zapiekane - 3000 przepisów (strona:39/200)

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 237

dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1 bagietka, pokrojona(...)kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!Smacznego!English versionClassic Italian bruschetta(2-4 servings)Ingredients:1 baguette, sliced2 tsp minced parsley2 cloves of garlic, minced2 tbsp basil

karmelowy
krewetkowe saganaki 146

ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki  to nazwa małej, dosyć głębokiej  patelenki, z dwoma(...)kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać

Stare Gary
Tarta z farszem ziemniaczanym 145

przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne z cukinii 218

właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii(...)mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii, następnie warstwę mięsa mielonego, warstwę sosu serowego, ponownie cukinię i tak dalej. Kończymy warstwą cukinii. Zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez godzinę

Smakowity Blog Kulinarny
Crumble 129

czyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2(...)drobną kostkę aby powstała kruszonka.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka chłopska z jajkiem 383

patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę(...)Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, robimy łyżką wgłębienia do których wbijamy po 1 jajku. Jajka lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 10-15 minut, do momentu, aż białka jajek się zetną. Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 353

wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie(...)ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 329

byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu(...)pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli

Poezja smaku
Indyk a’la książę Orloff. 236

Turkey  a'la  Orloff. Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam  1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście(...)rozsmarowaniu na mięsie –mamy nadzienie. Do reszty sosu dodać ser  starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu . Etap 5 - epilog –zapiekanie. Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem. Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem  i posmarować (obłożyć)  nadzieniem-ryżem. Następny

Kulinarny karnet Christophera
Ryż z jabłkami i polewą z śmietany 92506

Zapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta(...)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.  Malutkie ziarenka widoczne na polewie to ziarenka z laski wanilii

Ala piecze i gotuje
Podryw kontrolowany 323

zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao.  Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi nafaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie nie ostygło ;) Mniamm! szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli łyżka kakao Wszystkie składniki (oprócz(...)truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę. Truskawki rozmroziłam (podgrzałam 1 min. w mikrofali). Formę do zapiekania wysmarowałam masłem. Naleśniki ułożyłam "gładką" stroną do góry. Wysmarowałam środek serkiem, poutykałam pojedynczymi truskawkami i zrolowałam. Przełożyłam do formy. Na wierzch rozrzuciłam pozostałe truskawki. Oprószyłam cukrem. Zapiekłam

bastalena
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 277

miłośników zapiekanego makaronu - zapiekanka z kurczakiem i serem topionym w fajnym połączeniu z boczkiem i  serem pleśniowym SKŁADNIKI400 g makaronu farfalle (kokardki)podwójna nieduża pierś z kurczaka200 g boczku - tu szynkowy3 serki topione kremowe (po 100g)100g sera lazurpęczek bazyliisólpieprz olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu)PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.Dodajemy kurczaka z boczkiem. Serki i lazur kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem)piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez około 20 minut.W połowie czasu możemy przemieszać, żeby sery się dobrze wymieszały z makaronem. Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 228

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo(...)każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch naleśników się zarumieni

Kolizje Smaków
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 540

jadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw(...)smaku, mieszamy. Żaroodporne naczynie lub naczynia (ja użyłam 2 małych - jednoosobowych i jednego większego) delikatnie natłuszczamy. Układamy warstwę mięsno-warzywną, a następnie przykrywamy ją ziemniakami. Wierzch smarujemy odrobiną oliwy. Zapiekamy ok. 25 min. w 190 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Podajemy od razu :) Smacznego

Ratunku obiad
Baked potatoes #1 193

dać ponieść się fantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia.  Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji (1. z nich tutaj) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki  szpinak mrożony lub świeży starty żółty ser czosnek łyżka śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, następnie pozostawiłam

bastalena

Proponowane wyszukiwania