żeberka - 2743 przepisów (strona:141/183)

Barszcz biały 159

sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziela angielskie. Wykonanie: Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście

paapilotkaa
Zupa marchewkowa 249

dużych marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 cebule łyżka masła kilka ziemniaków sól pieprz sok z połowy cytryny łyżeczka cukru mięso (co kto lubi, może być kawałek żeberek, lub kurczak) Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na mniejsze części i zalać 2 l wody. Warzywa obrać i dodać w całości do garnka. Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać

na moim stole...
Kapusta z pomidorami 194

Kapusta z pomidorami to świetny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny czy wołowiny. Ja podałam ją do pieczonych żeberek . Składniki: 1 mała biała kapusta lub 2 młode 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca

Czerwień i błękit
Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka 187

najmocniej pamiętam z dzieciństwa. Kiedy Babcia gotowała zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba . Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna! Jeśli

Smaczna Pyza
Zupa z ciecierzycy 2 220

wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.  Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ   50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki czosnkowe (poleca

Takie tam pichcenie
Krupnik z kaszą perłową 169

kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym rodzaju. Zmieniam kasze, przyprawy, rodzaje wywaru (bardzo lubię na wędzonych żeberkach), można też zrobić na żołądkach drobiowych… i nie tylko. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna… właśnie ta cebula, dodana w odpowiednim momencie. Często się zastanawiam dlaczego w dzieciństwie nie lubiłam krupniku

mojewypiekiinietylko
Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli 138

Kiedyś już zapiekałam żeberka w mozzarelli i pomidorach. Były smaczne, ale mało "charakterne". Dzisiaj przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku. Serdecznie polecam takie mięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka

Nie tylko w kuchni
Pomidorowa bez konserwantów 199

taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka. Wywar: 40 dkg łopatki 40 dkg żeberek  włoszczyzna cebula przypalana pęczek pietruszki sól, pieprz 3 listki laurowe łyżeczka majeranku 5 kulek pieprzu 2 kulki ziela ang. Dodatkowo: 2 puszki pomidorów lub 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów

Pelusiowa Kuchnia
Ogórkowa na ratunek! 173

kawałek selera d)kawałek pora 3ziemniaki 3-4starte ogórki lub gotowe starte ogórki ze sklepu dla niewege-mięcho np. udko(ściągać skórę przed!),pierś,porcja rosołowa,skrzydełka,żeberka...  Przyprawy   2liście laurowe ziele angielskie sztuk 3 2zmiażdżone ząbki czosnku (nie masz czosnku żywego-zastąp go sproszkowanym! nie masz wyciskacza?zmiażdż ząbki nożem do smarowania chleba masłem) łyżeczka majeranku

Fiolka w kuchni
Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa 192

Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku. Danie pyszne i pożywne. Mięso rozpływa się w ustach a razem z fasolką smakuje wybornie. Cieszę się że poznałam trochę kuchnię portugalską dzięki ulotkom Biedronki. Zachęcam do gotowania. Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mizeria na jogurcie oraz trochę zabawy 178

Blueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego … Przeczytaj cały artykuł Post Mizeria na jogurcie oraz trochę zabawy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krupnik 143

Krupnik Składniki: żeberko wołowe lub wieprzowe kilka ziemniaków 2 marchewki duża cebula 3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 123

Mięso, które należałoby wykorzystać do tego przepisu to jagnięce żeberka, niemniej są one w Polsce trudno dostępne i (przede wszystkim) bardzo drogie. Ten przepis demonstrował Kurt Scheller uczestnikom polskiej edycji Masterchefa (oczywiście trochę musiałam go zmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA

Życie zamknięte w smaku
Kapusta kiszona z kaszą 176

postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso

Życie zamknięte w smaku
Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 171

żurek. Jedno i drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka i pieczoną w piwie golonkę – i tym razem także się nie zawiedliśmy. Dobrze dobrane i smaczne dodatki, wszystko podane na ładnie skomponowanych talerzach. Oczywiście popijaliśmy to wyprodukowanym na miejscu piwem

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania