Zupa z młodej kapusty 160bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz
Pani domowa
Odchudzone tiramisu 223mamy czyste umienie, bo ani w biodra, ani w cycki to nie pójdzie. Początkowo nie mogłam zrozumieć wegan i tego nazywania produktów z soi i płyt gipsowych, nazwami typu „żeberka z grilla” lub „kotlet o smaku kurczaka”. Z biegiem czasu przestało mnie to drażnić. Może to taki złoty środek? Może to sposób na oszukiwanie? Nie nam to oceniać. Sama robiłam
ladykitchen
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 390mnie, to nie było to… Z niecierpliwością czekaliśmy na dania główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną
karmelowy
Boczek rolowany 181boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku i aromatu wszystkich dodanych przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi. Składniki: 1,2 kg ładnego chudego boczku bez żeberek 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 2 łyżki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Kuchcik gotuje
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 335mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce, żeby smaki zdążyły się połączyć
Karo in the Kitchen
Placek Ziemniaczany (Kugiel) 136bardziej rzadki placek, także tutaj musicie sami sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie :) Podobnie jest z mięsem. Do naszego placka dodajemy łopatkę, lecz znam osoby, które dodają żeberka. Sami spróbujcie i dajcie znać:) Składniki: * 3kg ziemniaków * 4 łyżki mąki * sól, pieprz * wegeta (opcjonalnie) * odrobina oleju * 2 jajka * 3 plasterki słoniny * mięso (ilość odpowiednia dla naszego gustu) (300g łopatki
Klasyka Gotowania
Pieczone żeberka z ziemniakami 190nadejdzie ochota na pyszne, polskie jedzenie...wystarczy kilka chwil i gotowe Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżki oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso
R'n'G Kitchen
Gulasz z łopatki z pieczarkami 309suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu . Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy
Ogrodnik w podróży
Zupa krem ziemniaczana z koperkiem 172Idealna zupa na wracające mrozy. Rozgrzewa i smakuje przepysznie! Smacznego! Składniki : * kg ziemniaków * włoszczyzna * 300g żeberek wieprzowych * ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu * łyżka śmietany kremówki * koperek Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać i zostawić w całości. Zagotować włoszczyznę razem z mięsem i przyprawami. Wyciągnąć mięso z wywaru i dodać ziemniaki
Magiczne Życie Marty
Kapuśniak z pęczakiem 151jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól
Pobite gary Barbary
KARKÓWKA W SOSIE BARBECUE PIECZONA W PIEKARNIKU 314sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu. Do marynowania mięsa użyłam gotowego sosu barbecue od Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól * sos barbecue Wykonanie: Plastry
Zrób to smacznie
Grillowanie z Sokołowem i magazynem Kukbuk 229próbowania. Nie - nazwać to degustacją, to jak nazwać Stadion Narodowy orlikiem:) To była prawdziwa uczta! Grillowane grzanki z masłem czosnkowym, sałatka tajska, sałatka w arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, salsa z grillowanej papryki, dip rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru
Obiad gotowy
Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni 225herbatę, a w głowie prawdziwy wyścig pomysłów. Co chcę na śniadanie? owsianka czy szakszuka? I może by zupę ugotować. Kapuśniak za mną chodzi, taki na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach... Albo grochówka. W każdym razie jakaś porządna zupa, żeby pasowała do zimowej aury. I póki tak sobie myślę w międzyczasie, w piekarniku już się rumienią bułeczki na śniadanie. Chrupiące, złociste
Obiad gotowy
Kapuśniak z pomidorami 176wyszła naprawdę smaczna, zupełnie inna niż tradycyjny kapuśniak. W poniższej recepturze (zaczerpniętej z prasy kobiecej) pominęłam jednak paprykę (nie wszyscy u mnie ją lubią) i oliwę (zupę gotowałam na żeberkach wieprzowych, więc oliwa nie była już potrzebna). Kapuśniak z pomidorami / Zupa z młodej kapusty Przygotuj nóż i deskę do krojenia, duży garnek, miski, łyżkę, miarkę kuchenną, durszlak, chochlę. Przygotuj składniki
blog.moje-pasje.info
ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ 139pieprzu poma rańczowego (można zastąpić normalnym). Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam. Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około
JejKuchnia