ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:357/603)

Pasztet z cukinii + film 137

Pasztet z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki to genialny dodatek do kanapek, świetna alternatywa dla pasztetów z mięsem. Doskonale smakuje podany z sosem czosnkowym lub solo, świetnie komponuje się podany z ryżem do obiadu. Pasztet z cukinii to bardzo wyraziste w smaku i proste w przygotowaniu danie.     składniki na formę 30 cm x 12 cm 2 młode cukinie(...)razem ze skórką. Obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach do tej samej miski. Starte warzywa odstawiamy na 1/2 godziny aby puściły sok. Następnie cukinię oraz ziemniaki dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Opłukany koperek również drobno siekamy. Do cukinii i ziemniaków dodajemy startą marchew, cebulę, czosnek

Smakowite Dania
Pierś z kurczaka z piekarnika 1165

kurczaka z piekarnika jest daniem idealnym dla osób walczących z wysokim cholesterolem oraz osób na diecie ponieważ 100 g piersi ma tylko 58kcal. Bardzo często to danie robię z pieczonymi batatami pokrojonymi w formie frytek. Składniki: 2 piersi kurczaka (pojedyncze) waga około 150-200g każda przyprawa do kurczaka 1/3 łyżeczki pieprzu duża szczypta curry 3 łyżki oliwy Zobacz(...)dół. Piersi wyjmuję z lodówki i umieszczam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piersi o wadze około 200 g piekę około 20 minut. Jeśli piersi mamy mniejsze, a więc około 150 g możemy ten czas skrócić o około dwie, trzy minuty. Najważniejsze aby piersi nie piec zbyt długo, ponieważ będzie sucha. Oczywiście nie można tego czasu zbyt skrócić, gdyż będzie

Ania gotuje
Frytki z cukinii – szybka przekąska 211

szybka przekąska to pomysł na to jak zamienić tradycyjne frytki z ziemniaków. Lipiec to sezon na cukinię. Warto z niej korzystać, bo tak naprawdę teraz jest najlepsza i najsmaczniejsza Ja uwielbiam dodawać ją do sałatek , gulaszu, czy też do makaronu . Czasem robię z niej placuszki lub piekę np. pasztet warzywny . Lubię również cukinię w słodkich wypiekach. Jeśli nigdy nie próbowałeś

365 dni dookoła kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 139

pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami

moj przepis na
Schab zapiekany... 239

wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego

chleba naszego
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 393

patelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do ziemniaków cebulę i masło i stłuc je dokładnie. Doprawić je do smaku solą i pieprzem żeby nie były mdłe. Nakładamy sporą łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy

Swojskie jedzonko
10 zdrowych przepisów na dobry początek 148

obiadowe resztki jak pieczony kurczak i wzbogacić o niskowęglowodanowe warzywa. Pieczony łosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają dużo węglowodanów czyli dużo cukrów. Dlatego

codojedzenia
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 225

musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około

Gotowanie...to proste !
Sernikowe placuszki z jabłkami 207

pochłonięci weekendowymi porządkami domowymi. Można zrobić je dosłownie ze wszystkiego: z ziemniaków , z cukinii oraz na słodko z jabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój

Pobite gary Barbary
Babka ziemniaczana z boczkiem 369

wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.  2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę

Apetyczna babeczka
Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 180

kukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku

greenscarf
Frittata z ziemniakami, szpinakiem, chorizo i wędzonym serem 253

więc dodatkowy jest zbędny), dodać posiekaną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokrojone ziemniaki i podsmażyć 1-2 minuty. Wrzucić szpinak, wymieszać składniki i zalać masą jajeczną* z roztrzepanych jajek doprawionych solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut pod przykrywką, a następnie odkryć, posypać startym serem i piec

Kraina Miodem Płynąca
Kotleciki z ziemniaków i makreli 147

lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy rozdrobnioną widelcem makrelę, kukurydzę, groszek i drobno pokrojoną fetę.. Wszystko mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko i mąkę. Z ciasta formujemy kotleciki, które układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, odwracając od czasu do czasu

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes z Orzechami i Bananami 169

