sobotę byliśmy u znajomych, było pyszne jedzonko, krem porowy, zapiekanka, ciasto kinder bueno, a ja przygotowalam sałatkę z indykiem, na którą zaraz będzie przepis i pyszny deser! Zapraszam! Składniki: 4 garście ulubionej sałaty 15 pomidorów koktajlowych 15 pomidorów suszonych mozarella Natka pietruszki garść nasion uprażonych na patelni Filet z indyka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki
Trufelkowołasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone
Kuchnia PokoleńTakie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej wodzie, ale nie rozgotować.. Odcedzić Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi być miękka, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić
Kuchnia PokoleńKolejny przepis z serii "Awaryjne". Łatwa zapiekanka, która powstała wtedy, gdy akurat w lodówce nie było w czym przebierać. W innych okolicznościach można by bardziej urozmaicić skład, ale w tej prostej wersji całkiem nieźle smakuje. 2 saszetki ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię kilka łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2 łyżki gęstej śmietany
Praktyczna plbyła tak smaczna, jak powinna. W przepisie jest już odpowiednia jej ilość. Miałam jednak za mało żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki(...)najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem. Kluski pokrój w plastry i ułóż na warzywach. Do reszty sosu dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się połączy. Polej sosem kluski i warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 50-60 minut. Po około 20 minutach posyp wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami startego
Anioszek w kuchniPyszna makaronowa zapiekanka, która swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku mamy tutaj groszek oraz kukurydzę z puszki. Natomiast żeby całość była nieco bardziej syta i miała mięsny element, dodałam kiełbasę krakowską oraz szynkę. 1 op. makaronu świderki 450 g mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku puszka groszku puszka kukurydzy 300 g szynki 200 g kiełbasy krakowskiej suchej(...)patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmujemy z palnika. Makaron mieszamy w dużym garnku razem ze szpinakiem, groszkiem i kukurydzą. Dodajemy szynkę i kiełbasę, mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy w garnuszku razem ze śmietanką. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy zapiekankę
Smaki Na Talerzuryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć na warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać z wodą, resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki, można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać ok 30 minut
Monia miesza i gotujeminut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania
JejKuchniaSzybka w przygotowaniu i bardzo syta zapiekanka z makaronem tortellini, kurczakiem i brokułem. Całość otulona żółtym serem oraz kremowym sosem beszamelowym. Zapiekanka palce lizać. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 250 g tortellini z szynką 1 brokuł 200 g żółtego sera Olej do smażenia Masło do formy Sos beszamelowy: 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)pszennej Ok. 750 ml mleka Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Sok z cytryny Suszony koperek Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Po ugotowaniu odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Usmażonego kurczaka, makaron, ser oraz pokrojonego
VioletoweKucharzenieKonkurencja dla zapiekanki makaronowej w proszku :) Taką właśnie zapiekankę, makaronową z szynką, możecie kupić w proszku. Tylko po co? Sami możecie zrobić zdrowszą i pyszniejszą. Zamiast proszku z torebki, wystarczy użyć jajka, śmietanki i przypraw. Moje chłopaki się zajadali. Zobaczcie jakie to proste. Składniki: 250 g. makaronu rurki 1 cebula 250 g. pieczarek 200 g. szynki wędzonej 200 g. sera(...)żółtego 1 jako 250 ml. śmietanki 18 % (w kartoniku) sól, pieprz papryka słodka zioła prowansalskie czosnek granulowany masło do smażenia Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną szynkę. Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać
Agusiowe smakołykiSoczyste mięso, leśne grzyby i makaron - przygotuj zapiekankę wg mojego przepisu a nie będziesz żałować ;) Doskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny! Składniki na 4 porcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka(...)papryka sól, pieprz olej Przygotowanie: Kruchą wołowinę przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Grzyby rozmrażamy - wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy ok. 8-10 minut - wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki - smażymy na 1 łyżce rozgrzanego oleju
Alutka-Gotujewypróbowałam ten znaleziony w "Kuchni smakosza - ziemniaki" Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam! Składniki: 750 g zwięzłych ziemniaków 400 g boczniaków 100 g czerstwego chleba mały pęczek pietruszki 2-3 ząbki czosnku 30 ml oliwy sól, pieprz(...)ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3mm. Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapiekanka jest pełna smaków i aromatów, możemy ją podać gościom, a sposób serwowania na pewno ich zaskoczy. Zapiekanka ta urzekła również Panią Ewę Wachowicz, która po przesłaniu jej przepisu na tę potrawę zaprosiła mnie do swojego programu i wykonała ją właśnie według mojego przepisu. Było to co prawda w 2015 roku, ale dynia dojrzewa co roku i warto wykonać(...)pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić
Krylowa Kuchniapapryki tłuszcz do smażenia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 100 g mozzarelli z bloku szczypta chili suszonej w płatkach szczypta pomidorów suszonych sól pieprz 1 pomidor oregano Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć(...)zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatwezrobiłam także pyszny sos, którego głównymi składnikami jest śmietanka 30% razem z kremem mascarpone. Takie połączenie dodaje odrobiny słodkości, dlatego sprawdzi się też do innych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie(...)makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć por. Chwilę podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Odsuń por, zmniejsz ogień i dodaj łososia. Na patelni posól go i dopraw pieprzem
Rozdomowiona