ziemniak - 9653 przepisów (strona:68/644)

Kopytka w sosie szpinak -owo serowym 138

Wcale nie zostały mi ziemniaki z poprzedniego dnia , oj nie. Ugotowałam specjalnie , poczekałam aż przestygną i zmieliłam je. Tak powstały kopytka . Składniki na kopytka: ziemniaki 1 kg  jajo mąka pszenna ( na oko sypie tyle , aż powstanie zwarta kula )    Składniki na sos szpinak - owo serowy :   Szpinak rozdrobniony 1 paczuszka ser gouda 400 g  sos czosnkowy(...)sól i pieprz do smaku    Wykonanie kopytek : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w ćwiartki . Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie koło 40 minut. Po ugotowaniu przekładamy do miski i stygną koło 20 minut. Mielimy ziemniaki i przekładamy na mate sylikonową . Wbijamy jajo i dodajemy mąkę . Zagniatamy ciasto raz dwa . Ciasto dzielimy na parę mniejszych kulek i wałkujemy

Różowa kuchnia
Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami 104

Lubię spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Wchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam!  Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw(...)grzanki 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki z pietruszki sól Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym. Oczyszczoną

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 205

Dziś coś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków   1 duży por   1 strąk czerwonej papryki   2 - 3 ząbki czosnku   1 duża cebula   150 g wędzonego boczku   300 ml śmietanki słodkiej 12 %   2 jaja(...)sera żółtego   sól, pieprz   gałka muszkatołowa   słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę

Na Ciasteczkowych Papierach
Pieczony kurczak po portugalsku? 164

porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy(...)folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym z jej końców. Dolewamy resztę wina na blachę. Obieramy ziemniaki i kroimy na duże frytki, płuczemy. Wrzucamy na blachę po drugiej stronie kurczaka, ale wcześniej upewnijmy się, że ciecz z marynaty kurczaka jest rozprowadzona na całej blasze. Paprykę kroimy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone ziemniaczki z nadzieniem 218

Lubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny,  wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków(...)czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 89

pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy i wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Między warzywami układamy(...)pieprzem. Na każdym ziemniaczku układamy po kawałku masła. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Najpierw pod folią aluminiową, a na chwilę przed wyjęciem bez. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ziemniaków. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że młode pieką się znacznie dłużej. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Selerowo – ziemniaczane puree 126

Puree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w stosunku do ziemniaków) 1 łyżka masła Kilka gałązek naci z selera Sól Wykonanie: Selera i ziemniaki obieramy. Gotujemy razem do miękkości w osolonej wodzie. Wodę odlewamy. Tłuczkiem do ziemniaków wyrabiamy na gładką masę

Smaki Ewy
Zapiekane ziemniaczki z kolendrą 109

Dzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy(...)moździerzu i przyprawiamy odrobiną czosnku. Zapiekamy przez temp 180 o C, przez ok 10 minut na górze piekarnika ( warto sprawdzać jak wyglądają ). Po wyjęciu przed podaniem, na każdy ziemniak położyć niewielką ilość masła i posolić. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kaszanka w roli głównej 289

Składniki: 1/2 kg kaszanki 2 duże cebule 2 łyżki masła sól i pieprz świeżo mielony 1 kg ziemniaków świeży koperek Wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w pół księżyce, podsmażamy razem z masłem na patelni. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obieramy, wkładamy do rondla zalewamy gorącą wodą. Gotujemy pod koniec wsypujemy(...)łyżeczkę soli.  Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Kaszankę można doprawić solą oraz pierzem świeżo mielonym. Kaszankę podajemy na gorąco z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem razem surówką z czerwonych buraczków lub kiszonym ogórkiem. Smacznego

kgwjanczewo
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 184

jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą(...)pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 127

jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą(...)pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor

zobacz ich smak
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym 149

Postanowiłam troszkę posiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :)   S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków  mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt  bułka tarta 2 łyżki sól do smaku  pieprz do smaku  Natura Smak John 3 czubate łyżeczki(...)klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler 100 g por zielona część  musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml     Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i  wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części

Różowa kuchnia
Sałatka śledziowa z warzywami sezonowymi 128

zdrowe. A do śledzi, na które naszła mnie ochota, pasuje niemal wszystko. Warto spróbować połączeń innych niż te podawane w książkach kucharskich. Składniki : 4 płaty śledziowe 5 średnich ziemniaków pół czerwonej papryki dziki brokuł lub połowa normalnego fenkuł ( u mnie odmiana płaska) 5 liści szałwii lekarskiej 5 liści pietruszki naciowej 2 łyżki oliwy łyżka octu jabłkowego pieprz Ziemniaki obrać cieniutko(...)ugotować w osolonej wodzie. Brokuły podzielić na osobne różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i wyjąć po minucie-dwóch. Ziemniaki i brokuły ostudzić. Ziemniaki i śledzie pokroić w kostkę podobnej wielkości. Paprykę pokroić w małą kostkę. Fenkuł przepołowić i pokroić na cienkie paski. Pietruszkę naciową i szałwię pokroić na drobno. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Doprawić do smaku i zajadać :) Użyte zioła

Weekendy w domu i ogrodzie