Składniki: banan 1 sztuka płatki owsiane 75g mąka pszenna 60g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamon 1/3 łyżeczki mleko 115ml jajko 1 sztuka olej lub masło do smażenia do podania: banan 1 sztuka orzechy włoskie 10g miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki Wykonanie: Banana zagniatamy ubijaczką do ziemniaków lub miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni

rabarbarowo
Torcik łososiowy 136

chwilę. • Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 152

łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser na grubej tarce. • Białka ubić na sztywno i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć masę ziemniaczaną. • Piec 30 minut w temp. 200 st.C.{jcomments

To co kocham
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 218

tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania

karmelowy
Pytt i panna 352

łyżeczka oregano * 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w około 1,5 cm kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Wszystkie składniki i przyprawy (poza grochem) łączymy i wysypujemy na dużą blachę. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy groch i pieczemy jeszcze

Mohiella
Langosze wg Aleex 178

drożdże, cukier, olej. Powinna powstać dość gęsta papka, do której należy dodać ziemniaki i wymieszać wszystko razem. 3. Posypać na wierzchu delikatnie mąką i zostawić na ok 45-60 min do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. 4. Po wyrośnięciu rwać kawałki, rozciągnąć w palcach i rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać

W mojej kuchni
Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym 185

kalorii. Smażymy pączki, faworki, karnawałowe róże. Ostatnio widzę przepisy na pączki pieczone ale jak dla mnie to nie są pączki a po prostu drożdżowe bułki. Oczywiście możecie się z tym nie zgodzić ale ja tak uważam. Pączek musi być smażony. Dziś mam pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków z pysznym kremem czekoladowym z kakaowcem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wegeburgery z kaszą jaglaną 222

kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki

moj przepis na
Ziemniaczane różyczki 177

sól, pieprz biały natka pietruszki, np. suszona gałka muszkatołowa ewentualnie ostra papryka Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce o średnich oczkach. Dodać masło. Masę przyprawić (solą, pieprzem, gałką i natką pietruszki). Wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić. Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć "różyczki". Posypać szczyptą ostrej papryki. Piec około 20-30 minut w 210ºC (różyczki powinny lekko się zarumienić

Ugotować
Babka ziemniaczana 211

jajka sól pieprz 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka majeranku Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również marchewkę i cebulę, boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć. Do masy ziemniaczanej dodać przestudzony boczek razem z tłuszczem, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać i włożyć do kamionkowego naczynia. Piec ok 70 min w temp 200 st. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Zainteresowanych

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 155

ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z łososiem 206

litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.  Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni

R'n'G Kitchen
Kurczak kontrrewolucyjny 156

lodówki na całą noc, by przejął aromat przypraw. Po leżakowaniu, ja piekę go nałożonego na butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 235

naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure

Kuchenna Kontrrewolucya
Mussaka 133

solą,cynamonem i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami: ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia

Wielki apetyt
Pieczone uszka ziemniaczane 233

farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.  Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut..... Smacznego

Gaździnka warzy
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce. 589

Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg karkówki - 0.5 kg pieczarek - 1 duża czerwona papryka - 1 duża cebula - sól,  domowa wegeta(...)Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem 151

wszystkich ! Składniki : 6 ziemniaków sól morska oliwa masło gałązka rozmarynu Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Najlepiej wcześniej je podgotować do miękkości w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować ! Gdy trochę ostygną nacinamy po całości i wkładamy pomiędzy rozmaryn i cząsteczki masła. Pieczemy na grillu lub w piekarniku do momentu ,aż się zrumienią. Posypujemy solą morską

noteskulinarnyfiga
Zapiekanka ziemniaczana 200

ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą

w mojej kuchni
A MOŻE GOFRY?! 180

jajka  1 żółtko sól, pieprz 2 kubki jogurtu koperkowo-ogórkowego Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć z nich sok. Przełożyć do miski i połączyć  ze śmietaną, jajkami i przyprawami - ja dodałam także czosnek. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Nagrzaną gofrownicę posmarować oliwą i piec gofry. Ja podałam z jogurtem koperkowo-ogórkowym. Smacznego

KUCHARNIA
P... Pierogi! (i polska impreza!) 203

się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz

Kitchens Alphabet
Kurczak z brukselką i ziemniakami. Danie jednogarnkowe 642

udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn  sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę, gdy bulion wyparuje należy dolać

Mango Papaja
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 263

złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 202

podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała(...)tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam

Food Square
Knedle ziemniaczane z truskawkami 214

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej

Ala piecze i gotuje
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 154

godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny

Niedzielny kucharz
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 216

morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina (cordero asado) lub mleczne prosię, typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser(...)jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio. El Tio nazywana

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 444

planuje się ciasta oblewać polewą, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl 1 mały cukier wanilinowy (16g) 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej - marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta(...)ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W

Grunt to przepis!
polędwica nadziana rukolą 204

oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki gotujmy al dente  , następnie smarujemy oliwą  , układamy obok i na nich  czosnek oraz rozmaryn i  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO młoda mini cukinia  pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą szpinak

na gazie
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 322

furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!  Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu!  Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta!  Składniki:- filet z kurczaka(...)suszone pomidory w oleju ( Provitus ) – 100 g– serek biały kremowy – 2 łyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki – 150 g– czosnek – 2 ząbki– oliwa z oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus  Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej

Ostra na Słodko
Karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej 345

Karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej to pyszna pieczeń pachnąca ziołami. Coraz częściej zdarza mi się robić takie pieczenie z jednego kawałka mięsa. Najczęściej wykorzystuję do tego celu karkówkę, ponieważ jest ona trochę przerośnięta tłuszczem, dzięki czemu mięso po upieczeniu nie jest zbyt suche. Ponadto podczas pieczenia część tłuszczu się wytopi i nie ma potrzeby podlewania mięsa wodą. Karkówka w marynacie(...)musztardowo-ziołowej to pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso takie po upieczeniu możemy pokroić w grubsze plastry, z wytopionego tłuszczu zrobić sos, a całość podać z ziemniakami lub kaszą. Mięso przygotowane w ten sposób jest smaczne, miękkie i soczyste. Schłodzona karkówka w marynacie musztardowo-ziołowej sprawdzi się również jako dodatek na kanapki. Świetnym dodatkiem do takiej karkówki podawanej

Danka Pichci
Placuszki z batatów i cukinii 292

szczypiorku. Placuszki także często traktuje, jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie

Kuchnia Bazylii
Pieczona fasolka z parmezanem 162

zagotowania gotuję minutę. Odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą. Ziemniaki i marchew obieram i kroje w paski. Przekładam do miski, dodaję estragon, szałwię i rozmaryn pokrojony, sól, bazylie i oregano, dodaję, cztery łyżki oleju rzepakowego. Mieszam w misce i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W tą samą miskę przekładam fasolkę, dodaję papryki, sól, pieprz i cztery łyżki oleju

wesoła kuchnia
Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze 140

muffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść

Delicious Place
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 419

kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół – jak ugotować? Przepis na krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól

Kuchnia Bazylii
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 331

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 460

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 139

Ciepłe (a najlepiej gorące-ja to pure robiłam dzień wcześniej) ziemniaki ugniatamy tłuczkiem razem z masłem i śmietaną aż do uzyskania jednolitej, rzadkawej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką i wyciskamy rozetki na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia. Chłodnik

Kolorowy Przepisownik
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 211

ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze. OK! Podsumowując! Sztuka skuteczności polega na wdrożeniu wiedzy w praktykę,  a potem stosowaniu jej systematycznie.   Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach. P.S. W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Frytki z batatów 163

Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut, aż będą miękkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Full English breakfast 178

naszej kaszanki, jednak z mocnym aromatem ziela angielskiego) pomidory (pieczone) pieczarki (podsmażone na maśle) baked beans (fasolka w sosie pomidorowym, praktycznie nikt nie przygotowuje jej sam, gotową do podgrzania kupuje się w puszce) tosta z masłem lub smażonego na maśle hash browns (placuszki z surowych ziemniaków, smażonych na głębokim tłuszczu) Tak obfite śniadanie miało wystarczyć rolnikom na cały

wysmienity
Purée z dyni 189

mocy (zobacz też: Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo? ). Dynia piżmowa – pieczenie lub gotowanie Jeśli uzyskany miąższ nie jest miękki i zawiera twardsze fragmenty, można go zblendować na gładką masę. Takie purée można jeść od razu (z solą i tłuszczem) jako zamiennik albo dodatek do purée z ziemniaków albo batatów. Możemy także przełożyć purée dyniowe do torebek i zamrozić albo

PaleoSMAK
Frytki z batatów 179

Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut, aż będą miękkie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI 206

jajka - 3- 5 łyżek mąki pszennej w zależności od mączystości ziemniaków (im mniej tym lepiej, im więcej tym będą bardziej twarde! ) - sól, pieprz - 1 cebula - zmiksowana blenderem - opcjonalnie 2-3 zmiksowane ząbki czosnku - olej rzepakowy do smażenia NIE DODAWAJ DO PLACKÓW ŻADNYCH SPULCHNIACZY TYPU PROSZEK DO PIECZENIA Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju rzepakowym

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka obiadowa 149

kostkę i wyłożyć na ziemniaki. • Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. • Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

To co kocham
Gęś pieczona z jabłkami 174

Jabłkami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin(...)godzinie gęś odwrócić grzbietem do góry, posmarować tłuszczem, dalej piec. Po kolejnej 1,5 godzinie na chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Na dnie zostanie sos, który należy wlać

królestwo garów
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 260

solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy kaszę, jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i  mieszamy. Naczynka natłuszczamy i posypujemy bułka tartą. Na dno każdego naczynka wykładamy ciasto ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut

Maminek kulinarny
Musaka w mojej wersji. 198

Polowa sosu mięsnego 4. polowa beszamelu 5. Warstwa ziemniaków, lekko posolić 6. Warstwa cukini lekko posolić i popieprzyć 7.  Sos mięsny  8. Sos beszamelowy 9. Starty ser żółty Jeśli bardzo lubicie sos beszamelowy to możecie zwiększyć proporcje i na górną warstwę dać go więcej.     Piec w temperaturze 180 stopni około 75 minut . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 161

gotować 5 minut. Odlać wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 167

cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy  tez z ziemniakami.     Smacznego!   A Wy jak najczęściej podajecie żeberka

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 228

Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka

O kuchni z uczuciem
PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z WARZYWAMI 401

Mieliśmy ochotę na kurczaka, ale nie chciało nam się długo stać "przy garach", więc przyrządziliśmy pieczone podudzia z warzywami. To danie praktycznie

Przepisy Aleksandry
Truskawkowiec 258

Mieszamy delikatnie. Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min. Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok. Kisiele

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka ziemniaczana. 42893

nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu

O kuchni z uczuciem
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 237

pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 190

pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie

Blondynka Gotuje
Kapuściany przekładaniec 229

mięso-kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-kapusta-prażona cebulka-plastry boczku-ziemniaki-słupki boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)   Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 90 minut.   Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.   Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest

Maminek kulinarny
Flądra w gniazdku 194

jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru  do pieczenia. Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak z jabłkami. 205

godziny. Przed pieczeniem nakrajamy jabłka w plasterki i nadziewamy nimi kurczaka, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dół) przez 1,5 godziny. Podajemy na wielkim talerzu z sałatką i plastrami świeżego ogórka. Do kurczaka z jabłkami bardzo pasuje ryż kolorowy (sposób 1) lub ugotowane ziemniaki z koperkiem

Kuchnia Łukasza
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 270

liści, poprzechadza się po wyścielonym barwami lesie lub parku i ogrzeje go kilka ciepłych promyczków słońca od razu staje się głodny.. Jeśli lubicie delikatne rybie mięso, dynię pieczoną na ostro, rozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad: Składniki:  (dla 2 osób(...)polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli

Symfonia Smaków
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami 257

przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową

Marta Gotuje
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 245

Delikatna, kremowa zupa  krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i

Ala piecze i gotuje