zapiekanka z cukinii - 1415 przepisów (strona:19/95)

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami 211

dworze zrobiło się chłodniej więc proponuję rozgrzewającą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z cukinią. Można do jej wykonania wykorzystać także mięso, które zostało nam z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cukinia 2 kiełbasy Kurczak z sosu Pomidory 1 cebula 2 jajka 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku Sól, pieprz vegeta Wykonanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach ( ugotowane(...)naczyniu do pieczenia. Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 185 o C. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 142

Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona  ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego  ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut(...)odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach. Zachęcam również do spróbowania innej zapiekanki z kaszy jaglanej ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 206

zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal B 60 g W 95 g T 31 Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka(...)wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach. Zachęcam również do spróbowania innej zapiekanki z kaszy jaglanej ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake 287

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami

karmelowy
Kolorowa zapiekanka z serem feta 194

Recepturę na moją zapiekankę zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson Nigella Gryzie, zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 180

Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można

Kopystką po garach
Musaka 175

jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 427

mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja dla 4 – 5 osób Składniki: 1 szklanka ryżu białego 1/2 szklanki ryżu brązowego ( można zastąpić białym ) 1,5 szklanki tartych

Jaglusia
Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. 121

pożywna zapiekanka makaronowa z dużą ilością warzyw i sosem serowym. Do tej zapiekanki możecie dodać również mięso jednak spróbujcie najpierw wersji wegetariańskiej. Przepis ten powstał spontanicznie czyli tak, jak powstaje wiele przepisów na zapiekanki, a efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Podczas czyszczenia lodówki powstał przepis na obiad w wersji zero waste (gospodarnie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami(...)dużego naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron dodajemy pieczarki, cukinię oraz brokuły i delikatnie mieszamy. Całość zalewamy sosem serowym, posypujemy koperkiem oraz resztą sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C (piekarnik góra-dół) i zapiekamy około 30 min. Do czasu, aż ser się zrumieni. Uwagi Drugiego dnia zapiekankę najlepiej podgrzać w piekarniku przykrywając folią spożywczą lub pokrywką. zapiekanka makaronowa

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 225

bardziej rozgrzewające danie od zapiekanki pasterskiej? :) Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli(...)około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Cukinie faszerowane po meksykańsku 225

względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie

Wędrówki po kuchni
Zapiekanka bałkańska z tuńczykiem i szparagami 285

niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę w zanadrzu, nigdy(...)grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi. Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy szczyptę soli, posiekane oregano i polewamy górną warstwę zapiekanki. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Zapiekamy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżymi listkami oregano

Kierunekuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Zapiekanka z młodych warzyw 241

smak. W przygotowaniu tej zapiekanki uczestniczyła moja dwuletnia córeczka i to tak właściwie jej dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki(...)minut, odcedzamy, kroimy na ósemki.  Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę.  Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm.  Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki.  Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy.  Powstałą oliwą polewamy warzywa.  Zapiekankę wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki