opakowanie warzyw na patelnię po polsku (450 g - ziemniaki, pieczarki, marchewka, fasolka szparagowa), sól, susz z liści pietruszki Cykoria, czosnek staropolski, curry, słodka papryka. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Warzywa podsmażam na oleju (pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszam) z dodatkiem przypraw - natki pietruszki, soli i czosnku. Układam warstwy zapiekanki - ziemniaki (oprószam papryką
JejKuchniawyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką(...)ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową
Smaki Ewyzapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-) Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy(...)obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. 3. Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem i jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu.Doprawiamy do smaku. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno ziemniaki, cebulę z kiełbasą
Kuchnia Pełna Pasjiwykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo. Zapiekanki z pieczarkami Składniki: 1 bagietka, 30 cm 350 g pieczarek 2 szalotki 30 g masła 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz do smaku 120 g mozzarella killa koktajlowych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano Cebulę pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę(...)się zeszkli wyjmij na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć pieczarki. Smaż na dużym ogniu, mieszając, około 10 minut Pieczarki powinny się ładnie zrumienić, a nie gotować. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką. Przekrój bagietki wzdłuż, na każdą nałóż porcję pieczarek, cebulkę i posyp startą mozzarella. Między bagietki ułóż koktajlowe pomidory, przekrojone na pół i polane oliwą. Zapiecz
codojedzeniaprzygotowałem dla Was delikatną modyfikację tej potrawy- Zapiekanki z kurkami. Dzięki tej drobnej odmianie danie te nabrało aromatu leśnych grzybów. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki krok po kroku. Składniki: 1 półbagietka 2 cebule 250 g kurek 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub 2 łyżki masła 100 g sera żółtego(...)patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem. Krok 2: Półbagietkę przekrój na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami. Osobiście lubię dużo “farszu”, ale jeżeli będziesz nim oszczędnie dysponować starczy na 4 zapiekanki. Krok 3: Piekarnik
kuron.com.plsoli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki: 2 jajka 600 ml mleka 3 łyżeczki koncentratu 2 łyżki majonezu 6 łyżek mąki
Przepisy Babcicukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh(...)szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki
Weekendy w domu i ogrodzielokalnych rolników. To tanie i pyszne warzywo można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów! Nasza dyniowa zapiekanka jest aromatyczna, lekko pikantna, a na dodatek wegetariańska! Poczęstuj nią swoich bliskich, z pewnością polubią ją nawet najbardziej wymagający smakosze. Sprawdź przepis na: Zapiekanka z gyrosem Do dzieła! Składniki: 1 średniej wielkości dynia (około 750 g – 1 kg) 1 cebula papryka łagodna 1 papryka(...)Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Wegetariańska zapiekanka dyniowa – przepis Dynię obierz, pozbądź się miąższu i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Na drugiej patelni rozpuścić masło podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody, Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne warstwy podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy. Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego
O kuchni z uczuciemcałej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą(...)Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu
Słodkie okruszkiBruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe zapiekanki to świetny pomysł na ciepłą kolację. Składniki: bułki passata pomidorowa pieczarki mozarella starta cebula olej Przygotowanie: bułki przekrój na pół posmaruj je passatą pieczarki i cebulę zblenduj razem na patelni rozgrzej olej podsmaż na niej pieczarki wraz z cebulą tak przygotowany farsz nałóż na bułki i posyp mozarellą przełóż na blachę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Oka w rosole czyli KaFka gotujerozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne. Zapiekanka warzywna Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków, średniej wielkości 1 papryka 250 g leśnych grzybów, u mnie kurki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy(...)jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko posól i przełóż do miski. Pokrój paprykę
codojedzeniaZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 5-7 części większych różyczek brokuł 2 szt. małych czerwonych cebul 250g makaronu Lubella typu kolanka 300g wędzonego łososia pół szklanki śmietany 150g sera mozzarelli 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy garść kaparów sól(...)rozłożyłam połowę posiekanego wędzonego łososia. Na patelni wlałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. dodałam kapary i na koniec starte ząbki czosnku. Połowę przełożyłam na łososia. Kolejna warstwa to brokuły,które wcześniej podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Posypałam je połową startej mozzarelli. Możecie w tym miejscu polać ser śmietaną. Zapiekanka będzie miała wówczas więcej sosu. Powtórzyłam warstwy
potrawyregionalne