Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo(...)bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku! Składniki
Raj dla PodniebieniaDzisiejsza " słodkość" jest skierowana do wielbicieli mocno czekoladowych wypieków i ze względu na dodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 150 g masła 2 żółtka 2 jajka 125 g cukru 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 100 g masła 450 g śliwek 350 ml wódki 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na klika godzin ( ja odstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli
Różne smaki w kuchninich wszystkich zjadliwych owoców z gwarancją dobrego smaku. Koktajle to również źródło dużej ilości witamin, które dostarczane są do naszego organizmu w krótkim czasie. Kto z Was lubi śliwki w czekoladzie? Wszyscy? W takim razie jeśli ktoś dalej uważa, że zdrowe nie jest pyszne, to przygotujcie wzorowany na nich koktajl śliwka w czekoladzie i sami przekonajcie się, jak można(...)pożywnie i smacznie jeść. Śliwki w czekoladzie są przepyszne, ale ten koktajl jest jeszcze lepszy! Gęsty, lekko kwaśny, mocno czekoladowy i wspaniale smakuje jedzony łyżeczką jako deser. Za pierwszym razem wypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają i regulują pracę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami(...)tego ni zrobiłam. Z porcji wychodzi około 13 placuszków. ciasto: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szklanki mleka sojowego 1 jajko (u mnie 3 jajka przepiórcze) 3 śliwki pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie wersja bezglutenowa) 2 łyżki syropu z agawy 3/4 łyżeczki cynamonu olej do smażenia sos: 10 śliwek odrobina cynamonu opcjonalnie miód
Humanistka w kuchnijednego jajka, cukru.... Czego jeszcze nie dodałam? Wielu składników, które zazwyczaj dodaje się do upieczenia ciasta, ale są inne wartościowe, które wpływają na jego niepowtarzany smak, a zwłaszcza śliwki... (tortownica średn. 27 cm) Składniki: 120 g kaszy jaglanej sól do smaku szczypta kurkumy 100 ml oleju 230 g mąki kukurydzianej (użyłam bio) 2 pełne(...)łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 k śliwek słoik dżemu brzoskwiniowego 70 g rodzynek 2 łyżki wiórków kokosowych 3łyżeczki kisielu (dowolnego) Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukałam w gorącej wodzie, żeby pozbyć ją goryczki. W rondelku zagotowałam 2 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam kaszę, kurkumę i zostawiłam do gotowania na małym gazie na około
Kuchnia u KrysiBigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)biorą dokładkę! Odgrzewany następnego dnia jak każdy bigos jest jeszcze smaczniejszy! Tylko nie wiem czy coś zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku to szybka i pyszna przekąska. Polecam na Sylwestra :) Dla zainteresowanych daniami na Sylwestra zapraszam również tutaj: Przekąski na Sylwestra oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra Śliwki w boczku – Składniki: kilka suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich) boczek parzony w plastrach musztarda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki w boczku – Wykonanie: Każdy plasterek boczku posmarować musztardą. Następnie(...)każdy plasterek boczku nałożyć 1 lub 2 suszone śliwki, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 15 minut (do zarumienienia). The post Śliwki w boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepożytecznie wykorzystam ten czas Składniki (tortownica 19cm) masa serowa: 500g twarogu sernikowego mielonego (ja dałam Emilkę) 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) około 8 czerwonych śliwek około 5 łyżek cukru brzozowego lub innego słodzidła 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka zagęszczonego spód: 0,5 szklanki płatków owsianych około 6-7 czerwonych śliwek woda Sposób przygotowania(...)Spód: Śliwki drylujemy i kroimy w kostkę wrzucamy na teflonową patelnię z dodatkiem około 0,5 szklanki wody, dusimy, aż powstanie miazga dodajemy płatki owsiane (i jeśli to koniecznie, gdy śliwkowy mus będzie za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody) mieszamy na małym ogniu, aż płatki zgęstnieją, studzimy, a następnie wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLubię marynowane w occie owoce. Kiedy trafiłam na przepis Christophera wiedziałam że to coś dla mnie - korzenna octowa zalewa i suszone śliwki! Wyszły znakomicie. Można je jeść jako dodatek do serów, mięs, warzyw. Sprawdzą się na przyjęciu jako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl(...)goździków 3 szt ziela angielskiego 3 cm kora cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu przygotowanie Zaparzyć mocną herbatę ( 7 łyżeczek herbaty zalać 300 ml wrzątku) - niech dobrze naciągnie. Śliwki położyć na sicie, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski. Herbatę przecedzić, zalać nią śliwki Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h. Po tym czasie śliwki wraz z zalewą przełożyć
Stare Garyprzecież nie samą czekoladą człowiek żyje… Na taką rozpustę pozwalam sobie jak już absolutnie nie mogę się powstrzymać. Jak zobaczyłam ten przepis na mus czekoladowy z suszonymi śliwkami, to oczywiście musiałam go wypróbować… Źródło: Lesley Waters, „Healthy”Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki:100 g gorzkiej czekolady175 g suszonych śliwek bez pestek2 łyżki koniaku (opcjonalnie(...)białka1 łyżeczka cukrukakao do posypania Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie.Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol (ja akurat dodałam porto, bo nie miałam koniaku pod ręką).Czekoladę łamię na małe kawałki i wkładam do miski odpornej na temperaturę i stawiam na garnek
UgotujmyTo.plStąd wiemy, że pełny smak przetworu jest wyczuwalny dopiero jakieś dwa dni po przyrządzeniu. Szczerze polecamy ten przepis, bo wychodzi naprawde super! My musimy zrobić jeszcze raz (póki są śliwki) bo nasze zapasy szybko się kurczą :) Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 4 małe słoiki Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek 4 kostki czekolady mlecznej(...)kostki czekolady gorzekiej 2 łyzki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wyciągamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Śliwki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy nieco wody - tylko tyle by zakryła dno. Wkładamy śliwki do piekarnika na około dwie godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy śliwki by doszły
Kolizje SmakówCiasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 kostka margaryny (250 g) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g śliwek 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika na minimum 30 minut. Resztę ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (20 cm x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plTarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne(...)Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4-6 łyżek lodowatej wody szczypta soli Nadzienie: ok. 400-450 g śliwek 2 łyżki masła 1 płaska łyżka cukru Zalewa: 1 jajko 1 żółtko 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu Posypka: 2 łyżki masła
Kuchnia MagdaLenyKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecam