żeberka - 2743 przepisów (strona:144/183)

Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 232

Witam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz   Wykonanie:   Mięso zalać wodą, dodać

Lubczyk i Wanilia
Zupa ogórkowa 147

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i  dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy

Atlas Smaków
Zupa z czerwoną soczewicą 125

soczewicą z warzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej

na moim stole...
Parzybroda 353

wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego

W poszukiwaniu inspiracji
Barszcz czerwony z warzywami. 125

przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek

Rozpustne gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 288

muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony

Rozpustne gotowanie
Łosoś i jajko na zielonym dywaniku 182

zrobić, kiedy okazuje się, że na śniadaniu będzie kilku łakomczuchów, a w lodówce właściwie "żeberka i światło"? :) Punkt pierwszy, jajka! Polecam wam dzisiaj pyszne kanapki z łososiem i jajkiem na twardo. Składniki: chleb (u mnie pszenno-żytni domowy) twarożek śmietankowy plastry łososia jajka szczypiorek majonez Do dzieła: Cóż można rzec w sprawie przygotowywania kanapek? Kromki są nierówne ale jeszcze ciepłe

Spektrum Smaku
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 137

wiem dokładnie jak to jest. Ale jajko jest konieczne, w końcu chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Potrzebujemy: Na bulion: 3 l wody 300 g żeberek włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, marchewka) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Pozostałe składniki: 2 słoiki szczawiu z TEGO przepisu 100 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki jogurtu naturalnego mały pęczek natki

Marder&Marder Manufacture
Frytki z batatów 243

Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok. 30 minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek

Emcia Pichci
5. Zupa ogórkowa 380

poziom zupki musimy zapomnieć o dodaniu tłustego mięsa i zabielaniu jej śmietaną. Najlepiej jest użyć piersi z kurczaka, bądź indyka, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu niż skrzydełka czy żeberka, a alternatywą dla śmietany może być jogurt naturalny. Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1 litr wody - 1 opakowanie włoszczyzny (w każdym sklepie dają różne proporcje, więc nie będę wymieniać

Be Fit Be Strong
Bigos z młodej kapusty 439

też zajadamy, nie można się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól

Takie tam pichcenie
Cynaderki w marchewce 200

zaskakująco smaczne danie. 1 kg nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól  pieprz 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 szklanki wody Nerki przeciąć wzdłuż o oczyścić

Jemy Pijemy
Barszcz czerwony tradycyjny 154

barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak 219

bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba

Kuchnia Prezydentowej
Gotujemy po polsku - Kwaśnica na żeberkach 114

kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem. Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł mi dość spory garnek. Będzie więc jedzenia na kilka dni.” Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania