zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:43/201)

Zapiekanka z brokułem i kurczakiem 5914

przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Makaron po ugotowaniu odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia. Następnie na patelnię dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy do zarumienienia mięsa. W tym czasie do garnka z gotującą się lekko osoloną wodą, dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy go przez(...)nakładamy kurczaka z cebulą, brokuła oraz sos śmietanowy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 15 minut. Smacznym dodatkiem do takiej zapiekanki są również cienkie plastry bekonu

Emcia Pichci
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 384

dużego orzecha włoskiego, całość przykryta podsmażonymi pieczarkami ..sos jest na bazie ketchupu i sosu sojowego, wyszła mega pyszna i szybka do przygotowania….a i jeszcze jedno ryż do tej zapiekanki gotuję dzień wcześniej wtedy idzie dużo szybciej J Polecam gorąco, domownicy będą zachwyceni. Pomysł własny. Składniki: ½ kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1/4 główki  małej kapusty włoskiej 1 torebka(...)ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka  cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę.  Całość zapiekamy 45 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Tortellini zapiekane w sosie z kurczakiem i szpinakiem 317

można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy jedynie posypać zapiekankę mozzarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekanki makaronowe sprawdzają się również na lunch do pracy, jeśli zostaną jakieś resztki. Zapiekanka z tortellini Składniki: 500 g świeżego tortellini, gotowe z paczki 400 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 czosnek solo 250 ml śmietanki(...)dente. Na patelni rozpuść resztę masła. Pokrój mięso kurczaka w kostkę i zrumień. Dodaj mięso do sosu wraz ze szpinakiem, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i żaroodpornej formy. Danie przygotowane do tego momentu można wstawić do lodówki i zakończyć czyli zapiec następnego dnia. Posyp makaron mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Jeśli zapiekanka z tortellini jest świeżo przygotowana

codojedzenia
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 239

zamieni się w ogródek bo doniczek z pachnącymi ziółkami nie umiem już zliczyć! A kozi ser pojawił się, ponieważ ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego.  Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości(...)pieprz  tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu wcześniej. Obrane ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry. Żółtą i zieloną cukinię również kroimy w plastry, nieco grubsze niż te ziemniaka

Mango Papaja
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 159

dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym A że sos salsa sama gotuję i ogórki konserwowe też robię, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 159

dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym A że sos salsa sama gotuję i ogórki konserwowe też robię, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” . Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): 4 domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 148

ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent na wykorzystanie niedojedzonej, smażonej/pieczonej ryby. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia. Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley Składniki: 1 cebula drobno posiekana 1 por drobno posiekany 1 marchew drobno posiekana 1 pietruszka drobno posiekana Kawałek selera drobno posiekany 1 liść laurowy 1 łyżka(...)pieczenia. Wyjmij rybę z patelni i podziel na małe kawałki. Przełóż do formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż sos warzywny, posyp natką pietruszki, a na niego kładź warstwę pure. Całość posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika pod górną grzałkę. Zapiekaj 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 295

Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka(...)suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup. Łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę. Pieczemy

Kolorowy Przepisownik
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 144

moscata sa le, pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi  z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.  Cukinie kroimy w pionowe słupki a dymki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy(...)moscata, sale e pepe. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym. Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Na wierzch zapiekanki  układamy  plasterki mozzarelli;  obsypujemy startym parmezanem. Zapiekankę  pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. **** In una ciotola versate la pasta precedentemente cotta, aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Smakowita Pajda na lunch. 180

patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem . Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem  majerankiem. Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian z jabłkiem i wstawiłem na kilka minut do piekarnika. Efekt  przeszedł moje oczekiwania. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na smak zapiekanki

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka tostowa 2943

jest, a raczej było bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę na big tosta to polecam zapiekankę tostową. Bardzo ładnie się kroi po upieczeniu, ale pamiętajcie, żeby każdą warstwę lekko docisnąć i układać kromka nad kromką. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu. Zrobię następnym razem. Szybko i smacznie.  Mi wyszło z jak widać na zdjęciu sześć dużych, porcji. Składniki 1 chleb(...)sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 321

owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany(...)niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki

Pyza i Surówka
Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi 134

pomidorow - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat.Smakowitosci dodaja jej swieze ziola: oregano i majeranek lub tymianek.Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne.To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadlam.Bardzo polecam.Moze wielu z Was zna juz ten przepis,bo istnial juz na blogu i mial pokazna liczbe odwiedzin.Nie doczekal niestety zadnego komentarza.Dzis przedstawiam go w nowej szacie graficznej(...)mleka1 lyzka maki1 lyzka maslamala cebula2 zabki czosnkukilka galazek oregano (moze byc suszony)galazka majeranku (moze byc suszony)galka muszkatalowabialy pieprzsolWykonanie:Cukinie pokroic w talarki i podsmazyc na patelni kilka minut,aby odrobine zmiekla.Kluseczki ugotowac w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Gdy macie ochote sami zrobic gnocchi przepis znajdziecie tutaj:klik Przygotowac sos beszamelowy.Pokrojona cebule w drobna kostke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Angielska zapiekanka 99

smaczna. Część została nam na następny dzień, przed jej podgrzaniem górę ziemniaków posmarowaliśmy cienką warstwą masła, co dało dodatkowy przyjemny smak i uchroniło ziemniaki przed wyschnięciem. Składniki na angielską zapiekankę Mięsna warstwa: 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 / 4 łyżeczki mielonego tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)łyżki mleka 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsna warstwa: Cebulę pokroić na drobną kostkę, marchewkę na cienkie plasterki, razem wsypać na patelnię z lekko nagrzanym olejem, smażyć 10 minut. Do marchewki z cebulą dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smażyć 15 minut. Dodać tymianek, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, wymieszać, doprawić

niecodziennikpary
Zapiekanki ze szpinakiem 135

sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 2 bułki pszenne – ½  łyżki masła lub oleju Przygotowanie: Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić. Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się wydzielać odparuje. Szpinak ostudzić. Przełożyć do miski, doprawiać, solą, pieprzem i gałką. Pokruszyć fetę(...)piekarniku, około 5 minut. Nałożyć farsz ze szpinaku i fety, posypać ulubionym serem lub mozzarellą. Podpiec znowu przez kilka minut. Ser musi się rozpuścić i lekko przyrumienić. Artykuł Zapiekanki ze szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE