zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:33/201)

Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 144

łyżka tartego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki ze szparagami na cieście francuskim: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy . Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i 1/3 szklanki mleka(...)francuskim robiąc 1 cm brzegi. Ciasto smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy porem oraz natką pietruszki. Następnie układamy plastry pomidora i ugotowane szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do rozgrzanego do 200' C piekarnika z termoobiegiem na 12-15 min. Upieczoną zapiekankę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i możemy serwować. Smacznego

kulinarnyJa
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 192

smażenia Wykonanie: Grzyby, cebulę pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka pasterza 147

Magda Zapiekanka pasterza to dwie przepyszne warstwy zapieczone razem w piekarniku – pierwsza to soczysta mięsna potrawka, z cebulą i warzywami, a druga to kremowe w środku a chrupiące i złociste z wierzchu ubite ziemniaki. Zestaw warzywny podany w przepisie poniżej to tylko sugestia – tak naprawdę do mięsa można dodać mniej lub więcej warzyw, wybrać swoje ulubione lub zrobić(...)gładko.   Nagrzewamy piekarnik do 200°.   Potrawkę z patelni ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wykładamy równą warstwą do naczynia żaroodpornego. Na wierzch tego układamy równą warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę zostawić gładką lub zrobić wzorek widelcem.   Wstawiamy zapiekankę do pierkanika na około 20-25 minut do chwili gdy warstwa ziemniaków

Smaczna Strona
Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym 250

Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym...Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem.Do tego podsmażona cebula i szynka.A całość oprószona mozzarellą.Pyszne i proste danie!Składniki:350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);2 duże cebule;250 g szynki (u mnie drobiowa);250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;300 g startej mozzarelli;Sól(...)kolor.Następnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem.Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli.Zapiekankę wstawić

Gospodyni Miejska
Zapiekanka bałkańska z tuńczykiem i szparagami 211

niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę w zanadrzu, nigdy(...)ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi. Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy szczyptę soli, posiekane oregano i polewamy górną warstwę zapiekanki. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Zapiekamy w temperaturze 180ºC przez

Kierunekuchnia
Zapiekanka brokułowa 80

brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę na różyczki i gotuję na parze używając specjalnej torebki do gotowania w mikrofalówce lub w zwykły sposób zalewając je wodą(...)kuchence. Brokuły po ugotowaniu nie powinny się rozpadać. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż będzie rumiany. Podgrzewam mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając

Gotuj Się Kto Może
Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory 100

nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty . Polecam , naprawdę warto … Kurcze w tym roku zamęczę się grzybozbieractwem , a Was zamęczę przepisami jak to dobro przetworzyć składniki : nóżki dowolnych grzybów czosnek granulowany do smaku łyżeczka cukru sól , pieprz także do smaku olej do smażenia Nóżki oczyszczamy , kroimy na małe kawałki . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim nóżki(...)zagotowania , drugiego dnia 15 minut od zagotowania , trzeciego dnia 10 minut . Tak przygotowane nóżki , po doprawieniu dowolnymi przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka rybna 176

rybną zapiekankę.Firma Iglotex ma bardzo dobre i smaczne produkty.Polecam ich produkty, z czystym sumieniem.A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktówZapraszam na https://www.facebook.com/Iglotex Zapiekanka rybnaSKŁADNIKI:filet panga - 1,30 kgpieczarki - 1,20 kgwłoszczyzna paski mrożona - 1,5 torebki ( 675 g) IGLOTEXwegetaprzyprawa do rybsól i pieprztłuszcz do smażeniaser żółty - 200 gkeczupPanierka:jajka - 3 sztbułka tartaPRZYGOTOWANIE:Rybę(...)kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 3 godz. Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Rybę panierować w jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody. Doprawić do smaku pieczarki wegetą. Warzywa udusić

Kuchnia Danusi
Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil 209

wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi z kurczaka najlepiej przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY    Firma  Dezal Plus stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest nie tylko do pieczenia mięs, można w nim również przygotować ulubione warzywa, zapiekanki, a nawet gofry (zarówno te słodkie, jak i wytrawne(...)marynacie dokładnie obtaczamy nasze kotlety (ja mieszam wszystko ręką). Miskę z kotletami wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Tak przygotowane piersi z kurczaka można przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej, jak jednak polecam Wam przygotowanie ich w opiekaczu-befsztyk Dezal (znacznie skraca czas przygotowania, mięso wychodzi idealne). Zamarynowane kotleciki wkładamy do opiekacza. Czas pieczenia mięsa w takim urządzeniu

Słodkie okruszki
Kasza zapiekana po staropolsku 160

wielkości 1,5 cm i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z wszystkich stron lekko go przyrumieniając. Grzyby posiekać drobno nożem. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekanymi grzybami, kurczakiem, groszkiem odsączonym na sicie, szczypiorkiem, natką pietruszki i włożyć do naczynia do zapiekania. Zapiekankę posmarować śmietaną, oprószyć szczypta soli i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 161

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem w roli głównej i mielonym mięsem drobiowym.Bardzo dobra po podgrzaniu jak nam zostanie. Z porem który bardzo lubię. 200 g makaronu tasiemki pełnoziarnisty 50 g makaronu świderek 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku czubrica czerwona 15 dkg sera żółtego tartego bazylia świeża sól, pieprz przyprawa do kurczaka 30 dkg mięsa(...)zmywam i smażę bakłażana na patelni,  doprawiam pieprzem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, ser żółty, sól, pieprz, bazylię świeżą,czubricę, dodaję makaron i mieszam.Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Przepis na prostą ziemniaczaną zapiekankę w stylu francuskim, czyli tartiflette z serem raclette 183

białego wytrawnego (które trafiło już do zapiekanki) możecie podać młode czerwone. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i pokrój w dość grube plastry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Boczek pokrój w kostkę. Obie cebule drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę masła i podsmaż boczek przez około(...)Podziel na dwie części. Jedną z nich ułóż na ziemniakach. Następnie wyłóż na ser masę ziemniaczaną, którą przykryjesz pozostałym serem. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na około pół godziny. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ser zacznie lekko brązowieć. Z zapiekanką tradycyjnie podaje się sałatę lodową skropioną odrobiną oliwy i soku z cytryny. Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Eat me! Fit me!
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem 716

Lubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej  pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś(...)kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z ryżem 82

Bardzo dobra zapiekanka. Jak zostanie na drugi dzień wystarczy podgrzać w mikrofali i będzie równie pycha. Polecam, Cebulkę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Papryki oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone, czosnek. Smażyć chwilkę aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar, wymieszać i zagotować. Wszystko z patelni

Kuchnia Pokoleń
Włoska parmigiana di melanzane 137

średnim ogniu przez 15-20 minut. Bakłażany opłucz, dobrze osusz i grilluj na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układaj po kolei kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów bakłażana, warstwę mozzarelli.Powtarzaj tę czynność do wyczerpania składników (3-4 razy). Wierzch zapiekanki posyp serem,skrop oliwą z oliwek i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego

I LOVE LIFE