którym znudziły się placki warzywne, nawet te pieczone. Prosty w wykonaniu i idealny w smaku tort z warzyw. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka(...)przyprawy, dokładnie mieszamy. W tortownicy o średnicy ok. 20 cm wykładamy kolejno warstwy warzyw (kolejność dowolna). Ostatnie jajko ubijamy z mlekiem, dodajemy tartego parmezanu i wylewamy na wierzch warzyw. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 st. C. Upieczone posypujemy mozzarellą i zostawiamy, aż się rozpuści lub zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego kolorowego
KucharzycaPrzepyszny kurczak pieczony w piekarniku. Ale najpierw przez całą noc marynował się w przyprawach oraz dużej ilości czosnku i cebuli. Chrupiąca skórka z zewnątrz oraz soczyste mięso w środku. Doskonała propozycja na obiad lub kolację. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczą ziemniaki również zapiekane w piekarniku i ulubiona surówka albo zwyczajnie kromka chleba. Co powiecie na takie połączenie smaków(...)położyć kurczaka. Na wierzch kurczaka również posypać cebulę. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie piekarnik nagrzać do 160'C, piec kurczaka pod przykryciem około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej kurczaka około 45 minut, aby skórka się przyrumieniła
Zrób to smaczniemieszkaniu podczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;) Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków kolba kukurydzy(...)godziny. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, ziemniaki obrać i pokroić w plastry, kolbę przy pomocy ostrego noża obkroić z ziaren. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, ziemniaki oraz ziarna kukurydzy, doprawić solą i smażyć kilka minut. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
zadanie-gotowanieDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków
Moja Delicjaprzekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła. Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny. Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany. Podaję mięso polane sosem. Do tego puree z ziemniaków i sałata z jajkiem i śmietaną. Artykuł Schab w sosie
MojaQchnia.plłyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka ponadto kulka mozzarelli kawałek sera żółtego obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu. Wykonanie: Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie. Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę(...)czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut. Smacznego
kgwjanczewoprzykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wkładam do nagrzanego do 40 stopni piekarnika. W tym czasie można zrobić nadzienie. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło i ser starty na tarce na dużych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na trzy części i uformować trzy(...)małą dziurkę w samym centrum placka i przenieść na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sam sposób uformować dwa pozostałe pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 230 stopni i piec przez kolejne 3-5 minut. Gotowy placek obficie posmarować masłem i przykryć pokrywką, aby nie wystygł. Upiec
Smaki Arminemamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę(...)dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi zastawa
królestwo garówfilety łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach przez około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuły myjemy i kroimy na mniejsze różyczki. Paprykę myjemy, wyjmujemy środek(...)papryki. Suchą patelnie rozgrzewamy. Wycinamy z papieru do pieczenia kwadrat wielkości naszej patelni i kładziemy na nim łososia (skórą do dołu), po czym przenosimy na patelnie. Łososia smażymy około 4 minuty z każdej strony. Jeśli łosoś jest grubszy niż 2 cm to należy smażyć go nie co dłużej. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, brokułami i papryką. Smacznego
Klasyka Gotowaniapopularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego Rolnika biorą pod lupę bulwę z Ameryki Północnej i dzielą się inspiracjami kulinarnymi. Lubimy warzywa bulwiaste, nie ma co ukrywać. Ziemniaki, wraz z mizerią i kotletem schabowym, to stały gość niedzielnych obiadów u babci. Ze słodkich czasów dzieciństwa wspominamy knedle i kluski leniwe okraszone bułką tartą. Dzięki batatom przygotowujemy zdrowszą, pieczoną wersję frytek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 o C. Piec około 25 minut
Even Better Foodchlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki(...)ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta ostrej papryki. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę obrać, pokroić na większe kawałki, przełożyć do miski wraz z niepełną łyżeczką soli i płynnym olejem kokosowym – starannie wymieszać, po czym równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 o C. Piec około 25 minut
Even Better FoodPrzepiórki duszone w sosie własnym Nad mięsem przepiórek rozpisywałam się nie raz , że jest smaczne , zdrowe i proste do przyrządzenia . Powoli nadciąga zima więc czas na
Ogrodnik w podróżyNastępny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo(...)papryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Danie było pyszniusie, polecam. Dziękuję Małgosiu
Kuchnia Pokoleńłyżka cukru cukier waniliowy 50 g drożdży płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku -//- 2 łyżki spirytusu szczypta soli mąka do podsypania Lukier: Przepis ---> TU Polewa: Przepis ---> TU Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki kilka obranych ziemniaków pokrywka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól, proszek przesiewamy razem
Dieta moja pasjasmażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram i kroję w paski jak na frytki. Układam na papierze na blaszce, polewam olejem, posypuję solą, bazylią, oregano. Warzywa wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż będą miękkie. Roladki podaję z frytkami posypuję natką. #OlejKonwenanse
wesoła kuchniapodsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniakostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Poczynając od spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy DomPodsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki(...)pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać
Ze smakiem bez glutenujakiegoś czasu staram się produkować różne pieczenie, które jestem w stanie zjeść zarówno na obiad, jak i na kanapki. Taka jest właśnie rolada z indyka, którą wzbogaciłam suszonymi pomidorami, które podkreślają smak drobiu. Znakomicie nada się jako domowa wędlina podczas świątecznego śniadania. Zaś podana z ziemniakami i surówką może stanowić świąteczny obiad. Przy minimum pracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g(...)niezbyt gruba, co mi wcale nie przeszkadza. Wstawić tak przygotowaną roladę na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowała. Mięso zawinąć w folie aluminiową lub włożyć do worka do pieczenia (pod koniec pieczenia rozciąć, aby wierzch się lekko zrumienił). Piec w 170 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównaczynia...podlewamy tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego
chleba naszegouważajcie by nie spalić płatków), a następnie rozdrabniamy je (ja rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do każdego ciasteczka wciskamy nerkowca. Pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściesumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju święta, stosowało się je też jako mięsko na obiad. Wystarczyło ugotować ryż czy ziemniaki, podgrzać takie mięsiwo i podać(...)błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min. Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab
Mieszam w Garnkustopni C (ja piekłam półtorej). Piec do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, piec pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca. Podałem
R'n'G KitchenPodsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniłyżki rozmarynu, łyżeczka soli Wykonanie: Ugotowałam buraki i pokroiłam w kostkę. Tłuczkiem do ziemniaków ubiłam z nich masę (zostawiając kilka większych kawałków). Mąkę wymieszałam z przyprawami, dodałam do niej masę buraczaną, zmiażdżone ząbki czosnku oraz olej. Ugniotłam ciasto. Ciasto przełożyłam na papier do pieczenia, przykryłam drugą warstwą papieru i rozwałkowałam. Zdjęłam górną warstwę papieru i pokroiłam ciasto w kostkę. Wsadziłam
Kasia Sarnadrobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy. 4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h. 5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę
Szefowa kuchniFrittata to rodzaj pieczonego omletu z dodatkami. Frittatę można przygotować na 3 sposoby: podsmażyć na patelni wszystkie wymieszane składniki, a potem włożyć do piekarnika i
Anioszek w kuchnilekko pięścią lub kostkami dłoni, można je także nadziewać w całości, tworząc smakowite smażone, pieczone lub duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej
Ciasna Kuchniapółksiężyce, ziemniaki w plastry (około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie ściągamy folię
Moje-pitraszeniekaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć
Gotowanie jest łatweziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje warstwy analogicznie: ziemniaki, farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze
Pyza i Surówkapomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie
Ugotowaćpiekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca. Ja podałam kurczaka z sałatką z marynowanych ogórków i niemieckimi knedlikami ziemniaczanymi, ale równie dobrze możecie podać mięso z ryżem czy tłuczonymi ziemniakami
W poszukiwaniu inspiracjimięsnych. 1kg ziemniaków 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w 200* C przez 35 minut
VioletoweKucharzenieboczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min
W kuchni u Monikitłuszczem prostokątne lub okrągłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawyłyżki mąki kukurydzianej - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano* Ziemniaki i dynię obrać, dynię dodatkowo pozbawić nasion. Utrzeć na grubych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy. Doprawić i dokładnie wymieszać. Ułożyć po 2 łyżki na blaszce, na papierze do pieczenia. Uformować w płaskie placki. Piec w 180 stopniach, do momentu, aż się przyrumieni ( ok. 25 minut
Corner With Recipeswymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C. * Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować kilka minut na parze, aż zmięknie. Potem wystarczy ugnieść dokładnie, jak ziemniaki
Corner With Recipes