obiadu został makaron, w lodówce była końcówka wędlin, do tego kilka pieczarek, trochę warzyw , ser mozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację. Uwielbiam takie coś z niczego. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki 20 dag dowolnej wędliny 20 dag sera mozzarella Mlekoma(...)patelni rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera
Wanilia i KardamonZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci. Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody(...)białej, młodej kapusty 500 g pomidorów + 2 pomidory na wierzch zapiekanki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 kulki mozzarelli pół łyżeczki suszonego tymianku + szczypta na wierzch zapiekanki sól, pieprz odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy ( w wersji bezglutenowej pominąć bułkę !) Przygotowanie zapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli
Moja Delicjazapiekanki: Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli (lub tyle ile używacie), zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (nie mieszać w trakcie gotowania). Wszystkie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Dwa odłożyć na bok, a resztę pokroić w cząstki (odkrawając szypułki) i wrzucić na patelnię(...)cała woda odparuje a całość zgęstnieje (ok. 15 minut). Na końcu przyprawić solą. Gotowe pomidory wymieszać z ryżem. Spróbować i ewentualnie doprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na dwóch łyżkach oleju. Dodać poszatkowaną kapustę. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Na końcu dobrze przyprawić pieprzem
Moja Delicjadzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest pod chrupiącą warstwą okruszków chleba. Keyword brukselka, makaron, zapiekanka Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Ingredients 500 g brukselki 200 g boczku 300 g makaronu 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego 3 łyżki śmietany(...)wymieszać na patelni, dodać sól i pieprz. Przełożyć do miski Ser zetrzeć na tarce. Dodać wraz z makaronem i śmietaną do miski z brukselką. Całość dobrze wymieszać razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do formy do zapiekania. Bułkę rozdrobnić na okruszki w melakserze razem z oliwą i odrobiną soli. Wysypać na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Cooking for Emilysycące i przyjemnie rozgrzewające. Do zapiekanki, którą dzisiaj przygotowałam użyłam filetu z kurczaka i makaronu z mąki durum. Całość zalałam pomidorowym sosem, a na wierzchu ułożyłam plastry sera mozzarella. Zapiekanka wyszła wyśmienita i bardzo zasmakowała mojej rodzinie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 szklanki makaronu rurki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 5 łyżek oliwy(...)kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 pęczka oregano 1/2 pęczka bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone mięso i zrumienić na złoty kolor. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Na tą samą patelnię dodać pozostały olej. Podsmażyć obraną
Danka Pichciodsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut(...)wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna
Kulinarne PrzebojeSkładniki na 4 zapiekanki: -40 dkg obranych ziemniaków -5 dkg kaszy gryczanej prażonej -5 jajek -3 czubate łyżki mąki pszennej -średnia cebula -sól, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -szczypiorek -2 łyżki oleju -bułka tarta Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno. Cebulę szklimy na patelni z niewielka ilością oleju(...)zabraknie na górę dokładamy pozostawioną wcześniej masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Po 3-4 minutach zapiekanki można wyjąć z foremek, dodać sos musztardowy i smacznego
Maminek kulinarnyZapiekanka domowa z makaronem 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik przekąski gotowej pasty warzywnej (dowolny smak) 1 makaron kokardki (ok. 200 gram) 2 pomidory pieprz, sól 1 kiełbasa (dowolna) natka pietruszki Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę. Gdy już będzie lekko podsmażona, dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię
Gotuję Testujędostępnych w sklepach. Takiego też ryżu, użyłam do tej pysznej zapiekanki A jeśli lubicie ryż brązowy, również jest on dobrym wyborem. Tym czasem nie przedłużam i zapraszam po przepis ZAPIEKANKA BROKUŁOWA Z RYŻEM I KURCZAKIEM: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 200g ryżu Basmati 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona Ryż(...)odstawiamy do wystygnięcia. Brokuł blanszujemy 3 min, również w osolonej wodzie, po czym odcedzamy go i kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiitylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem
mojewypiekiinietylkoszybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad.Składniki:1,5 kg ziemniaków5 jajek4-5 cebulsól/pieprzWykonanie:Ziemniaki obieramy(...)bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia.Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy.Jajka ugotować na twardo.Ostygnięte ziemniaki pokroić w plasterki, jajka również.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy
Moje pyszne gotowanieużyłam ciabatty własnej roboty. Wyszła obłędna! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na 2 zapiekanki:1 ciabatta200 g żółtego sera200 g pieczarek1 mała cebula1 łyżka masłaketchupCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w małą kostkę, ser ucieramy na tarce, ciabattę kroimy wzdłuż. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy
My Culinary Artmdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów 😉 Składniki: 4-5 ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler(...)kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, na osobnej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenySery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masełko, wrzucić pokrojony w kostkę boczek wędzony i smażyć chwilkę. następnie wrzucić kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając aż kiełbasa się zarumieni. Teraz już dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi
Kuchnia Pokoleńdużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej(...)mnie sól, zioła prowansalskie, majeranek, koperek) Wykonanie: Kapustę poszatkować i poddusić w garnku z odrobiną wody (5-10 min) Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę
Mama z miasta