Boczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków-1/2 kg kiszonej kapusty-2-3 ząbki czosnku-1 marchewka-sól-pieprz ziołowy-przyprawa do mięs-olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem(...)skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosneki również skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty.Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem. Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnySernik z ziemniakami może i brzmi dziwnie ale gwarantuję że jest pysznie. Nie wiem czemu do tej pory przepis nie znalazł się na blogu mimo iż często go piekę. Szczególnie jeśli są jakieś święta i uroczystości. Sernik jest długo wilgotny i świeży, właśnie dzięki dodanym ziemniakom. Kto nie piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru(...)masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ziemniaków 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie: Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy
Ala piecze i gotujeSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni LubięPolecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale 1 l rosołu- bulionu kurczakowego 2-3 ziemniaki 100 gr masła 500 ml śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka 50 gr startego parmezanu lub mozzarella grzanki Wykonanie: Obieramy cebulę i kroimy na drobno, to samo robimy(...)ziemniakami. W garnku rozpuszczamy masło- dodajemy cebulę i ziemniaki- "smażymy" około 10 min. Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy . Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :) Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony . Różnica w dzisiejszych grzankach jest
Smaki Edytydelikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę(...)siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około(...)wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania
Proste PotrawySkładniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Trzemy na tarce, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy(...)godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy starty miąższ. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami
Gorący kąsekWędzona sielawa prosto z Mazur (nigdy wcześniej jej nie jadłam), ziemniaki i dymka czyli sałatka na zakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy(...)sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę
Pasja SmakuSkładniki - 4 udka i 4 pałki z kurczaka - 1 kg ziemniaków - 3 marchewki - przyprawa do kurczaka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - oliwa Wykonanie Udka i pałki umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem ziołowym i ziołami. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu
Świat SmakuDzisiaj proponuję krótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone(...)ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo
SMYKWKUCHNIProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować
Pasja SmakuNajbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra(...)miodu z racji diety) świeży tymianek Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy
Mango PapajaStawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam Wam jedną z najbardziej odchudzonych wersji obiadowych: grillowana pierś z kurczaka oraz szparagi i ziemniaki ugotowane na parze. Składniki: 1/2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, chili i czosnek0 3 szparagi 2 ziemniaki Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)lekko rozbić, zamarynować w oliwie i przyprawach. Odstawić na pół godziny. Następnie mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, doprawić przyprawami i wymieszać. Ułożyć w parowniku razem ze szparagami (wcześniej usunąć zdrewniałe końcówki) i ugotować na parze. *Do grillowania została użyta Grillowa patelnia granitowa non-stick Ballarini
Pasja Smakuoczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki: 0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki sojowego sosu 2 lyzki fish sosu ok 4 lyzek oleju koleander 1 lyzka zmielonego pieprzu 3 zabki(...)lodowki na 2-3 h. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe. Mozna podawac
Smaki EdytyJedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała
Buniabaje w kuchni