samo kroimy ogórki i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka z młodych ziemniaków
Bon Appetit Małgorzatywłoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest
Bon Appetit Małgorzatynimi zlitować. Poszperałam w necie czego jeszcze z tego zacnego warzywa nie próbowałam i wpadło mi w oczy briami.U mnie:3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastryok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastrykilka łyżek olejusól, pieprz, ziołafetaPiekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy(...)potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja.Po godzinie na wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut.Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu
Z butelką mleczka w tlePomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to naszapropozycja na obiad.Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy(...)opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa
Maminek kulinarnypolecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))Składnikiziemniakikapusta kwaszona (dość kwaśna)kaszankacebula ser żółtymajeranekziele angielskieliść laurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec(...)smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem.Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny
Walijskie Pichcenieępnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości.Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec
Walijskie Pichceniesmaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony(...)słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego koperku
Walijskie PichceniePierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki(...)dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1.5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie:Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka
Walijskie Pichceniekwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni.Składniki: pałki z kurczaka pieprz sól papryka czerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie:Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni
Malinowe Pocałunkiprawdę przepyszne. Gdy go spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato, prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ ~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~ Składniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy(...)pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze
Kuchenny Skrawek Niebaugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze i masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko(...)dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką 18%, do smaku doprawić majerankiem i można dać przyprawy w płynie do zup, klopsiki włożyć do zupy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach 1/4 szklanki olej rzepakowy 1 sztuka cebula 2 sztuki czosnek ząbki 1/2 łyżeczki sól perlista Royal Brand, 1 łyżka przyprawa grill barbecue Royal Brand gdy zostały ziemniaki z obiadu bardzo lubimy je tak przygotować: na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem wsypać ziemniaki pokrojone w talarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry(...)maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, do smaku posypać solą ziołową kiełbasę śląską przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać skórę na skosy na maśle kiełbasę usmażyć na rumiano ten obiad smakuje z maślanką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk marchew, 1 puszka groszek konserwowy, - do smaku sól, 1 łyżka masło, 2 łyżki tarta bułka umyte małe podudzia natrzeć pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryczką chilli i schować do lodówki na całą noc na gorącym oleju(...)zrumienić podudzia i na mniejszym ogniu podsmażać co jakiś czas je obracając, usmażone przełożyć na talerz ugotowane małe ziemniaki w mundurkach obrać i tłuszczyku po podudziach lekko je podsmażyć ugotowaną w osolonej wodzie marchewkę odlać z wody i wlać puszkę groszku, dodać masło, sól do smaku, masło i mieszając zagotować, wsypać tartą bułkę i szybko zamieszać do zagęstnienia podudzia podać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 3 litry, kiełbasa śląska 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim(...)ogniu wyjąć kiełbasę na talerz i włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków do smaku dać paprykę ostrą, majeranek, czosnek i wlać rozbełtany żurek ze szklanej butelki mieszając zagęścić zupę i włożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)szkl. soczewicy brązowej lub zielonej 4 szkl. wody sól, pieprz curry, papryka słodka / sprawdzone od SKWORCU.PL / cebula olej 2 farsz: ziemniaki ugotowane cebula sól, pieprz olej Wykonanie: Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić
Anioły w kuchniości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI(...)dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy wszystkie upieką się w takim samym czasie. Ziemniaki obieramy (lub w przypadku młodych tylko dokładnie myjemy), płuczemy i nakrywamy tak jak byśmy chcieli zrobić z nich plasterki, ale nie kroimy ich do samego końca. Najlepiej kłaść każdego ziemniaka na łyżce i kroić, ponieważ jej brzegi nie pozwolą nam dociąć ziemniaków do końca
Nerds Kitchenniebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy łososia też nadają się doskonale. Możecie upiec więcej ziemniaków i część dodać do pysznego Chleba - jest bardzo smaczny ! Młode, nieduże ziemniaczki można też upiec z cukinią i pomidorami - taka warzywna zapiekanka to dobry pomysł na letni obiad. ROZWIŃ
Smaczna Pyzapochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu. Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki. Pojawiły się, więc zrobiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniużyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które pozornie wcale do niej nie pasują. Ostra, gorąca i taka wersja będzie mocno rozgrzewać gdy za oknem paskudnie. Sami zobaczcie co dodałam do gara :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmieści się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku. Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się pod rękę
Smaczna PyzaCzasem aż trudno uwierzyć, że z prostych w gruncie rzeczy składników może wyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące(...)bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram kiełbasy chorizo, 30 gram sera manchego, pęczka szczypiorku, mielonej papryki słodkiej, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego cząbru, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyłem, nie obierałem ich natomiast ze skóry. Ziemniaki gotowałem
Wyprawy kulinarnePieczone ziemniaki. Niech podniesie rękę ten, kto ich nie lubi. Ja jako maniak ziemniaczany robię je w każdej możliwej postaci, a ziemniaki Hasselback – gdy chcę podać niecodzienny, dekoracyjny obiad albo kiedy dopada mnie jesienna chandra. Nie jest prawdą – powielana od lat na wielu blogach, łącznie z tymi najbardziej znanymi i poczytnymi–informacja o tym, że danie to powstało(...)wybuchu II Wojny Światowej, mimo zachowania neutralności podczas ataku wojsk hitlerowskich na sąsiadujące Norwegię i Finlandię, uzależniona handlowo i gospodarczo od hitlerowskich Niemiec Szwecja odczuła skutki wojny. Ziemniaki były pożywieniem tanim i łatwo dostępnym, były szykowane i podawane na wiele sposobów, zarówno w domach jak i w restauracjach. Na sztokholmskiej wyspie Djurgården działała, obok wielu innych (Djurgården to głównie spacerowe
Karo in the KitchenTradycyjne, ziemniaczane knedle nie są ani trudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele(...)mąki aby stać się dobrym ciastem na knedle. Jeśli zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże (ja do wszelkich klusek biorę jak największe ziemniaki) kroimy je na ćwiartki lub w ósemki. Solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, pokrywkę garnka otwieramy
Karo in the KitchenBazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co dorzucimy do omletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka(...)rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej. Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju
Karo in the Kitchenmiarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić(...)zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne. Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias - 1 doniczka świeżej bazylii - 2 suszone ostre papryczki - 1 główka czosnku - 1,5 cytryny - ok. ¾ szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska
mojewypiekiinietylkoZiemniaki pieczone po szwedzku, albo inaczej – ziemniaki Hasselback. Już sam wygląd ”mówi”, jak zwyczajna potrawa może wygladać nadzwyczajnie. Potrawa jest banalnie prosta, a ilość składników minimalna. Przyprawy i zioła dobieramy indywidualnie. Ilość składników dopasowujemy do potrzeb. Składniki: - ziemniaki (najlepiej wybrać równe wielkością i o podłużnym kształcie) - oregano - sól morska - masło - olej rzepakowy - parmezan Ziemniaki obieramy i płuczemy. Każdy(...)ostrym, długim nożem robimy nacięcia w poprzek (co 2-3 mm) na głębokość, aż nóż napotka opór łyżki. Uważajmy przy „piętkach”, w tych miejscach lepiej zrobić płytsze nacięcie. Ponacinane ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie (wypłukanie skrobii z nacięć spowoduje, że plasterki nie będą się sklejały). Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Ziemniaki smarujemy olejem, przy użyciu pędzelka starając się
mojewypiekiinietylkoszybciej zetrzec w robocie..Ulozyc na sicie by usunac nadmiar wodyCebule obrac,pokroic w kostke i przysmazyc na zloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon. Składniki (na około 50 sztuk) : 500 g purée z ziemniaków 500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości) 150-250 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 100 g drobno startego sera (użyłem ementalera) 1 płaska łyżeczka suszonej(...)muszkatołowej sól Do podania: masło szałwiowe lub bazyliowa oliwa z oliwek do polania starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny) Przygotowane wcześniej purée z ziemniaków i pieczonej dyni ostudzić, a następnie wymieszać ze sobą. (Purée z dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać
Food SquareGofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup) Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.* Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3 Składniki: 100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 50g mąki 70-80ml mleka jajko łyżka rozpuszczonego masła 1/2 proszku do pieczenia szczypta sody sól
More food, love and dreamsrozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy go całą rodziną z tłuczonymi ziemniakami, które cudownie rozpływają się w zupie, zagęszczając ją oraz wzbogacając i uwydatniając jej smak.Moim zachwytom i wspomnieniom nie ma końca. Ponieważ przepis na barszcz odszedł wiele lat temu wraz z moją(...)octem i zabielamy śmietanką. Ja wykorzystałam 2 małe opakowania śmietany 18%-owej, którą wpierw "hartowałam" w niewielkiej ilości ciepłej zupy i partiami dolewałam do garnka.Podajemy z ugotowanymi, rozgniecionymi (tłuczonymi) ziemniakami, które można doprawić koperkiem.Smacznego
Taste Of My DayNiektórym może się wydawać, że to dziwne połączenie… Ziemniaki na pizzy? A jednak. Nie zawsze trzeba trzymać się stereotypów Pizza jest naprawdę smaczna i aromatyczna. Zachęcam do spróbowania.Składniki na 2 duże pizze:Ciasto na pizzę:40 g świeżych drożdży2 szklanki (niepełne) mąki pszennej (luksusowej typ 550)1 szklanka letniej wody1 łyżeczkę soli1,2 łyżeczki cukru4 łyżki oliwy(...)wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 5-10 min.Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem.Na wierzch rozłożyć plastry ziemniaków, fileciki anchois i oliwki.Piec w 220 °C przez około 10 minut.Smacznego
Oryginalny smakUwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP) ok 10 szt. 500 g młodych ziemniaków olej rzepakowy Wykonanie: Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną(...)godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas. Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja termoobieg na dolny poziom. Obrane ziemniaki pokrój na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości), polej odrobiną oleju i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (papryka, sól, pieprz,......). Przełóż na blaszkę i wstaw
Malinowe Pocałunkizupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj ) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu). Składniki: 1 kg dyni 4 - 5 ziemniaków papryczka chilli korzeń imbiru ok 2 cm 1 łyżka curry 0,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie: Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dosyć grubą kostkę. Tak samo(...)postępujemy z ziemniakami. Imbir i papryczkę chilli kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę curry, imbir, chilli i smażymy. Gdy w powietrzu zacznie unosić się zniewalający aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia
Taste Of My Daynajlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:) Składniki; cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidor, 150 g sera żółtego, oliwa z oliwek, sól, pieprz czosnek, czerwona cebula, Wykonanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy
Anioły w kuchniZapiekankowych szaleństw ciąg dalszy. Kupiłam dorodnego kalafiora i aż mnie korciło, żeby go zapiec. Pozostawał wybór składników towarzyszących i do dzieła :). Na zdjęciach widać naczynie, w
Przepisy AleksandryCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się
Pora coś zjeść