żeberka - 2743 przepisów (strona:135/183)

SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW 157

kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie.   Składniki: 2 wędzone żeberka 2,5 l bulionu warzywnego słoiczek szczawiu siekanego  DAGOMA 3 marchwie 4 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Pomidorowe pierożki z kaszą jaglaną i wieprzowiną 200

robiłam. Rzadko udaje mi się ocalić ugotowane w wywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko

Smaczna Pyza
Pieczony, prasowany boczek 192

prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po prostu , tak jak bez żeberek , żyć bez niego nie umiem . Czy w związku z tym wyglądam jak angielski autobus -nie , bo oczywiście nie przesadzam z ilością i częstotliwością , ale też uważam ,że nie wolno rezygnować

Ogrodnik w podróży
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 265

twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej na wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny.   Żur , czyli zupa na bazie zakwasu

Karo in the Kitchen
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 155

kuśki stawanie. Zapewne miała rację. Teraz tego wątku rozwijać nie będziemy. Wspomnimy za to o marynowanym czosnku, który zrobiliśmy. Marynowany czosnek doskonale uszlachetnia potrawy z jagnięcia. Upieczone na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną

Marder&Marder Manufacture
Żeberka pieczone w Coca Coli 176

pyszne,mięciutkie i soczyste-na prawdę dobre-i do tego mało pracy ,polecam gorąco a do tego pyszne pieczone ziemniaczki z tymiankiem-mniam.... Składniki: 1,2 kg ładnych żeberek ok. 2 szklanki Coca-Coli marynata: 1-2 łyżki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso oczyścić

Swojskie jedzonko
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 230

masłem z patelni. Ten dip jest gęsty, kremowy, słodko-pikantny i mocno aromatyczny. Najbardziej lubię go z solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu

Karo in the Kitchen
Pomidorowa na kurczaku . 181

Lubicie zupy? mój mąż uwielbia pomidorową i powiem szczerze że często ją robię, raz na kurczaku raz na żeberkach.Zawsze wychodzi pyszna i moi domownicy proszą o dokładkę :) Do zupy użyłam przecieru pomidorowego Roleski i pietruszki suszonej Skworcu . Zupę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Golg   Zapraszam :) Składniki : 1 cała noga z kurczaka 2 marchewki kawałek selera

Sama słodycz i szczypta chili
Zacna zupa wiejska 266

regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła

Trzeci talerz
dekoracje z internetu 163

żeberka pomidor,ogórek ryba sałatki

w mojej kuchni
Czy warto połączyć pracę z pasją, peeling kawowy i minimalizm po raz drugi 199

się ciekawy, polecam zatem ten artykuł   traktujący o tym obszernie i z każdej strony. 6 . I na koniec kilka miejsc do polecenia: *  Rzeźnia i ich wyborne żeberka *  azjatyckie bistro Curry Up - szczególnie mi smakowała sałatka z preparowanego i prażonego (?) ryżu *  Klubokawiarnia Ludowa - pyszny sernik, może niezbyt uzdrowiony, ale warto zgrzeszyć

Zdrowa Kuchnia Sowy
Porady kulinarne – przepis miesiąca 189

dodaj łyżkę masła. • Smażąc mięso dodaj gałązkę świeżego rozmarynu lub posyp suszonym. • Pamiętaj, że czas gotowania zwiększa grubsze włókna mięsa, stek bok wymaga znacznie więcej czasu na patelni niż żeberka. • Kiedy mięso jest miękkie jak policzek oznacza to, że w środku jest wciąż surowe • Gdy stek jest już sprężysty jak podbródek to oznacza, że jest różowy – czerwony w środku

codojedzenia
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 534

kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, polędwiczek nie odcinamy, zostawiamy piersi w całości. Osuszamy mięso papierowym ręcznikiem. Posypujemy z każdej strony dokładnie przyprawą – ja użyłam mieszanki przypraw naszykowanej do żeberek. Mięso odkładamy na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu. Szykujemy płaskie, małe naczynie do zapiekania lub patelnię, którą można włożyć do piekarnika. Masło kroimy w cienkie plasterki, obkładamy

Karo in the Kitchen
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 162

zdarzało mi się coś zrobić dobrego i zgubić przepis,  a dzięki blogowi będę miała wszystkie razem 2. Ulubione danie na obiad?  żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...?  miłość, rodzina, szacunek 4.  Najlepsze danie z kuchni polskiej ?  pierogi 5. Gotowanie czy smażenie?  smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz

Kulinarne życie
Cukinia grillowana 152

oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i grillujemy z obu stron. Podajemy z grillowanym mięsem np. żeberkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie