można dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość. Rzadko udaje mi się ugotować ziemniaków na obiad tyle żeby nic nie zostało. Jak już obieram to przeważnie więcej. Lubimy odsmażane następnego dnia albo przerobione na kluseczki więc to nie problem. Jednak kiedyś trafiłam na pomysł, żeby takie ugotowane(...)ziemniaki dodać do ciasta chlebowego by dzięki nim chleb zyskał na smaku. Tak też zrobiłam i ogłaszam już, że to świetny pomysł ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowszedni dzień" jaki pamiętam z domu moich dziadków. I chociaż serwowane było nader często, to uwielbiałam ten smak barszczu na zakwasie i skwarki z cebulką z tłuczonymi ziemniakami. Tak mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa. Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu Składniki: żeberko wędzone 1/2 czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie(...)mieszamy do pozbycia się grudek i zalewamy gotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiem jak u Was, ale w moim domu bardzo często zostają ziemniaki z obiadu, których w efekcie potem nikt nie chce jeść. Dlatego dzisiejszy przepis pozwala nam przyrządzić z nich smakowitą kolację. Zainspirowałam się postem zamieszczonym na blogu Pyszna Pasja . Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie wprowadziła małych modyfikacji. Może zdjęcia nie są mega przekonujące, ale zapewniam, że wyszło bardzo(...)smacznie. Składniki na 2 porcje: Ugotowane z obiadu ziemniaki 1 mała cebula Kilka plastrów szynki lub innej wędliny 10-15 dag żółtego sera 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozgniecione na puree ziemniaki. Doprawić słodką papryką
Fabryka pomysłówwczoraj wspominałam dzis przepis na ziemniaki po szwedzku. Składniki: 5 ziemniaków (takiej samej wielkości) Olej z oliwek Ulubiona przyprawa ja wybrałam oregano, Sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, nacinamy je do 3/4 grubości raz przy razie tak jak na zdjęciu . Oblewamy olejem z oliwek obsypujemy oregano i solą. pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180' C i gotowe. Smacznego
cookplsyci. Prawdę mówiąc, dość sceptycznie podchodziliśmy do zupy z kapusty nie tylko ze względu na dość ubogi skład (w grze można ugotować ją jedynie z czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje(...)dużym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 8-10 min. Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Podsmażamy je na patelni na dużym ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając
Nerds Kitchenciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie(...)ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybamiNa farsz:800 g ziemniaków2 cebule1 łyżka olejusól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra paprykaopcjonalnie: masło lub śmietanaPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz
Zakręcony WidelecSłodkie ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli(...)trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu
Stare Garydługie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750 ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki(...)Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut
Stare Garywiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :)))Polecam, są fantastyczne!Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g* mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)** ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe
Kraina Miodem Płynącailoscia mlodego zielonego koperku i posypane gruboziarnista sola.Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadlego mleka.Mmmmm....pelnia szczescia ,a z jajkiem sadzonym mamy idealny obiad na upalne dni lata.Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal),poniewaz w swoim skladzie najwiecej maja wody.Maja 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Najwiecej(...)gotowane w lupinach i ze skorka zjadane.Skorka w mlodych ziemniaczkach jest wyjatkowo delikatna.Ziemniaki podane w tej wersji maja 5 razy wiecej blonnika niz banany.Nic tylko zajadac!Dodatkowo ziemniaki obtoczylam w posiekanym tymianku i miecie cytrynowej.Polecam!Skladniki na 2 porcje:500 g malych ziemniaczkowsolmaslokoperek,mieta i tymianekPrzygotowanie: ziemniaki porzadnie wyszorowacgotowac w osolone wodzie oklo 18 minutodcedzic.Do garnka dodac 1-2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placuszków ziemniaczanych. Placki z cukinią są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania. Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki:1 kg ziemniaków (po obraniu)- jakie wybrać ziemniaki na placki(...)przeczytać 600 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)2 duże cebule3 ząbki czosnku2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól pieprz Placki Ziemniaczane z Cukinią - Sposób przygotowania:Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy.Smażymy z obu stron
Słodka Stronażur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)pokroić w cienkie plasterki.Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania. Czas przygotowania: 60 minutPorcje: 9 Składniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki(...)białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQoryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup.Składniki na ok.15 sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski
Smaczne Zdrowe