Chrupiące placki z dyni i ziemniaków każdemu poprawią nastrój! To proste do zrobienia i bardzo smaczne placki smażone z tartej dyni i ziemniaków. Podane z sosem czosnkowym będą idealne na obiad lub na kolację. Z całą pewnością zostanie Ci sporo dyni, więc gorąco polecam również przepis na placki z dyni na słodko. Dynia pieczona z fetą też jest pyszna
AniaGotuje.plprawdziwy król pieczonego drobiu. Klasyczne, pyszne danie, pełne aromatów, smaków, którym można obdzielić całą rodzinę i kilku gości. Złocisty kurczak w 40 minut Przypieczona skórka i soczyste mięso – jak osiągnąć ideał dobrze wypieczonego kurczaka? Korzystając z tego właśnie przepisu. Wychodzi niezawodnie, a nie wymaga wcale długiego pieczenia. Szybki kurczak pod cegłą Świetna sposób szybkiego pieczenia kurczaka: trzeba(...)tylko mocno docisnąć, a od razu mięknie:-) Kurczak w cytrusach Kaczka najlepiej czuje się z jabłkami. Kurczak woli cytrusy. Nadziany pomarańczami, upieczony na złoto, podany w towarzystwie ziemniaków hasselback prezentuje się nadzwyczaj okazałe i wyśmienicie smakuje. Kurczak w marynacie zielonej bogini Wspaniała ziołowa marynata na bazie maślanki zmiękcza mięso i potem wystarczy 40 minut w nagrzanym mocno piekarniku, żeby
Niedzielny kucharzwody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorem
Przepisy i porady kulinarneosolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Piec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia EwelinyCytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmuż. Przygotowanie: 1 h na zamarynowanie kurczaka Czas gotowania: 10-15 minut jeśli masz już upieczone udka z kurczaka. 50 minut – jeśli dopiero będziesz je piec Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób: ok. 15-16 zł To bardzo
Niedzielny kucharzpieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste obracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy. Tą potrawę można jeść zarówno z frytkami, ryżem jak i gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Magia jedzenia.mieszamy razem z serem żółtym. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki lub paski marchewki razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut. 10 minut przed końcem układamy gdzieniegdzie kulki mozzarelli
Gotowanie...to proste !przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Smacznego
Trufelkowofilo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć porcję mięsa, ziemniaków, papryki, cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min. Artykuł Polędwiczki z warzywami w sakiewce pochodzi
Pieguskowa Kuchniaprzekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenmoim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje
Kolorowy Przepisownikdurszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko
W Mojej Kuchni Lubiętakże czerwonej papryki i pieprzu do smaku dowolny sos do podania Przygotowanie; Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy na grubsze frytki. Wkładamy do miski, wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy tak aby wszystkie frytki były dobrze pokryte przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozkładamy frytki, tak aby się nie stykały. Pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.ziemniaki 0.5 kg. sól do smaku olej 3-4 łyżki pergamin Metoda: Ziemniaki obrać, pokroić na formę frytek. Umyć i odsączyć ręcznikiem papierowym ( dokładnie ). Skropić olejem i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Frytki wyłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min. w zależności od piekarnika. Frytki przełożyć do miski
Kuchnia Paulettesgroch zmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce ze startymi i odciśniętymi ziemniakami do masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się
Szybko Szybkowarłyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodałam śmietanę, żółtka, sól i pieprz. Wymieszałam i rozłożyłam do 4 miseczek. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na średniej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i na gorący wyłożyłam masę
Kuchnia u KrysiOdciąć liście od buraków i dobrze umyć .Obrać za pomocą noża lub skrobaczki do ziemniaków, skórkę z buraków i pokroić w ćwiartki lub duże kawałki wielkości kęsa. Skropić kawałki buraków łyżką oliwy z oliwek i sokiem z połowy pomarańczy ze skórką. Zawinąć w folię i piec w piekarniku w temperaturze 175 °C przez 35-50 minut lub do miękkości. .Gotowe(...)dolać pozostałą oliwę , sok z cytryny, czosnek i łyżkę orzechów. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Pieczone buraki na pesto z liści
w mojej kuchniprzez około 15 min. 2. Następnie odcedzamy i kroimy na ćwiartki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, który skrapiamy oliwą/olejem, wykładamy ziemniaczki i obsypujemy ziołami oraz solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka, ja sprawdzam widelcem lub wykałaczka czy ziemniaczki są już gotowe. Po upieczeniu wykładamy
Gotowanie...to proste !Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego w tym połączeniu. Macie ochotę na odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól
Szybko Tanio Smacznieoliwek Przygotowanie Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory. Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut
R'n'G Kitchenprzyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki
Weekendy w domu i ogrodziesolimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie
Kuchnia domowa Anipotem cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka nam się zrumieni. Smacznego
Kuchenne Wariacjeoraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę
Kuchenne Wariacjesolą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy
My Chcemy Jeśćłyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie
Anioły w kuchniwarstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut
Pasja Smakuznakomity dodatek obiadowy. Podane z sosem, gładkie, kremowe... I wcale nie musi być z ziemniaków albo nie tylko z nich. Doskonale nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, które można wykorzystywać pojedynczo albo łączyć ze sobą uzyskując nowy smak i kolor.Ja purée podaję do duszonego albo pieczonego mięsa z gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także
Smaczna PyzaZ nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad
Niezły Młynekszynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniejajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html. Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki
Anioły w kuchnipieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka. Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków
cool and mintyseler średniej wielkości 1-2 ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka mleka 1 łyżka masła liść laurowy sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Cebule kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce masła, ja podsmażałam od razu w średnim garnku, dodajemy po chwili pokrojony w drobną kostkę seler i ziemniaki, chwile podsmażamy doprawiamy solą i białym(...)mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając
Piekielna Kuchnia Patigotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie o tym daniu. Nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie na niedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba(...)mniejsze kawałki. Krakersy rozdrabniamy według uznania. Mięso doprawiamy, zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkukluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego(...)patelnię niewielką ilość cydru, aby zebrać z niej resztki pozostałe po smażeniu gęsi, a następnie przelałem całość do naczynia z gęsią. Dodałem do naczynia pozostały cydr, przykryłem je i piekłem gęś przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Buraki bez obierania ich ze skóry ugotowałem w wodzie - przez około 1,5 godziny. W przypadku bardzo dużych
Wyprawy kulinarneKugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W
Moje Małe Czarowanienieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych powiedzą, że to nie to samo, co smażone. Ja takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego
Smaki Na TalerzuDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna
Ala piecze i gotujewaniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego) 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można(...)dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki
coolinarnastrefa.blogspot.com