Ciasto czekoladowe ze śliwkami Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja bardzo. Dziś mam dla Was przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy łyżka, kilka podstawowych składników, śliwki i dobra foremka. U mnie ciasto w małej tortownicy 20 cm. Uwielbiam ją Jest idealna, gdy chcę przygotować coś słodkiego do kawy czy herbaty dla bliskich(...)mąki i cukru . Polecam! Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella A wracając do przepisu na ciasto czekoladowe ze śliwkami. To nie tylko świetne ciasto do kawy czy herbaty. Takie ciasto ze śliwkami możecie też śmiało zabrać ze sobą na piknik. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej Składniki
Słodkie okruszkimogłam się doczekać 1 grudnia :) Dziś oficjalnie rozpoczynam okres świątecznych przepisów a wraz z nim pierwsze "okienko" z mojego kalendarza adwentowego. Piękny i pyszny tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą :) Jak Wam się podoba? Przyznacie, że wyszedł nieco bajkowy? ;) Temat tortu utrzymany jest w konwencji zimowego lasu. Choinki wykonałam z czekolady i potraktowałam je nieco złotym barwikiem spożywczym(...)pokruszone bezy. Dodałam jeszcze kilka cukrowych śnieżynek i perełek i... sami oceńcie :) Ja jestem nim zachwycona! :) Tort w smaku jest na prawdę pyszny. Nie za słodki - rzekłabym - lekko wytrawny. Śliwki zamiast w kawie możecie namoczyć w alkoholu (ja unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek
My simple kitchenTradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już w sierpniu, jak i z późnych lekko zmrożonych śliwek z października. Te pierwsze są jaśniejsze i mniej słodkie, dlatego czasami wymagają dłuższego smażenia. Natomiast powidła z późnych śliwek są słodsze, ciemniejsze i bardziej gęste(...)zrobić tradycyjne powidła śliwkowe Do przygotowania powideł potrzebujemy tylko śliwki węgierki i rondel lub gęsiarkę o grubym dnie takie, żeby można było włożyć go do piekarnika. Można też użyć naczynie żaroodporne. Śliwki myjemy, drylujemy i wrzucamy do rondla. Wstawiamy bez przykrycia do piernika nagrzanego do 140 st. C i prażymy je 2 - 3 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach. Od czasu
KorniszonkiTradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już w sierpniu, jak i z późnych lekko zmrożonych śliwek z października. Te pierwsze są jaśniejsze i mniej słodkie, dlatego czasami wymagają dłuższego smażenia. Natomiast powidła z późnych śliwek są słodsze, ciemniejsze i bardziej gęste(...)zrobić tradycyjne powidła śliwkowe Do przygotowania powideł potrzebujemy tylko śliwki węgierki i rondel lub gęsiarkę o grubym dnie takie, żeby można było włożyć go do piekarnika. Można też użyć naczynie żaroodporne. Śliwki myjemy, drylujemy i wrzucamy do rondla. Wstawiamy bez przykrycia do piernika nagrzanego do 140 st. C i prażymy je 2 - 3 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach. Od czasu
Gotujemy i jemyUrodzaj śliwek w tym roku widać bardzo wyraźnie, bo można je kupić na targu, w każdym sklepie i są naprawdę tanie. Staram się z tego korzystać i po zrobieniu konfitury z dodatkiem świeżych fig , przyszedł czas na szybkie ciasto ze śliwkami, które jest tak proste, że każdy da sobie radę Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, wylać na formę, ułożyć(...)zwykłe mleko można zastąpić mlekiem (napojem) roślinnym i wypróbować je w wersji wegańskiej – na pewno wyjdzie równie pyszne. Dodałam też przyprawę korzenną i odrobinę kardamonu, który do śliwek idealnie pasuje i warto dodać go chociaż szczyptę. Szybkie ciasto ze śliwkami będzie pysznym, aromatycznym dodatkiem do wrześniowej kawy, a w dodatku jest pełnoziarniste i nie zawiera białego cukru, więc jest
FitkotŚledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych(...)matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy
