żeberka - 2743 przepisów (strona:138/183)

Obrochtówka w Zakopanem 209

kwaśna, w sam raz doprawiona , w której pływają nierozgotowane ziemniaki no i oczywiście spora porcja kapusty kiszonej, z której to otrzymano aromatyczny wywar. Zupa gotowana na mięsie, tutaj na żeberkach. Zatem pod przykrywą z kapusty znajdujemy spory i kruchy kawał mięsiwa. Zupa niesamowicie syta i rozgrzewająca. Za 10 zł zupa naprawdę warta przekąszenia nie raz. Na drugi ogień coś prostego

Right Behind The Kitchen
Oktoberfest w Lublinie? 227

same panie z ciekawą aparycją ;)  Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli wszystko co pasuje do złotego trunku. A to wszystko w przystępnych cenach na każdą kieszeń. Zaproszono  nawet Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach - panie zaprezentowały

Right Behind The Kitchen
Jesienna zupa fasolowa z chili 119

rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili. Składniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka  * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego  * pół papryczki chili  * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli  * majeranek  * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso zalać wodą

Magiczne Życie Marty
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 149

przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy

Moja smaczna kuchnia
ZUPA Z CIECIERZYCY 216

poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.   Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z   soczewicy z wędzonymi żeberkami

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 198

jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się moczyła (o ile coś zostało) do garnka, dodajemy skórki od boczku

Pelusiowa Kuchnia
żeberka duszone w kapuście kiszonej 163

obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 357

kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody

Kuchnia domowa Ani
Kociołek pełen obfitości 140

żeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego 2 ząbki czosnku świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek) natka pietruszki kilka fasolek chińskich Mięso umyć, osuszyć . obsmażyć ze wszystkich stron. podlać 1 szkl wody, dodać posiekane liście pora, pokrojonę w paski paprykę

Gotowanie jest łatwe
Barszcz biały 177

sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziela angielskie. Wykonanie: Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście

paapilotkaa
Zupa marchewkowa 263

dużych marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 cebule łyżka masła kilka ziemniaków sól pieprz sok z połowy cytryny łyżeczka cukru mięso (co kto lubi, może być kawałek żeberek, lub kurczak) Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na mniejsze części i zalać 2 l wody. Warzywa obrać i dodać w całości do garnka. Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać

na moim stole...
Domowa zupa fasolowa z zacierkami. Fasolówka 205

najmocniej pamiętam z dzieciństwa. Kiedy Babcia gotowała zupę fasolówkę to najczęściej na wywarze z parzenia wędzonego boczku, takiego do chleba . Ale możecie ugotować ją też na wędzonych kościach, wędzonych żeberkach czy tak jak ja na wędzonych ogonach. Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o tej zupie. A skoro pomyślałam to zupa w garnku. Aromatyczna, pożywna i pyszna! Jeśli

Smaczna Pyza
Zupa z ciecierzycy 2 232

wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.  Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ   50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki czosnkowe (poleca

Takie tam pichcenie
Krupnik z kaszą perłową 187

kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym rodzaju. Zmieniam kasze, przyprawy, rodzaje wywaru (bardzo lubię na wędzonych żeberkach), można też zrobić na żołądkach drobiowych… i nie tylko. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna… właśnie ta cebula, dodana w odpowiednim momencie. Często się zastanawiam dlaczego w dzieciństwie nie lubiłam krupniku

mojewypiekiinietylko
Pałki kurczaka w mozzarelli, czosnku i czerwonej cebuli 156

Kiedyś już zapiekałam żeberka w mozzarelli i pomidorach. Były smaczne, ale mało "charakterne". Dzisiaj przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku. Serdecznie polecam takie mięsko :) Składniki: 6 pałek z kurczaka, ser mozzarella, duża lub małe kulki (po odsączeniu 125 g), 1 duża czerwona cebula, 1 główka czosnku, ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania