pomarańczy sól, pieprz kilkanaście ziaren jałowca świeży tymianek Przygotowanie zapiekanki z buraka i selera Buraki i selera obrać i pokroić na cienkie plasterki (nieco grubsze niż do carpaccio, ale im cieniej pokrojone, tym szybciej się upieką), najlepiej zrobić to na mandolinie. W żaroodpornym naczyniu lub w żeliwnej patelni układać na przemian warstwy buraków i selera, tak aby na siebie nachodziły
Codzienne Gotowaniekiedy jest mało czasu na zrobienie kolacji, jemy kaszankę z patelni mocno przesmażoną ze spieczoną prawie na węgiel cebulą. Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej
Niedzielny kucharzkostki) + odrobina śmietany/jogurtu- ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki)- 3 duże jajka- 2 łyżki oleju- po łyżce koncentratu i ketchupu- cebula- papryka- kilka pieczarek (ok. 300 g)- sól, pieprz, papryka w proszku+ tłuszcz do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie: Kaszę gotuję na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawiam. Na patelni rozgrzewam olej podsmażając pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki
Kuchnia EllieBardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla. :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam!Część mięsna:2 filety z kurczakakulka mozarelli2 pomidory olej do smażenia sól, pieprzPuree: 500g ziemniakówpuszka kukurydzy2 ząbki czosnku1/4 szklanki mlekapół szklanki śmietanki(...)wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy. 2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą
Szefowa kuchnizapiekanki, jestem przekonana, że dzieciom posmakuje bardzo Składniki: * 25 dkg makaronu świderki * 15 dkg wędzonego boczku * 6 – 8 pieczarek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 500 ml przecieru pomidorowego * 1/3 szklanki wody * do 10 dkg żółtego sera * sól, pieprz, cukier, bazylia Na sos beszamelowy: * 1 łyżka mąki * 250 ml mleka * 2 łyżki masła * sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni podsmażyłam(...)solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku. Tak przygotowanym sosem polałam makaron. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut. Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii. Notatki: * nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas pieczenia
Pieprzyć z Fantazjąmnie zapasy, a i o boczek nie trudno, bo jak to twierdzi mój mąż, z nim można zrobić każdą potrawę. Z tego niby nic w lodówce powstała smakowita zapiekanka, dla ,,zadania szyku” posypana parmezanem. Ale tak naprawdę można użyć do niej innego sera, może wędzonego lub zrobić wersję wege i stworzyć coś równie pysznego. Składniki (na 2-3 porcje(...)średnie cukinie 1 duża cebula 150g wędzonego boczku sól i pieprz do smaku pół szklanki tartego parmezanu Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i posmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż puści tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić – około 5 minut. Następnie, dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i całość smażymy
Smaczna Stronasera typu parmezan Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować, ok 10 min. Odcedzić . Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować(...)ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę sera zetrzeć i posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiekać ok 35-40 min w temp
Gotowanie jest łatweZapiekanka z makaronu, pieczarek, kurczaka i cebuli. Wbrew pozorom szybka do zrobienia. Ale za to jaka smaczna. Składniki: 250 g makaronu drobne muszelki 300 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 szkl śmietanka 30% 2 żółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Makaron(...)ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką i podsmażyć
Ala piecze i gotujesmażę kilka naleśników. A rano szybko smaruje je twarożkiem, zalewam mieszanką mleka i jajek i wkładam na chwilę do piekarnika. Zanim obudzę rodzinę i zrobię kawę, ciepła i pachnąca zapiekanka jest już gotowa. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Dzięki temu, że są z prawdziwego kakao, dodają fajnego czekoladowego smaku, natomiast granat, którym posypuję(...)dodatkowo: szklanka płatków zbożowych Lubella Mlekołaki Choco Muszelki 8 łyżek kremowego twarożku pól łyżeczki masła do natłuszczenia formy granat Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (wyszło mi 8 sztuk). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem. Zwijamy i kroimy w plastry. Powstałe roladki układamy w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami
Mienta blogserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka, ale może być inne) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1 puszka pomidorów(...)marchewki ( można je jeszcze pokroić na połowę albo ćwiartki żeby się szybciej gotowały. Gotować do miękkości. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, pieczarki w plasterki albo kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, przesmażyć aż zmięknie, dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę
Smaczny zeszytSmaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty. W sam raz na jesienny obiad, kiedy dnie są coraz chłodniejsze, a mamy do wykarmienia dużą i głodną rodzinę :) 1 kg ziemniaków 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty włoskiej ( 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)sól pieprz czarny przyprawy do mięsa mielonego przyprawa do ziemniaków 150 g sera żółtego olej rzepakowy Ziemniaki pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażyć doprawiając solą i przyprawą do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i wyrównać. Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę
https:KKuchniaMniamDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy
Niezły MłynekDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy
Niezły MłynekZapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez(...)praskę) 1-2 łyżki tymianku 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda
IMPRESJA SMAKUkukurydzy i z ciekawością końcowego smaku od razu następnego dnia zabraliśmy się za przyrządzanie. Przepis odrobinę uprościliśmy, żeby po część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki. Składniki na zapiekankę z puree kukurydzianym Puree kukurydziano-ziemniaczane: 1 puszka kukurydzy 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 4 duże łyżki śmietany 18% kilkanaście listków świeżej(...)patelni na złoty kolor – w piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć. Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki. Mozzarellę pokroić na plasterki. Wykonanie Całe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), zapiekankę z puree
niecodziennikpary