Dzisiaj w tempie ekspresowym powstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami(...)żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 1 kg śliwek cukier brązowy (opcjonalnie) Kruszonka: 100 g schłodzonego masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Instrukcje Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem
To co lubię - gotuję i polecamNajczęściej ze schabu robimy tradycyjne kotlety schabowe, czy schab nadziewamy śliwkami suszonymi, ja dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na soczyste roladki z serem blue, świeżymi ziołami i śliwkami. Są pyszne w smaku i nie wymagają zbyt wiele pracy, mogą być podane na ciepło z kaszą, ziemniakami lub na zimno jako wędlina do kanapek. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe(...)śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur 2 łyżki miodu 12 plastrów boczku wędzonego 4 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony) sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka miodu 250 ml bulionu warzywnego Instrukcje Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, najlepiej przykryć je (każdy z osobna) folią spożywczą
To co lubię - gotuję i polecamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto ze śliwkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością posmakuje każdemu z Was! Ten wypiek, to idealny sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie z nutką kwaśnego posmaku śliwek. Całość to prawdziwy raj dla podmienienia. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki oleju 1 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 śliwki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito. Jajka z cukrem przesypujemy do misy i ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śliwek a następnie dokładnie miksujemy. Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Na górze ciasta
Przepiski.plmojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)jeżeli nie ma można użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka
moj przepis naŚliwkowy sernik na zimno ? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera 2 kg śliwek węgierek 200 g cukru 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 cukier wanilinowy 30 g żelatyny Orzechowa beza: 3 białka z jajek wielkości L 150 g cukru pudru 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparyPomysł na szybki, słodki krem przygotowany z suszonych śliwek, gorzkiej czekolady i kakao/karobu. Idealna pasta do pieczywa, placuszków, gofrów lub naleśników. Warto dodać, że jest to zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowego. Poniższy krem przygotujecie w zaledwie kilka minut. Wystarczy suszone śliwki zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, a następnie zblendować je z pozostałymi składnikami kremu. Zachęcam do przygotowania. Składniki(...)mały słoik: 1 opakowanie suszonych śliwek (200 g) 2 łyżki karobu lub gorzkiego kakao 2 kostki gorzkiej czekolady 2-3 łyżki wody z moczenia się śliwek Suszone śliwki przełożyć do garnuszka, zalać wrzącą wodą i przykryć na kilkanaście minut. Następnie wyjąć je z wody, przełożyć do rozdrabniacza, wsypać kakao, dodać gorzką czekoladę i wszystkie składniki zmiksować ze sobą za pomocą
UgotowaćPowidła ze śliwek węgierek - kuchnia podkarpacka Nie będę przekonywać, że domowe powidła są najlepsze, bo to sprawa oczywista, ale będę Was przekonywać, że można przygotować powidła bez mieszania ich podczas kilkugodzinnego gotowania na wolnym ogniu. Już w ubiegłym roku przetestowałam sposób Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rogoźnicy (gmina Głogów Małopolski) i w tym roku do niego wracam, ponieważ sprawdził(...)mieszania powideł łyżką. Raz pomieszane, zaczną przywierać do dna i trzeba będzie stać przy garnku i mieszać godzinami. Można natomiast od czasu do czasu lekko potrząsnąć całym garnkiem, żeby śliwki mieszały się ze sobą. Powidła można przygotować zarówno z pierwszych, wakacyjnych węgierek, jak i z tych późnych, już lekko przemarzniętych. Powidła z późnych węgierek są słodsze, mają bardziej wyrazisty smak
Trzeci talerzCiasto czekoladowe, pieczone śliwki zatopione z czekoladowym musie, a na wierzchu mus śliwkowy to coś obok czego nie da się przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie! CIASTO CZEKO-ŚLIWKA Składniki: (forma20x30) ciasto: 4 jajka 160 g mąki 130 g cukru 120 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 90 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)śliwek węgierek (waga bez pestek) 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 czekolady mleczne 350 ml śmietany 30% 8 g żelatyny 1/2 szkl wody mus śliwkowy: 200 g śliwek węgierek (waga bez pestek) 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny nasączenie: 3 łyżki śliwowicy 3 łyżki wody Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy ze śmietaną i czekoladą oraz kakao
Bon appetit mon amieRustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)pełnoziarnistą) 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko 2-3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki ksylitolu/erytrolu płatki migdałowe 2 łyżki mleka cynamom 600 g śliwek Przygotowanie: mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Słoiczki pełne smaku z pysznymi, gęstymi powidłami z dojrzałych śliwek czekają już na chłodne jesienne poranki. Muszę przyznać, że ciężko mi się oprzeć, żeby ich nie otwierać już teraz, bo powidła śliwkowe uwielbiam. Do naleśników, gofrów czy piernika są idealnym dodatkiem. POWIDŁA ŚLIWKOWE Składniki: 3-4 kg dojrzałych śliwek węgierek 3/4 szkl wody 3/4 szkl cukru (opcjonalnie) Przygotowanie(...)Śliwki myjemy i drylujemy. Wydrylowane śliwki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę,aby śliwki się szybko nie przypalały i gotujemy (około godziny) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnego dnia ponownie gotujemy śliwki na małym ogniu przez godzinę i studzimy. Trzeciego dnia, śliwki powinny być już
Bon appetit mon amieprzepisu. Ląduje on na kanapkach chłopców z dodatkiem jakiegoś warzywa, np. kiszonego ogórka, również własnej roboty- przepis na najlepsze pod słońcem ogórki znajdziecie tutaj . Schab pieczony ze śliwką, o którym zaraz Wam napiszę charakteryzuje się tym że jest niezwykle soczysty. Można go jeść na ciepło, ale według mnie najlepiej smakuje na zimno. Jako że dzięki suszonym śliwkom i morelom jest(...)jest o wiele zdrowszy niż kupne wędliny. Przygotowania do świąt u nas już trwają, a dziś wspólnie z chłopcami przygotowaliśmy właśnie taki oto soczysty schab pieczony z dodatkiem śliwek i moreli (przepis od Ewy Capri). Soczysty schab pieczony ze śliwką – składniki Do jego zrobienia potrzebne nam będą: -1 kg schabu wieprzowego bez kości -20 dag suszonych moreli
Arbuziakipotrawami, że czasem nawet nie do końca potrafiłam je rozróżnić. Najlepiej pamiętam jednak dwa zapachy – pierwszy to kapusta z grochem, a drugi to roznoszący się wszędzie zapach suszonych śliwek. Były obowiązkowo w kompocie z suszu, na który przepis znajdziecie TUTAJ ale w mojej pamięci najbardziej zagnieździły się kluski ze śliwkami. Mięciutki, puszysty makaron podawany z pysznymi, rozgotowanymi prawię(...)papkę suszonymi śliwkami oraz miodem. To danie było i jest co roku obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole. Składniki: 200g makaronu łazanki 400g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki miodu ( zależnie od tego jak słodkie są śliwki) woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy śliwki, dolewamy miód i dusimy aż się rozpadną uważając by ich nie przypalić
Życie ze smakiemSchab ze śliwką to klasyka i niezastąpiona propozycja na uroczysty, domowy obiad. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Schab ze śliwką to symbol wykwintności i z pewnością idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy też inne święta jak i rodzinne spotkania. Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: ok. 1 kg schabu(...)suszonych śliwek 5 ząbków czosnku sól, pieprz ponadto: ok. 2 liście laurowe ok. 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 6 ziaren pieprzu śmietana 18% Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Następnie za pomocą ostrego długiego i cienkiego nożna robimy głębokie nacięcie w boku schabu tworząc"kieszonkę". Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami za każdym razem starając się "pchnąć
Słodka StronaŚliwki rządzą! Teraz są najświeższe, najsmaczniejsze i oczywiście najtańsze, chyba że jesteście szczęściarzami i macie gdzieś swoje drzewko. Zazdrość! Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi(...)być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Łatwa tarta ze śliwkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 100 g masła, plus ekstra do smarowania formy 90 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów Składniki na śliwki: 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 110 g cukru pudru
karmelowyidealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom. Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem(...)można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia. Czas przygotowania
Kuchcik gotuje