ziemniak - 9653 przepisów (strona:72/644)

Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej(...)zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki:  Na mandolie wyciąć ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler

Plate of Joy
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 321

Bardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki:  500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule(...)żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka oleju  łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia.  Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier

Symfonia smakowa
Tartaletki z grillowanych ziemniaków 105

Świetna, łatwa przekąska dla każdego miłośnika ziemniaków. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego grilla lub jako przystawka podczas grill party. Składniki: duże ziemniaki ketchup surowy boczek mozzarella gałązki świeżego tymianku  Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy i kroimy na plastry równej grubości. Każdy smarujemy ketchupem. Na ziemniaka układamy kostkę boczku i szczyptę tartej mozzarelli. Dekorujemy świeżym tymiankiem. Ziemniaki grillujemy

Wielki apetyt
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim serem 106

zielonego groszku, aromatycznego czosnku, oliwy, cytryny i świeżej mięty powstało cudowne pesto. A z czym to pesto? Oczywiście z tymi wymarzonymi kluseczkami śląskimi. Składniki: 1 część ugotowanych,wystudzonych ziemniaków 1/5 część mąki na pesto 700 g mrożonego zielonego groszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)morska świeżo zmielony pieprz   dodatkowo: kozi ser typu feta oliwa z oliwek     Sposób przygotowania:   Kluski śląskie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównaj z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą gładka. Wyjmuj ¼ ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem dołóż wyjętą porcję ziemniaków. Zagnieć gładkie ciasto i zrób z niego

Wielki apetyt
Placki ziemniaczane z delikatnym gulaszem indyczym w sosie paprykowo - śmietanowym. 125

było jej obok, a tak w ogóle to ona napomknęła coś o chęci na placki, to postanowiłem je zrobić. I jak do tego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule, obrane i również starte -duża łyżka jogurtu naturalnego -3 łyżki maki pszennej TYP550 -olej rzepakowy łyżka + do smażenia -sól, pieprz -dwa jajka Ziemniaki(...)cedzimy na sicie, sok odstawiamy na chwilkę. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich mąki i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ciasto jajeczne łączymy z ziemniakami, cebula i łyżeczką oleju rzepakowego. Sok po odcedzeniu ziemniaków delikatnie wylewamy; na dnie powinna zostać skrobia z ziemniaków. Dodajemy ją do naszego ciasta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy

BaRepas
Ciekawa, smaczna zupka 122

Zupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego.  Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers(...)Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą

NA MOIM TALERZU
Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 160

złote dziecko, które pokrzykuje, kiedy jedzonka zabraknie, mam nadzieję, że to dzięki mnie (tak sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku  łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy(...)wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj

MamaOskarka
Zapiekane chorizo z ziemniakami 100

ziemniaków, 700 g chorizo wędzonego pikantnego, 2 cebule, oliwa, sól Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Chorizo obrać ze skórki, pokroić w plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy. Formę do zapiekania wysmarować oliwą(...)wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić.   zastawa

królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 142

obranych ziemniaków mączystych, 2 jajka, 3-4 łyżki zmielonej macy, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 cebula, 1,5 łyżeczki soli Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 100

jajek przepiórczych, 3 ziemniaki mączyste średniej wielkości Omega (typ C*), 9 filetów anchois, 18 kaparów, olej do smażenia – ryżowy, masło, Anchois wyjąć z zalewy na ręcznik papierowy, osuszyć, każdy filet przekroić na pół. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach. Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej(...)rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy. Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie

królestwo garów
Zupa Chrzanowa 125

robiłam ją  pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego(...)chrzanu w słoiczku Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część

Mama Gotuje
Tort Mięsny 264

Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę(...)przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju

Mama Gotuje
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą 129

takie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku  ogórki chilli sól, pieprz, majeranek, olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać(...)czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły. Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.  Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję

MarciochaKucharzy
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 177

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.  300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia(...)Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.  Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą  miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
Farsz na pierogi i uszka 220

kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę(...)nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata