Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki(...)palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku
My Culinary ArtShitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy/Ziemniaczki pieczone:- ziemniaki, - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/,- olej,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- starty, żółty ser,WYKONANIE:/Kapusta:Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy(...)przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego wysiłku i bałaganu, jednogarnkowo i przede wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki:Umyte i obrane ziemniaczki (można dać ze skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną oleju. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.Temperatura 160-180 stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym
Wypisz Wymalujświąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotoweJ Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam. Rolady(...)wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady. Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką
Mania Gotowaniażeby ich nie przypalić. Odcedzamy cebulę z nadmiaru tłuszczu, dodajemy do ziemniaków. Na patelni ląduje pokrojony drobno boczek, który smażymy na chrupko i rumiano. Po wysmażeniu dodajemy go do ziemniaków. Gdy wszystko już ostudzone, składniki nadzienia mieszamy dokładnie razem i mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – nie bójcie się że przepieprzycie – kapusta i duszenie mogą wyciągnąć cały smak z nadzienia(...)trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj
Karo in the Kitchenaluminiowych foremkach. Stwierdziłam jednak, że skoro przygotowuję sobie taki fast food w domu nie muszę specjalnie na potrzeby tego dania zakupywać foremek – zrobiłam większą porcję na blaszce do pieczenia i tym sposobem każdy mógł sobie nabrać tyle, na ile miał ochotę. Samo danie smakuje wyśmienicie. Frytki z podsmażonym kurczakiem, obsypane serem cheddar, same w sobie smakują świetnie (frytki(...)gyrosa i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Smażymy we frytkownicy na rozgrzanym oleju (lub zapiekamy w piekarniku – wg uznania). Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Ogórka kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa
Smaki Na Talerzuteraz należy reszty sosu dodać 2 - 3 łyżki wody i delikatnie polać kapustę, która wyschła w czasie pieczenia. Kto chce poza zapiekaną kapustą może także polać klopsiki. Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego idzie jeszcze na około 5 minut do piekarnika aż się ser rozpuści. Przed podaniem można użyć zielonej dekoracji, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia lub natka kolendry(...)kapusty jest wiele, zapiekanka warstwowa z mięsa mielonego i kapusty. Zapiekanka z kapusty, kaszy i wieprzowiny, zapiekanka z kapusty, kurczaka i ryżu, a także zapiekana z kapusty, ziemniaków i kiełbasy. Każdy może przygotować swój zestaw, zapiekanka z kapusty współgra z wieloma dodatkami, a najbardziej z tymi prostymi, klasycznymi, dostępnymi w każdej kuchni. Śmiało można powiedzieć, że kapusta
Dieta moja pasjapatelni użyto technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu jest ona całkowicie bezpieczna w użytkowaniu. Kolejnym plusem jest również to, że rączka się nie nagrzewa podczas smażenia. Jedynie przy pieczeniu w piekarniku należy użyć rękawicy kuchennej do wyciągania patelni. 4) MYCIE Patelnia przeznaczona jest do mycia w zmywarce, jednak uważam, że nie jest to konieczne. Wystarczy dno patelni przetrzeć ręcznikiem(...)Szafir... Genialne Tosty z chałki idealnie się zrumieniły , a nie jak to często bywa spaliły na maśle 😏 Również przygotowanie Frittaty z Ziemniakami i Białą Kiełbasą poszło wyjątkowo sprawnie - całość, po uprzednim podsmażeniu, bez problemu zapiekłam na patelni w piekarniku - wnętrze frittaty było doskonale upieczone, a ser na wierzchu świetnie się zrumienił
Słodko-Słony Świat Ilonykurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami . Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej. Tarta brokułowa Składniki: Spód 120 g pszennej mąki(...)włóż do lodówki na godzinę. Możesz również od razu wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj
codojedzeniasałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Łososia umyć i pozbawić skóry(...)rybę posmarować delikatnie chrzanem i rozsmarować na nim pozostały krem chrzanowy. Na około ryby ułożyć umyty i obrany w różyczki brokuł, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż brokuł odpowiednio zmięknie. Podawać od razu z wybranymi dodatkami. #sprytnieizdrowo #krakus
Passions hobbies lifewersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie sprawdzi się na lunch lub dodatek do obiadu. Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami Składniki: 2 duże bataty 2 średnie(...)pokrój w kostkę i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Umyj bataty i przekrój je na pół. Każdą połówkę dokładnie posól. Wstaw bataty do nagrzanego do 200 st piekarnika. Po ok. 20 minutach otwórz piekarnik i wstaw także marchewkę i pietruszkę. Piecz jeszcze 30 minut. W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj ją zgodnie
wegujemyjakiś czas. Z ciekawości dlatego, ze nigdy nie piekłam i nie jadłam bułek, do których pieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki (ja dałam orkiszową 700, orkiszową pełnoziarnistą i pszenną-pełnoziarnistą mniej więcej po równo) - 90g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru(...)chcemy wielkość. Delikatnie przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.)Piec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą. Bułeczki są przepyszne
Smaczne Zdrowesoli, pieprzu oraz soli. Zobacz jak zrobić gołąbki z młodej kapusty w piekarniku. Aby zrobić gołąbki z młodej kapusty w piekarniku potrzebować będziesz przede wszystkim: dużego garnka, naczynia żaroodpornego, łyżki, widelca lub łyżki cedzakowej. Przyda się także blender lub mikser do przygotowania sosu pomidorowego. Gołąbki zapiekam w piekarniku, ponieważ tak jest szybciej i wygodniej przy większej ilości. Przygotowuję kapustę(...)podczas pieczenia, ale uchronią gołąbki . Możesz także przykryć gołąbki folią aluminiową zamiast liści. Ja preferuję naturalne listki kapusty. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmuję z wierzchu spalone liście kapusty i piekę jeszcze około 15 – 20 minut, aż gołąbki się zarumienią. Przygotowuję sos pomidorowy Krok 5. W trakcie pieczenia gołąbków
Ania gotujepowstaje w wyniku walenia lub tłuczenia, pozostawia oryginalną recepturę sosu z pesto otwartą na elastyczne i różne sposoby przygotowania. Zapraszam na pieczone ostre ziemniaki z orzechowym pesto. 👥 – ❌ ⏰ – 70 minut 🥩 – ❌ Składniki 8 ziemniaków średniej wielkości 1 chili drobno pokrojone Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili 200 ml oliwy z oliwek 100 g prażonych orzechów(...)godziny. Oliwy wyjdzie więcej, niż potrzebujesz, ale jest idealna na przykład do omletów. Ziemniaki umyj i pokrój na cztery część by powstały kliny. Włóż je do naczynia żaroodpornego i polej oliwą zrobioną wcześniej. Posyp świeżym rozmarynem i chili. Włóż naczynie do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 60 minut, w połowie czasu lekko je obracając. W międzyczasie prażone wcześniej
RafalCookPieczarki myjemy, obieramy i oddzielamy kapelusz od nóżki. Następnie delikatnie wydrążamy środek kapelusza (ciemne blaszki). Kapelusze układamy w brytfannie / naczyniu żaroodporny i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Same pieczarki będą piec się dość długo – im większe kapelusze tym dłużej. Można sprawdzić ich miękkość wykałaczką lub widelcem. Wodę, która się pojawi najlepiej odlać. FARSZ: Nóżki pieczarek trzemy na tarce i wrzucamy(...)pieczarek są już odpowiednio miękkie, łyżeczką nakładamy do nich farsz i jeszcze raz wkładamy do piekarnika. Tym razem do momentu rozpuszczenia sera żółtego. Czas przygotowania: około 1 godz. 30 min W zależności od upodobać zapiekane pieczarki możemy podawać same, z frytkami czy smażonymi ziemniakami lub jako dodatek do dania głównego. SMACZNEGO
Związek na patelniplanie była sałatka z ryżem i pieczonym kurczakiem. Na blogu już taka była, ale pomyślałam, że dobrze byłoby przypomnieć ten przepis z nowymi zdjęciami. Kurczaka miałam z poprzedniego dnia, musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki(...)Formę do zapiekania natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać zawinięte gołąbki. Na gołąbkach można kłaść plastry pomidora, a między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby
Codzienna kuchnia niecodzienna