ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:339/603)

Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 243

Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej  1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz(...)minut.  Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę. W garnku na 1 łyżeczce oliwy podsmażamy pieczarki, a gdy będą złote dodajemy pozostałe warzywa. (tym zabiegiem skróciłam sobie czas pieczenia, gdyż naprawdę miałam mało czasu). Smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut co chwilę mieszając. Chodzi o to, by nie były kompletnie surowe. Do naczynia żaroodopornego przekładamy warzywa, posypujemy je przyprawami

Kitchens Alphabet
Bográcsgulyás, bograczem zwany 229

chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami doprawia, cynamonu z leksza dosypuje i już, grzany bimberek gotowy! Tylko poramańczy lepij nie dodawać, bo aksamitny posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo powszechnie, to się nie godzi(...)Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz Galuszki: 1 jajko mąka

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pieczone bulwy i korzenie z quinoą i orientalną nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 122

przepis na pieczone bulwy i korzenie z quinoą i dressingiem z kiszonej cytryny, przyprawione kuminem i kolendrą. Czujecie już ten aromat? Ja użyłam warzyw w nietypowych kolorach, ale możecie skorzystać z takich, jakie akurat macie pod ręką.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 brukiew 1 fioletowy ziemniak truflowy 1 żółty burak kilka bulw topinamburu 2 fioletowe(...)najlepiej wyszorować szczoteczką), tylko topinambur obieramy ze skórki, pozostałe warzywa przekrawamy na pół, lub w grube plastry, smarujemy olejem kokosowym, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut. Kiszoną cytrynę blendujem na gładki sos razem z oliwą z oliwek, kumin  ugniatamy w moździerzu i podprażamy

Quinoa Raz!
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 490

kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa(...)przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: brukselka , papryka , ricotta , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pierogi z ziemniakami 110

każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza(...)zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z ziemniakami 178

każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza(...)zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki

Zasmakuj Kuchni
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 209

według nas niepotrzebny zabieg, przez który kotlet robi się za tłusty i jeszcze bardziej kaloryczny. Dlatego polecamy Wam przepis na równie smakowitego burgera, bez niepotrzebnych kalorii. Burgery podaliśmy z pieczonymi w piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta(...)wzdłuż bulwy (trzy z jednego ziemniaka), a te na grube frytki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy frytki z wody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy frytki na tacy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, albo

Niedzielny kucharz
SERNIK Z MAKIEM 212

zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka(...)Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny :). Artykuł SERNIK Z MAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 147

bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs  1/2 łyżeczki pieprzu i chili  1 łyżka domowej vegety 1/2  szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie :   Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy(...)rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut a dokładnie tak długo aż mięso po włożeniu widelca będzie się delikatnie rozpadać.Jeśli wasz piekarnik za mocno grzeje w tej temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową. Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 197

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym

Ala piecze i gotuje
Kluski śląskie 197

codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek, buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi i pracy, naprawdę warto. Jak z pierogami..pracy jest, ale smak niezastąpiony:) Zawsze robię ich więcej(...)chwilę we wrzątku, smażę lub piekę w jakimś aromatycznym sosie. Moja Babcia zazwyczaj robiła wszystko na oko. Po prostu mieszała, dodawała i wychodziło. Ja zauważam u siebie taką samą smykałkę, dlatego czasami trudno mi pisać o konkretnych proporcjach. Jednak postarałam się po raz kolejny i przygotowałam pyszne kluski śląskie. Oto przepis: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól

Zasmakuj Kuchni
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 179

deser był GENIALNY! rozpływał się w ustach... Ja zamówiłam gęś pieczoną podawaną z flanem z kaszy pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu!  Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą i peklowanym jabłkiem. Wyglądało cudownie. Na deser oboje zamówiliśmy(...)sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii, sok z cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut. Po tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać na wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut. Schłodzić. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować aż będą

Trufelkowo
Łosoś z salsą cebulowo-koperkową 139

Pieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(...)sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC  przez około 15-17 minut. W międzyczasie przygotować salsę cebulowo-koperkową. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę

Ugotować
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 118

mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z rzodkiewki 129

pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu. Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki

Zasmakuj Kuchni
Udka z kurczaka na sposób włoski 98

miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 99

pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 149

czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking

Cooking for Emily
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami 145

ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut w naczyniu z przykryciem lub wyłożonym folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego!               Zapraszam na film z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
biała kiełbasa z ziemniakami,pomidorami,oregano... 157

kucharkiem parzoną białą kiełbasę ponacinać z dwóch stron ukośnie, na patelni na oleju kiełbasę zrumienić ziemniaki włożyć do formy silikonowej 25x24 cm, rozłożyć kulki mozzarelli, plastry pomodorów, posypać wędzoną papryką, ułożyć białą kiełbasę, posypać oregano piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, pomidory i oregano dają śródziemnomorski smak - pyszne danie obiadowe jest smacznym obiadem, można

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z fioletowych ziemniaków 278

cytryn 1 budyń śmietankowy (65 g) 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa

FitKot
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 128

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Składniki ziemniaki mięso mielone cebula ser żółty koperek masło Pokroiłam ziemniaki na plastry, mięso podsmażyłam z przyprawami a cebulę nieco podlałam wodą i wstawiłam na chwilkę do mikrofalówki żeby zmiękła. Naczynie żaroodporne posmarowałam masłem i poukładałam składniki warstwowo. Piekłam około godzinki ale po 40 minutach dodałam jeszcze ser żółty w plastrach z dodatkiem grzybów

Pieguskowa Kuchnia
Dufinki 171

masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę. Pieczemy w 180°C przez około

PatiGotuje
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 138

ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną

Raj dla Podniebienia
Pieczone ziemniaki z cukinią 159

cukinia łyżka masła z lekką górką przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki, do woli, układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 201

zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem. (function

Kuchnia Danusi
KREM Z BROKUŁA Z CHIPSAMI Z SELERA 134

posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka.   SKŁADNIKI :  400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku gęsta śmietana  podaję przepis na -  chipsy z selera pieczone na dwa sposoby

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z patelni 126

krążki ,paprykę i czosnek podsmażyć na patelni,którą potem wsadzimy do piekarnika. Dodać plasterki ziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie i wszystko wlać na warzywa. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze

w mojej kuchni
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem 186

gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. Krok 2 Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy. Krok 3 Kurki czyścimy, gotujemy

Różowa kuchnia
pyszne pieczone ziemniaki spiralki w piekarniku... 177

sucha w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę ułożyć na blaszce, posmarować olejem olejem wymieszanym z przyprawami wstawić do zimnego piekarnika elektrycznego, nastawić na 220 C i piec około 35 minut zrobiłam je pierwszy raz, nacinanie mi trochę nierówno wyszło /nabiorę wprawy

W Mojej Kuchni Lubię
Jaglane burgery 226

szczypiorku łyżka posiekanego koperku 4 suszone pomidory łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę, ziemniaka i słonecznik zmiksować, masa nie musi być gładka, ważne by się kleiło Pokroić pomidory, koperek i szczypiorek, dodać do masy Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać Formować kotlety Piec w 160 st przez 30 minut, (po 20 minutach obrócić kotlety, w tym momencie dodałam też

pyszne zdrowości
Pieczony łosoś (błyskawiczny do przygotowania) 139

Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego łososia, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony łosoś jest soczysty i naprawdę bardzo smaczny. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką. Składniki na 2 porcje: 1 kawałek świeżego łososia ze skórą (około 0,3 kg) sok z cytryny świeży koperek sól, pieprz Łososia umyć, osuszyć i przekroić(...)pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Przygotowane łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 225 °C przez około 15-17 minut. Gotowy łosoś musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia i przełożyć na talerz. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką

Ugotować
Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim 137

ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup)  Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego)  nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę

Gotowanie jest łatwe
roladki drobiowe z kaszanką 128

kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas pieczenia się nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak duszony z warzywami w sosie pomidorowym 138

warzywa to duet idealny, z którego można stworzyć mnóstwo wariacji smakowych. Tym razem zamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek

Fabryka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 170

paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 312

cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Zupa z czerwonej soczewicy 136

kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego

mojewypiekiinietylko
Udka pieczone owinięte boczkiem i z dodatkiem kiełbasy jałowcowej 156

uzyskamy pożądanego efektu :)Takie zwyczajne udka, ale trochę inne. Ważne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz szybką sałatką :)Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków