puree z selera Puree można przyrządzić zarówno z selera gotowanego, jak i pieczonego. Ja przygotowuję z pieczonego, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. Selera dzielimy na kawałki, każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Gdy planuję na obiad puree z selera, to dodatkowo piekę razem z nim też inne warzywa, które pasują do selera: jest(...)czosnek i czasem też pietruszka. Takie puree można przyrządzić zarówno z samego selera, jak i zmieniać jego smak poprzez dodatki. Pyszne jest połączenie selera i ziemniaków, ja czasem dorzucam także pietruszkę. Przepis na puree z selera to kolejna propozycja na danie z selerem w ramach mojej akcji: “Kalendarz smaków” . W tym roku będę proponować Wam dania zgodne
Wiszniówkacebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować) Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.. Smacznego
Gaździnka warzyłyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy(...)samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy
Brzuszki Łakomczuszkisuper pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍. Parę(...)warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Zupa krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 łyżki masła 2-3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy oraz przepyszna pianka porzeczkowa. Uwierzcie mi przepyszna pianka porzeczkowa. Piankę częściowo wyjadaliśmy z mężem z miski, jeszcze przed dekoracją deseru, nie mogliśmy się opanować. Pomysł na deser i dekorację mój autorski, pomysł na piankę(...)cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie
moj przepis nabułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – http://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/ . Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem(...)lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plgłową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie(...)żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Smakowity Blog KulinarnyDietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 5 Składniki:5 steków z piersi indyka,1/2 dojrzałej papai,10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej,1 łyżeczka płatków chili,świeże zioła do przebrania,2 łyżki przyprawy do kurczakalubDomowa mieszanka(...)stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy i sok z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać.Podawać z dowolnymi dodatkami np. opiekanymi ziemniakami i kalafiorem gotowanym na parze
SzczyptaSmaQprzygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji(...)naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam
Mango PapajaTak mniej więcej początek maja to moment, gdy na straganach i w sklepach zaczyna pojawiać się młoda kapusta. I to jest dla nas sygnał, że już
Marder&Marder ManufactureDania z wykorzystaniem mięsa drobiowego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Teraz za oknem coraz piękniejsza pogoda więc trzeba korzystać i jak najwięcej czasu spędzać na wolnym
Ala piecze i gotujeDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiUwielbiam kawałki chrupiącego kurczaka . Takie domowe nuggetsy można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję takie kurczaki z frytkami, ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem
Słodkie okruszkiŚwieże makrele z grilla to rewelacyjny pomysł na obiad. Makrele się pieką a my mamy chwilę dla siebie. Dużo pracy nie ma przy takim obiadku, a
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1/2 kg kaszanki 2 duże cebule 2 łyżki masła sól i pieprz świeżo mielony 1 kg ziemniaków świeży koperek Wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w pół
kgwjanczewo