Barszcz czerwony - zabielany 303Składniki: 0,5 kg żeberek 4 szt. marchewki 3 szt pietruszki 1 mały seler 5 szt. buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy
Qchnia po prostu
Kapuśniak 169jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty. Kapuśniak Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej
Kulinarne przygody Gatity
Zupa buraczkowa 213życzenie przygotowałam tę zupę. Zupa buraczkowa jest porządną dawką witamin oraz pozytywnego nastroju, gdyż można przez jej pryzmat spojrzeć na świat na różowo. Składniki: 2 skrzydełka; 30 dag żeberek; włoszczyzna; 1 cebula; 4 średnie buraki; 6 średnich ziemniaków sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, maggie, śmietana 30% 3 łyżki octu koperek Wykonanie: Mięso zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować
dom-agi.pl
Zupa grzybowa 195smaku, z makaronem podana ma tylu zwolenników!, jej zachwycający zapach, niepowtarzalny brunatny kolor przełamany bielą śmietany nadaje jej niezwykłego koloru i jedynego w swoim rodzaju smaku! Składniki: 1/2 kg żeberek pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 100 g suszonych podgrzybków 1 mała śmietana 30% 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 opakowanie drobnego
kgwjanczewo
Żeberka w sosie pomidorowym 283Bardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić
Kuchnia Pokoleń
Kapuśniak na żeberkach . 188Dziadunia . Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około 6 ziemniaków dużych vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy
Sama słodycz i szczypta chili
Miód pitny - dwójniak maliniak 231dymu wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały
Right Behind The Kitchen
Obrochtówka w Zakopanem 232kwaśna, w sam raz doprawiona , w której pływają nierozgotowane ziemniaki no i oczywiście spora porcja kapusty kiszonej, z której to otrzymano aromatyczny wywar. Zupa gotowana na mięsie, tutaj na żeberkach. Zatem pod przykrywą z kapusty znajdujemy spory i kruchy kawał mięsiwa. Zupa niesamowicie syta i rozgrzewająca. Za 10 zł zupa naprawdę warta przekąszenia nie raz. Na drugi ogień coś prostego
Right Behind The Kitchen
Oktoberfest w Lublinie? 258same panie z ciekawą aparycją ;) Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli wszystko co pasuje do złotego trunku. A to wszystko w przystępnych cenach na każdą kieszeń. Zaproszono nawet Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach - panie zaprezentowały
Right Behind The Kitchen
Jesienna zupa fasolowa z chili 180rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili. Składniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego * pół papryczki chili * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli * majeranek * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso zalać wodą
Magiczne Życie Marty
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 173przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy
Moja smaczna kuchnia
ZUPA Z CIECIERZYCY 232poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy. Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z soczewicy z wędzonymi żeberkami
potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 223jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się moczyła (o ile coś zostało) do garnka, dodajemy skórki od boczku
Pelusiowa Kuchnia