Jesienią taka pyszna i aromatyczna zupka z dodatkiem świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha
Ala piecze i gotujePachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Składniki: Mięsne kuleczki: 400g fileta z kurczaka 400g mięsa z łopatki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka mleka 1 bułka kajzerka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)kaszy manny 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Puree: 600g ziemniaków 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 2 łyżeczki musztardy dijon sól pieprz Masa jajeczno-śmietanowa: 150g śmietany 18% 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 150g żółtego sera 20 pomidorków cherry zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać(...)kucharka zawinąć mięso na roladki, obwiązać grubszym sznurkiem i schowac do lodówki na 2 godziny na bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryc patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac
W Mojej Kuchni Lubięchrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się(...)ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy
Kulinarny karnet Christopheraziemniaki i surówka z marchewki i goście będą mlaskali aż miło... Składniki: (mój obiad obejmował 20 osób.... więc jest to przepis na obiad dla 20 osób) szynka wieprzowa - 3 kg czosnek - 6 ząbków ziele angielskie - 10 sztuk liść laurowy - 5 sztuk sól peklowa - wg przepisu na opakowaniu soli woda - przegotowana, zimna - ok. 1 litr Sos chrzanowy: sos z pieczenia(...)należy poczekać do całkowitego wystygnięcia mięsa, pokroić na plastry, ułożyć na blasze, zalać sosem z pieczenia i przykryć folią aluminiową. Następnego dnia należy podgrzać szynkę w piekarniku - ok 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Przygotować sos . W rondelku podgrzać 1 szkl sosu z pieczenia szynki i dolać do niego wody - sos jest bardzo słony. W miseczce rozrobić mąkę
Ze smakiem bez glutenuwołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego(...)Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy zjeść u kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań
Wylizany RondelDzisiaj mam dla Was zupkę o nietypowym smaku, a mianowicie słodki krem z kukurydzy konserwowej połączony z pieczonymi orzeszkami z ciecierzycy. Orzeszki z cieciorki są bardzo smaczne, a poza tym możemy je podawać jako zdrową przekąskę. Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan. Do zupy polecam(...)również podać chrupiącą czosnkową bagietkę. Zapraszam na przepis :-) Życzę miłego gotowania :-) Składniki: kukurydza Bonduelle 1,5 puszki, marchew 2 szt, ziemniak 3 szt, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie do smaku, orzeszki z ciecierzycy: ciecierzyca sucha 1,5 szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, kolendra mielona 1 łyżeczka, zioła
kulinarne odsłony patiimieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje się wtedy naprawdę wybornie (wiosennie bo kolorowo) a całość smakuje pysznie. Polecam! Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkamiPRZEPIS{na 8 roladek}Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia(...)stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcharakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło
Kraina Miodem PłynącaPasztet z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki to genialny dodatek do kanapek, świetna alternatywa dla pasztetów z mięsem. Doskonale smakuje podany z sosem czosnkowym lub solo, świetnie komponuje się podany z ryżem do obiadu. Pasztet z cukinii to bardzo wyraziste w smaku i proste w przygotowaniu danie. składniki na formę 30 cm x 12 cm 2 młode cukinie(...)razem ze skórką. Obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach do tej samej miski. Starte warzywa odstawiamy na 1/2 godziny aby puściły sok. Następnie cukinię oraz ziemniaki dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Opłukany koperek również drobno siekamy. Do cukinii i ziemniaków dodajemy startą marchew, cebulę, czosnek
Smakowite Daniakurczaka z piekarnika jest daniem idealnym dla osób walczących z wysokim cholesterolem oraz osób na diecie ponieważ 100 g piersi ma tylko 58kcal. Bardzo często to danie robię z pieczonymi batatami pokrojonymi w formie frytek. Składniki: 2 piersi kurczaka (pojedyncze) waga około 150-200g każda przyprawa do kurczaka 1/3 łyżeczki pieprzu duża szczypta curry 3 łyżki oliwy Zobacz(...)dół. Piersi wyjmuję z lodówki i umieszczam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piersi o wadze około 200 g piekę około 20 minut. Jeśli piersi mamy mniejsze, a więc około 150 g możemy ten czas skrócić o około dwie, trzy minuty. Najważniejsze aby piersi nie piec zbyt długo, ponieważ będzie sucha. Oczywiście nie można tego czasu zbyt skrócić, gdyż będzie
Ania gotujeszybka przekąska to pomysł na to jak zamienić tradycyjne frytki z ziemniaków. Lipiec to sezon na cukinię. Warto z niej korzystać, bo tak naprawdę teraz jest najlepsza i najsmaczniejsza Ja uwielbiam dodawać ją do sałatek , gulaszu, czy też do makaronu . Czasem robię z niej placuszki lub piekę np. pasztet warzywny . Lubię również cukinię w słodkich wypiekach. Jeśli nigdy nie próbowałeś
365 dni dookoła kuchnipieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami
moj przepis nawcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego
chleba naszegopatelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do ziemniaków cebulę i masło i stłuc je dokładnie. Doprawić je do smaku solą i pieprzem żeby nie były mdłe. Nakładamy sporą łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy
Swojskie jedzonko