przegląd ziół w ogródku i w kilka chwil powstał aromatyczny i delikatny sos do warzyw i mięs. Dzisiaj podałam go razem z ugotowanymi na parze warzywami: młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i fasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi
W mojej holenderskiej kuchnizrumieni ( kielbase nalezy obracac aby przysmazyla sie z obu stron) Na koniec sadzimy jajaka Wszystko wykladamy na talerz i podajemy z frytkami lub z mlodymi ziemniaczkami okraszonymi tluszczem i posypanymi szczypiorem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaSkładniki : 4 dzwonka fileta z mintaja 3 ziemniaki białko sól, pieprz kawałek pora cukinia, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ziemniaczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy wodę, dodajemy pieprz i ubite białko na pianę - dobrze mieszamy Pora kroimy drobno, posypujemy nim dzwonko ryby z obydwu stron, solimy Masą ziemniaczaną obtaczamy rybę i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu Podajemy
Proste Potrawykocyku gdzie mama z babcia gotowały dla wszystkich...co mi najbardziej utkwiło w pamięci to mielone z ziemniakami okraszone cebulka i ze świeżymi pomidorami również ze świeża cebulką...oraz ziemniaczki z jajkiem sadzonym i zasmażana marchewka z groszkiem...Pychaaa!!! Składniki: 400 gram marchewki 400 gram groszku sól, cukier, pieprz 30 gram masła 100 gram mąki Marchewkę kroimy w kostkę
NaKońcuJęzykachłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki:500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 250ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie
Z miłości do słodkościkiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze ziemniaczki drobno pokrojone i dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone
W kuchennym oknie Ewymące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPodajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami
Moje Kuchenne RewelacjePodajemy mięso z brokułami Albo dodatkowo w towarzystwie ziemniaczków :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjeufam warunkom sanitarnym w miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych
Wyprawy kulinarne180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria
Monia miesza i gotujepolewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika dodatkowo zrobiłam młode ziemniaczki z szalotką. Wspaniale uzupełniają się z naszym łososiem
Tajskie smakiintensywnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na termoobieg na 30-40 minut. Po pół godziny warto sprawdzić czy ziemniaczki są w środku miękkie, jeśli tak to wyjmujemy i podajemy koniecznie na ciepło! Smacznego
Kolizje Smakównaczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami
Kolizje Smaków