ziemniak - 9653 przepisów (strona:77/644)

Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 331

przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.Składniki na farsz z sera i ziemniaków:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprznatka pietruszkiWykonanie farszu z ziemniaków: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 136

GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)200 g świeżego szpinaku2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypaniasól i pieprzSkładniki(...)sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzDodatkowo:2 łyżki oleju2 łyżki tartego parmezanuGnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 232

środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczyniapół łyżki suszonego majerankusól pieprz(...)smakupół łyżki suszonego tymiankuObieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet 225

Danie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu ręki każdego :) Oryginalnie nie ma w nim mięsa, ale ja dodałam od siebie 4 plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera. Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jajka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki(...)salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 187

słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zurek na domowym zakwasie-znakomity 185

pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz do zimnej wody).Do garnka wlac wode i ugotowac warzywa z ziemniakami pokrojonymi w gruba kostke.Dolozyc do gotowania(...)grzybki i dolac wode z moczenia grzybow.Gdy warzywa sa miekkie ( mozna je usunac,ziemniaki pozostawic)  wlac szklanke zakwasu zurkowego.Przed wlaniem zakwasu zamieszac cala zawartosc sloika,zeby nie zlewac tylko wierzchniej warstwy.W ten sposob maka sie dokladnie wymiesza i pieknie zagesci zurek.Dodac z zakwasu listek laurowy,zabek czosnku i ziela angielskie.Kielbase pokroic w plasterki i dodac do zurku.Zagotowac.Na koniec dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 136

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:250 g czerwonej cebuli3 łyżki olejukilka(...)płaskie łyżki cukru200 ml czerwonego wina150 ml bulionu warzywnego1-2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki masłasól,pieprz5 dużych lub 10 małych Bratwurstów500 g ziemniaków125 ml mleka1 łyżka masłagałka muszkatałowa Wykonanie:ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miekkości w osolonej wodziecebulę obrać i pokroić w szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 212

owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2 3/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mąki ziemniaczanejśliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce)WYKONANIE:Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź wodę i pozostaw do ostygnięcia.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj(...)sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw kaszę do ostygnięcia.W dużym garnku zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli (ja daję około 2 łyżeczki na duży garnek).Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka ziemniaczana 158

Babka Ziemniaczana- z sosem beszamelowym(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)Składniki:(na dużą blaszkę)- 3 kg ziemniaków - 2 duże kiełbasy - 2 cebule - 5 czubatych łyżek kaszy manny- 1 jajko- pieprz, sól, majeranekSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej(...)Sposób przygotowania:1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki

Gotuj Z Muzyką
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 138

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta(...)olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1995

fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu(...)zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę

Pasja Smaku
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 189

ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam(...)minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny.Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka ziemniaczana 171

byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad. Składniki(...)ziemniaków 5 jajek 4-5 cebul sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy. Jajka ugotować na twardo

Moje pyszne gotowanie
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 180

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :DJa na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga.Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko(...)gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu z wody wykładam je na ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę i osuszam. Dopiero takie prawie suche wkładam na wrzący olej. Taki sposób pozwala

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 158

wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień!Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu

NA MOIM TALERZU