rodzinnej zostało ustalone: 1)--wpisy na blogu zostają zawieszone do czasu aż się ochłodzi 2)--80-te urodziny Mamy ( 3 sierpień ) obchodzimy przy gotowanym kalafiorze z ziemniaczkami i maślanką ( kupiłyśmy sobie zielony kalafior) 3)--do czasu kiedy ustąpią upały- odwołujemy wszelkie gotowanie i przestawiamy się na owoce i surówki 4)--leżymy plackiem z mokrymi ręcznikami
Buniabaje w kuchniNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniosoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą na maśle z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić puree jako dodatek do II Dania
Buniabaje w kuchnizapyta stołowników przed robieniem obiadu czy możebyć ...?. I to w sytuacji kiedy pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką
Buniabaje w kuchniintensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała popularność na rynku są dość drogie ( ja kupowałam po 15 zł za kg i niestety trafiły mi się już bardzo małe). Więcej informacji
Buniabaje w kuchnicały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako
Buniabaje w kuchniPewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem szaruga
Buniabaje w kuchnilicha z tymi pączkami robić ? Zjem pół i w gardle mi reszta staje . Trudno- zamrożę po prostu to czego nie zjedzą. A sobie na tłusty czwartek upiekę ziemniaczki albo frytki
Buniabaje w kuchniudusić z młodą kapustką. Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku zrobiłam ja z koprem zakwaszaną rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były ,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką , a potem pozbierałam wszelkie rodzaje papryki jakie miałam pod ręką słusznie przypuszczając
Buniabaje w kuchnipostanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. Składniki :* 2 średnie cukinie* sól morska* łyżka klasycznej oliwy z oliwek extra vergine De Cecco Przygotowanie :Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą
Magiczne Życie MartyKiedy za oknem taka niestabilizacja, z niechęcią wychodzę z domu.Z przymusem zostawiam swoje kochane cztery kąty i wyruszam na pastwęwiatru, zimna i co chwilowego deszczu.W mieszkaniu
W kuchni Karmel-itkimielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonejblaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach.Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiWypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłamna maśle z bułką tartą. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiczasu, chociaż wcale nie jest skomplikowane. Z czystym sumieniem i sercem polecam wszystkim, którzy lubią mięsa w takiej wersji.Jestem bardzo zadowolona. Jak i moi domownicy. *** Na zdjęciach nie widać ziemniaczków, ponieważ jeszcze dochodziły w piecu, a gonił mnie czas, by jeszcze mieć jakiekolwiek, i tak zresztą marne światło. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOczywiście, były SERY GRĄDZKIE, musiałam kupić.Restauracja na Starym Rynku, o wdzięcznej nazwie "Pod koziołkami", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo
W kuchni Karmel-itki