Księga-SmakuPowidła śliwkowe już usmażone, więc najwyższa pora przygotować suszone śliwki, zwłaszcza, że takie przygotowane samodzielnie nie zawierają żadnych konserwantów, są znacznie smaczniejsze niż "sklepowe" i .... dużo tańsze. Nie wymagają też dużego nakładu pracy - wystarczy je tylko wypestkować i ułożyć na sitach do suszenia, reszta zrobi się sama :) A śliwek suszonych używamy bardzo dużo, wrzucając je do bigosu, tajine, schabu(...)śliwką, duszonej wołowiny i wielu wielu innych potraw. Składniki 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag) Przygotowanie Śliwki dokładnie umyć , zblanszować przez około 1 minutę we wrzącej wodzie dzięki czemu skórka będzie delikatniejsza, a następnie wypestkować. Można oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie. Jeśli chcemy zachować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłowem wyszukanem. Podobno agresja bierze się ze spożywania mięsa. Ja natomiast twierdzę, że bierze się z czytania bzdetów. Więc nie narażając was na stres dziś zrobimy pieczoną w śliwkach suszonych i niskiej temperaturze szynkę wieprzową. Potrzebujemy: szynkę wieprzową surową dwie duże cebule zwykłe jedna cebula czerwona 1,5 szklanki suszonych śliwek + kilka śliwek wędzonych (jest różnica(...)czasie szynkę wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W niedużym garnuszku umieszczamy herbatę, kawę i 3 szklanki wody. Dodajemy rozgniecione goździki, obrane jabłko, czerwoną cebulę i miód. Gotujemy do miękkości śliwek. Jak śliwki będą miękkie, odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania śliwek. Wodę studzimy i wlewamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy szynkę i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
ladykitchenKilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek . Dziś zaprezentuję Wam jedną z propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jednym z powodów dla którego robię dżem ze śliwek z tych owoców to fakt, że nie lubię, aby w kuchni się coś marnowało, a drugi(...)znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 5 słoików 200ml Składniki: 1 kg śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru Przygotowanie dżemu ze śliwek z odzysku: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy
KuchniaWeDwoje.plmojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta soli Formę wysmarować odrobiną masła, obsypać
moj przepis naCzas czytania: 2 min Knedle ze śliwkami II, czyli kolejna odsłona. Dziś trochę inne ciasto od poprzedniego przepisu, ale równie smacznie i muszę powiedzieć, że knedle te są błyskawiczne w przygotowaniu . Szukałam przepisów na knedle w starych książkach, ale większość przepisów na ciasto jest taka sama. Czyli jest to mąka, jajko i woda podobnie jak w przepisie na ciasto pierogowe(...)ciasto stało się lżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie w kształcie trójkątnych sakiewek, najważniejsze, że są bardzo smaczne! Najbardziej smakowały mi odgrzewane na maśle
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami… Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka! Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam(...)nadało mu wyjątkowego smaku i wyszło fantastyczne! Ciasto jest w wersji mini, na dużą formę trzeba podwoić porcję i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Skosztujcie koniecznie! Print Czekoladowe ciasto ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Czekolad,sliwki i imbir rewelacyjne połączenie. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword imbir, śliwki Prep Time 10 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rewelacyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą! Smak tego ciasta zachwyca i zaprasza do sięgnięcia po kolejny kawałek, jest po prostu obłędne! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i przy dobrej organizacji pracy szybkie w wykonaniu. Kruche ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechować je w lodówce, aby następnego dnia zabrać się za pieczenie. Na kruchym(...)cieście spoczywa warstwa śliwek, a do dzisiejszej wersji dodałam też maliny. Oczywiście można ciasto przygotować tylko ze śliwkami lub zrobić inny miks owocowy. Na owcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi
SprawdzonaKuchnia.pl