ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:293/401)

Muffinki z jagodami 276

Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczone bataty z mięsem mielonym 118

oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest(...)pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość 1-1,5 cm. Na wyłożoną pergaminem do pieczenia blachę wyłożyłam bataty i zapiekałam do miękkości. W zależności od wielkości część piekłam 25 minut a pozostałe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety (burgery) z czerwonej soczewicy i pieczarek 243

wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Możesz je podać w bułkach z ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Składniki na 9 sztuk: 1 szklanka czerwonej soczewicy (190g) 200g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej* 1/3-1/2 pęczka(...)Wymieszać. Dodać mąkę owsianą, ponownie wymieszać. Masę lekko zblendować – nie na papkę, tak żeby było widać kawałki pieczarek i soczewicy. Lepić kotlety. Ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
pieczone bataty z mięsem mielonym 175

oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest(...)pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość 1-1,5 cm. Na wyłożoną pergaminem do pieczenia blachę wyłożyłam bataty i zapiekałam do miękkości. W zależności od wielkości część piekłam 25 minut a pozostałe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości

Pieprzyć z Fantazją
Kolorowa mięsna rolada 203

Pachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę. Składniki: 350g mięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach(...)Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) 230

nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję. Polecam! (2-3 porcje(...)pył) krakersy. Każdy kotlecik delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty, dokładnie obtoczyć w ciastkach i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz spryskanej olejem. Wszystkie kawałki przed pieczeniem należy dodatkowo skropić olejem, a blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego, więc w międzyczasie mięso przewróciłam na drugą stronę - aby było zarumienione

Di gotuje
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 207

niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki schab pieczony w miodowym piwie i podany z orzechowym sosem...     Składki: 700 schabu bez kości 2 ząbki czosnku kostki zamrożonego bulionu warzywnego (lub 250 ml bulionu warzywnego) 200 ml ciemnego(...)której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Orzechy zmiksowałam (można posiekać). Wyjęłam brytfankę z mięsem. Posiekane orzechy rozłożyłam wokół mięsa. Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 °C. Brytfankę przykryłam

Kuchnia u Krysi
GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY 197

Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli.  Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity widelec, miękko zagłębi się w miąższu. Wyjmujemy na blat, przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej

cool and minty
Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem 139

ziemniaków z sadzonym jajkiem,  – dotychczas Twoim zdaniem „termoobieg” oznaczał doroczny bieg pracowników firm zajmujących się ogrzewaniem.  Będzie więc łatwo, szybko i przyjemnie.  Potrzebne składniki:  Ciasto francuskie - 300 g  Szparagi – pęczek  Szynka Szwarcwaldzka/ Parmeńska/  Ser 100 g (użyłem Ementaler, może być Wasz ulubiony)  Oliwa z oliwek,  sól, pieprz,  Papier do pieczenia(...)dwoma szparagami, również po skosie. Całość „zamykamy”, obtaczamy bardzo delikatnie w oliwie z oliwek. Na koniec posypałem Oregano każdą porcję. Gdy jesteśmy gotowi, umieszczamy nasze dzieło na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzałem do 220 stopni, pieczenie trwało 15 minut (bez termoobiegu).  Żeby nikt nie odważył się posądzić nas o lenistwo, musimy zadbać o aspekt estetyczny... czyli żeby to jakoś

Mango Papaja
Gnocchi zapiekane z serem i szynką 173

dzisiejsze gnocchi zapiekane z serem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki(...)delikatnie oliwą. Wyłóż na nią gnocchi z pozostałymi składnikami. Zapiekankę posyp serem, tak aby pokrył on całą powierzchnię blachy. Na koniec całość polej sosem jajeczno – śmietanowym. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu. Smacznego   Artykuł Gnocchi zapiekane z serem i szynką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pieczone talarki z batatów nie tylko dla niemowląt 163

Uwielbiam bataty, choć przyznam, że teraz częściej je kupuję ze względu na córkę. Bataty, czyli słodkie ziemniaki są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach i może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.  Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.  Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny(...)plasterki.  Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej delikatnie pokrył każdy kawałek). Talarki luźno umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i p osypać ziołami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości talarków oraz piekarnika - ja posiadam gazowy

Di gotuje
Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej 197

Tak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe

kuchnia doski
Słodkie bułki z Majorki 208

świeżych drożdży Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej (odłożyć z obiadu), dokładnie potłuc, aby nie było grudek. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do misy robota dodajemy dokładnie rozgniecione ziemniaki, rozpuszczone drożdże, cukier, jajka, sól, smalec. Mieszamy na najniższych obrotach stopniowo dosypując mąkę. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pomimo, iż będzie kleiste(...)części, po ok. 58 g każda. Formujemy okrągłe bułki i układamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do ostatniego wyrastania na 45 – 60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 – 175°C na 15 – 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. RADY: - Należy zachować dokładne

mojewypiekiinietylko
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 177

jest soczysty i czuć sezam, który  z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku.  Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako jedno z dań na ciepło(...)Kurczaka podsmażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażone kawałki kurczaka. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 55 min. 15 min przed końcem ściągnąć pokrywę

Kuchnia Paulettes
Skrzydełka w powidłach z marchewką + film 142

Skrzydełka pieczone w powidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku(...)jednej  przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy skrzydełka a na wierzchu układamy marchew. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C około godziny

Smakowite Dania