ziemniak - 9653 przepisów (strona:20/644)

na pałkach kurczaka zupa koperkowa z ziemniakami... 276

Składniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4 pęczki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, żółtko jaja 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, masło 1 łyżka pałki opłukane zalać wodą i zagotować-gotować z 30 minut(...)następnie dodać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut posiekać umyty koperek i na łyżce masła podsmażyć z 1 minutę mieszając, dać do zupy do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, śmietanę 18% wymieszać z żółtkiem, mąką, wodą i wlac do zupy mieszając do zagęszczenia pyszna zupa koperkowa, można doprawić przyprawą w płynie na talerzu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa. Grzyby. Ziemniaki. Kartoflanka - trąbczanka 218

Jak się zbiera grzyby to też się je zjada. Przynajmniej część. Trąbki to jedne z moich ulubionych grzybków, po które musiałam sobie pojechać aż na Orawę

Smaczna Pyza
Grzyby. Kurczak. Obiad. Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniakami i marchewką 367

Taki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką

Smaczna Pyza
Ziemniaki z piekarnika z serkiem i łososiem 184

Miałam ochotę na takie danie już jakiś czas temu i właśnie z myślą o nim zakupiłam serek ricotta, któremu jednak nie dane było towarzystwo ziemniaczków i

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krokiety z ziemniaków z makrelą w pomidorach 138

Robiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli puszki makreli w sosie pomidorowym

Buniabaje w kuchni
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 243

Bardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do

Buniabaje w kuchni
Nototenia i ziemniaki z ziołami 202

Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane z chwastami 227

Zwykle czekam na nasze polskie ziemniaczki bo najbardziej lubię takie malutkie, ale w tym skusiłam się na importowane. Zachciało mi się pieczonych, pysznie nafaszerowanych a stare

Smaczna Pyza
Biała kiełbasa z ziemniakami i musztardą francuską 241

Kiedy wróciliśmy ze świątecznej wyprawy byliśmy głodni, ale wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki wędlinę, sałatki i jajka

Smaczna Pyza
Hete bliksem 216

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde

Kulinarna Pokusa
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 198

Mówiłam już, że jestem ziemniaczanym potworem, prawda? Ziemniaki są tak wszechstronnym w obróbce warzywem… Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi(...)roku i mówi o tym, że tak przygotowane ziemniaki zaserwowano do pieczonych ortolanów (małe ptaki wędrowne, śpiewające, z gatunku trznadli, wielkości wróbla) urzędnikom miasta Gap, w dzisiejszym departamencie Hautes-Alpes.   My na szczęście nie musimy polować na bogu ducha winne wróblowate żeby móc cieszyć się tym przepisem. To tylko cztery podstawowe składniki, które znajdą się na pewno w każdym

Karo in the Kitchen
Ziemniaki z rozmarynem 145

Dzisiaj coś bardzo prostego, ale chyba w Polsce niezbyt znanego. W naszym domu ziemniaki jako podstawa dania lub jak je zwali inni „zapychacz”, podawało się z koperkiem, pietruszką lub tłuczone z masłem (takie niby piure). Jak już nie raz wspominaliśmy obecnie mieszkamy w Niemczech, gdzie ziemniaki, albo raczej kartofle są dobrem narodowym. Tutaj można nawet kupić obrane ziemniaki(...)słoiku, ale nie o tym chcieliśmy pisać. Bardzo popularną formą podawania ziemniaków, jako dodatku do mięs, ryb itp. jest „Rosmarin-Kartoffel”, czyli nic innego jak zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Warto spróbować i być może zaskoczyć rodzinę innym sposobem podania ziemniaków. Przepis Składniki: Ziemniaki świeże gałązki rozmarynu oliwa z oliwek sól pieprz czosnek Specjalnie nie podajemy proporcji, ponieważ każdy

KasiaiKrzysiu.pl
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 437

PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem(...)Ziemniaki przyrządza się niezwykle prosto, nacinając je pionowo w cieniutkie plasterki - im cieńsze i im jest ich więcej, tym ziemniaki smakują lepiej. Następnie wystarczy posmarować je oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2321

Barabola, kartofel, pyra, grula, bulwa, perka, to tylko niektóre nazwy ziemniaka funkcjonujące w regionalnych gwarach. Do Europy ziemniaki trafiły z Ameryki Południowej w XVI wieku, a do Polski sto lat później. Otrzymała je w darze od swojego męża Jana III Sobieskiego królowa Marysieńka. Był to prezent z okazji zwycięskiej odsieczy Wiednia. Gdyby przyjrzeć się drodze ziemniaków po Europie, historie wszędzie(...)wydają się być podobne. W każdym niemal kraju początkowo ziemniaki miały fatalną sławę. Uważano, że szkodzą nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Z tego powodu, jak również ze względu na urodę kwiatów tego warzywa, ziemniaki traktowane były jako rośliny ozdobne. Potrzeba było czasu, aby roślina ta została doceniona i rozpowszechniona na szeroką skalę. Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 318

łososia dodatków. Fasolki nie użyłem, gdyż gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa, a chciałem zachować możliwą prostotę wykonania potrawy. I tak wymaga ona pewnej koordynacji działań: czas pieczenia ziemniaków to 30-40 minut, a przygotowania łososia i warzyw – 15-20 minut. Warto zgrać to w taki sposób, aby wszystko było gotowe w mniej więcej tym samym momencie. Ziemniaki pieczemy(...)użyć także frytek. Jednak przygotowanie dobrych frytek to nieco wyższa szkoła jazdy i do tego tematu wrócimy przy innej okazji. Wymaga to więcej uwagi i czynności, aniżeli proste upieczenie ziemniaków. Jeśli chodzi o gotowanie warzyw, dobrze byłoby oczywiście zrobić to na parze. Nie mniej jednak przy tak krótkim czasie gotowania (ok. 10 minut) nie będzie wielkim grzechem zrobić

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania