pycha Składniki : 1,5 szklanki grochu łuskanego 2 kiełbasy śląskie 3 żeberka wieprzowe kawałek wędzonego boczku 1 cebula 1-2 marchewki korzeń pietruszki 3-4 ziemniaki 3 l wody 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku mały pęczek świeżego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy(...)złoty kolor . Przekładamy do garnka , dodajemy pokrojony dowolnie boczek , żeberka. Wlewamy wodę . Wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę oraz wsypujemy groch . Doprawiamy solą . Gotujemy około godziny na małym ogniu , po czym dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i maggi. Ponownie gotujemy do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie . Wyłączamy gaz . Siekamy majeranek i wsypujemy do gorącej zupy . Czas doprawić pieprzem

Ogrodnik w podróży
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 141

drugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy.Składniki:- 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych)- 2 duże ziemniaki- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g)- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka)- płatki migdałów lub pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy(...)Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone korzonki brokuła. Zagotować. Do tego dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok.15-20 minut pod przykryciem. Można trochę posolić. Wody nie dajemy zbyt dużo, niezbędne minimum, tak by całość była prawie zakryta. W tym czasie kroimy na malutką kostkę wędzony boczek lub ogonówkę i podsmażamy na patelni tak, by ładnie

Smaczne Zdrowe
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 223

plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania ziemniaków. Ziemniaki cienko obieramy i równie cienko je kroimy w plasterki – plastry grubości 2-3mm będą idealne. Ja posłużyłam się mandoliną. Gdy woda(...)podniebieniu. Obiecuję Wam – jeśli raz spróbujecie, będziecie do tego przepisu często wracać. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości dorady, świeże lub mrożone, wypatroszone 600g ziemniaków (waga po obraniu) 3 pomidory drobne, malinowe, ok.300-350g 6 cieniutkich i długich plasterków wędzonego boczku 2-3 szalotki, około 100g 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka kaparów z zalewy ½ pęczka pietruszki 2 gałązki grubego szczypioru

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z farszem pieczarkowym 128

popularna. SKŁADNIKI: - 9 średniej wielkości ziemniaków - 500g mięsa mielonego (w naszym przypadku – indyka) - 500g pieczarek - 2 średniej wielkości cebule - 10 cienkich plastrów boczku - 10 plastrów sera żółtego - przyprawy (kminek, rozmaryn, ostra papryka, pieprz, sól)   Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne, aby ziemniaków nie rozgotować, mogą być nawet delikatnie niedogotowane. Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na maśle(...)solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki, po ugotowaniu, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy je kminkiem i szczyptą rozmarynu. Wrzucamy pieczarki rozprowadzając je po całej powierzchni. To samo robimy z mięsem mielonym i następnie cebulą. Na górę układamy plastry żółtego sera i boczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika

Związek na patelni
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 197

pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki - wymieszaj bardzo dokładnie (najlepiej rękoma). 3. Smaż na rozgrzanym oleju dość cienkie placki z obu stron na złoto. Sos z kurkami: 1. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej(...)patelni. 2. Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli z boczkiem - smaż ok. 5min. mieszając od czasu do czasu. 3. Dodaj mascarpone na patelnię z kurkami, wlej wodę i połącz, pozwalając rozpuścić się serkowi. 4. Zdejmij sos z ognia, dodaj zieloną pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Podawaj z gorącymi plackami. Smacznego! Potato

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Królik po myśliwsku 149

pieprz masło Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone Instrukcje Jeżeli królik nie jest podzielony, dokonujemy rozbioru zgodnie ze wskazówkami we wstępie. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki(...)przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 253

kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony(...)kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć

Stare Gary
Zupa z młodej kapusty 96

kapusty?  Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą

Pani domowa
Zupa kartoflana z pieczarkami 95

Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3  Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz. Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut

R'n'G Kitchen
Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes 243

aromat? To danie jest łatwe, do tego wygląda bardzo apetycznie. W tym stylu są też przepisy na śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem i młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem, podane ze szparagami i boczkiem. Potrawa ta łączy wszystkie zalety kulinarnej prostoty: ma mało składników, jest łatwa, prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowna i smaczna. Do przygotowania(...)pieczonych ziemniaków wystarczą ziemniaki, ostry i długi nóż, oliwa z oliwek i szczypta gruboziarnistej soli i ulubione zioła. Ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki do 2/3 grubości, jednocześnie zostawiając nierozcięty spód ziemniaka, dzięki temu w trakcie pieczenia ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które podpiekają się na chrupiące chipsy. Pomiędzy nacięciami ziemniaka jest wędzony ser i szynka, ale nie trzeba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŻUREK W CHLEBIE 139

SKŁADNIKI : 2 litry wody włoszczyzna 1 pęczek 2 ziemniaki 1 cebula 0,3 litra zakwasu na żurek 20 dkg boczku wędzonego  20 dkg kiełbasy wędzonej 30 dkg kiełbasy białej 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo 4 chlebki do zupy(...)PRZYGOTOWANIE :  Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.  Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs 178

suszonych  2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę 5 zielonych szparagów sól i pieprz, chili w płatkach do smaku  1 opakowanie boczku wędzonego w plasterkach oliwa świeży rozmaryn 1 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie szpinaku mrożonego  3 ząbki czosnku sól, pieprz papier do pieczenia  Polędwiczkę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na deskę(...)masłem, oraz przeciśniętym prze praskę czosnkiem, doprawiłam i podałam z mięsem i ziemniakami.  A Ciebie zapraszam do udziału w konkursie DOBRE Z NATURY zasady są proste, a nagrody przydatne czy można chcieć czegoś więcej ? Poznaj dobre mięso, mięso certyfikowane QAFP. Polędwiczka wieprzowa z ricottą zawijana w boczek + Konkurs

Kuchnia na wzgórzu
Kapuśniak z kiszonej kapusty 173

Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę(...)będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zrumieniamy i dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej

Pelusiowa Kuchnia