8 pałek kurczaka2 jabłka2 czubate łyżki powideł śliwkowychsólpieprzpapryka czerwona słodkamajeranek2 łyżki oleju1/3 szklanki bulionu Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami
Świat Domowej Kuchnirozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :)Źródło: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchniwyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem.Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą. Cebulę pokroić w półplastry
Świat Domowej Kuchniryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Papryki dokładnie
Świat Domowej Kuchniminimum 2 godziny.Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć z patelni. Idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami
Świat Domowej KuchniPyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison marynowany Orzech..i obiad gotowy..50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegeta, majeranekpomidory suszone Piątnicabułka tartaBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety
Moje domowe kucharzeniejedno obok drugiego. Polewamy pozostałą marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki
Ostra na SłodkoDelikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka.Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością!Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym …A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym!Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń!Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli
Ostra na SłodkoFilet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino
Ostra na Słodkonich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii! Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie!Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:- mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko – 1 szt – tarta bułka – 2 łyżki- natka pietruszki – 1 pęczek- sól
Ostra na SłodkoZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkopowstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą
Ostra na Słodkorozgrzewamy olej.Obsmażamy roladki z każdej strony i na wolnym ogniu smażymy ok. 10 minut obracając od czasu do czasu , by nie dopuścić do przypalenia.Podajemy gorące np. z opiekanymi ziemniaczkami i surówką
Ostra na Słodkospinamy długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli
Ostra na Słodkododatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami. PORADA: Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą i ustawionym na nim durszlakiem.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodko