ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:294/401)

Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 198

niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego(...)której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Orzechy zmiksowałam (można posiekać). Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa. Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam

Kuchnia u Krysi
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 185

Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli.  Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity widelec, miękko zagłębi się w miąższu. Wyjmujemy na blat, przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej

cool and minty
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem 130

ziemniaków z sadzonym jajkiem,  – dotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem.  Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie.  Potrzebne składniki:  Ciasto francuskie - 300 g  Szparagi – pęczek  Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/  Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony)  Oliwa z oliwek,  sól, pieprz,  Papier do pieczenia(...)dwoma szparagami, również po skosie. Całość „zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu).  Żeby nikt nie odważył się posądzić nas o lenistwo, musimy zadbać o aspekt estetyczny... czyli żeby to jakoś

Mango Papaja
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 163

dzisiejsze gnocchi zapiekane z serem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki(...)delikatnie oliwą. Wyłóż na nią gnocchi z pozostałymi składnikami. Zapiekankę posyp serem, tak aby pokrył on całą powierzchnię blachy. Na koniec całość polej sosem jajeczno – śmietanowym. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu. Smacznego   Artykuł Gnocchi zapiekane z serem i szynką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pieczone talarki z batatów nie tylko dla niemowląt 150

Uwielbiam bataty, choć przyznam, że teraz częściej je kupuję ze względu na córkę. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach i może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.  Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.  Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny(...)plasterki.  Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej delikatnie pokrył każdy kawałek). Talarki luźno umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i p osypać ziołami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości talarków oraz piekarnika - ja posiadam gazowy

Di gotuje
Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej 183

Tak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe

kuchnia doski
Słodkie bułki z Majorki 189

świeżych drożdży Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (odłożyć z obiadu), dokładnie potłuc, aby nie było grudek. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste(...)części, po ok. 58 g każda. Formujemy okrągłe bułki i układamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do ostatniego wyrastania na 45 – 60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 175°C na 15 – 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. RADY: - Należy zachować dokładne

mojewypiekiinietylko
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 163

jest soczysty i czuć sezam, który  z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku.  Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako jedno z dań na ciepło(...)Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem ściągnąć pokrywę

Kuchnia Paulettes
Skrzydełka w powidłach z marchewką + film 131

Skrzydełka pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku(...)jednej  przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy skrzydełka a na wierzchu układamy marchew. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C około godziny

Smakowite Dania
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 197

stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.  Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca) jajko łyżeczka mleka odrobina masła posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki(...)ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra

ClauditteMissCooking
Schab zapiekany z papryką 160

obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę i można było spokojnie zajadać :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 700-800 g schabu 1 duża żółta papryka 1,5 dużej(...)paskami papryki. Pozostałą paprykę, cebulę i czosnek powkładać między kawałki schabu i wokół niego. Całość delikatnie oprószyć z wierzchu solą. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez ok. 1h 15 min. Na ostatni kwadrans pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięsko i warzywa delikatnie się przypiekły

Simply Food
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 263

pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę wody, przepłucz go i wylej z powrotem do szklanki, dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Roladki wyciągnij na talerz, a sos zlej do garnka(...)podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets

Anioszek w kuchni
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 220

taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków".  Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki(...)czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 177

łyżką sosu sojowego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki posiekanego koperku WYKONANIE PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy(...)formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk).  Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy SOS . W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą

cool and minty

Proponowane wyszukiwania