Czyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się(...)gotujemy makaron 3 minuty. Tak, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Uważamy też, żeby w garnku makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu kroimy go na pół. Jeżeli chcemy makaron zapiekać tradycyjnie w naczyniu żaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty
Moja Galeria SmakuMuszle makaronowe nadziewane salami, pomidorami, zapiekane z mozzarellą. Składniki na 2 porcje: Przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 16 szt muszli makaronowych 50 g plasterków salami 1 puszka pomidorów 1 kulka mozzarelli 2 szczypty oregano 1 mała cebula sól, pieprz, cukier Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami(...)solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu. Farszem nadziewamy muszle. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę. Posypujemy oregano. Zapiekamy w piekarniku przez 22 minuty w 180 stopniach. Smacznego
Moja Galeria Smakuzłoty kolor. Usmażoną cukinię przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodporngo. Na każdy kawałek cukinii wykładamy cebulę, plaster pomidora, posypujemy solą i pieprzem a następnie układamy po plasterku sera żółtego. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło. składniki na panierkę z płatków owsianych: 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaPyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę i umieszczamy w bambusowych pudełeczkach. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż ser ładnie się rozpuści. 2. W między czasie na małej patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną gruszkę i smażymy przez około
My Culinary ArtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernikowa owsianka z jagodami zapiekana w piekarniku ostatnio króluje u mnie na śniadania :-D. Jest przepyszna, w smaku przypomina sernik. Możecie zabrać(...)sobą np. do pracy na drugie śniadanie. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, przełożyć na specjalne foremki do zapiekania i upiec w piekarniku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!! Warta wypróbowania Post Sernikowa owsianka z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMałe, słodkie co nieco, czyli truskawki zapiekane w koglu - moglu. Składniki (na 2 małe kokilki): 2 żółtka 3 czubate łyżeczki cukru szczypta cukru waniliowego 6 truskawek Wykonanie: Truskawki układamy w 2 kokilkach. Żółtka ubijamy z cukrem i szczyptą cukru waniliowego. Kogel - mogel rozlewamy do kokilek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Smacznego
Smak mojego domuPolecamy pysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku. Składniki 2 pstrągi 400 g świeżego szpinaku 300 g ziemniaków 2 pomidory pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół pęczka natki pół pęczka koperku kilka listków świeżej bazylii sól pieprz suszone oregano oliwa z oliwek Przygotowanie Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki(...)niej pokrojone pomidory. Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniła
R'n'G KitchenDzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko(...)miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiŚniadania wcale nie muszą być nudne, wystarczy szczypta kreatywności, kilka minut w zanadrzu i można stworzyć coś prostego i naprawdę pysznego, np. przepiórcze jajeczka zapiekane z pieczarkami i sosem śmietanowym z dodatkiem parmezanu. SKŁADNIKI (1 porcja) 3 jajka przepiórcze 1 duża pieczarka 2-3 pomidorki koktajlowe dymka łyżka śmietany parmezan bazylia sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pieczarki(...)sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną. 2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą. 3. Zapiekać ok 10-12 minut w 180 °C, aż jajka się zetną
DefinicjaSmakuwariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem(...)przez praskę czosnkiem, cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie
DefinicjaSmakujego rozpusczenia. Wszystko trwa około 8-10 minut. 3. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. 4. W naczyniach do zapiekana rozłożyć śliwki, a na nie rozsypać kruszonkę. 5. Zapiekać około 30 minut. 6. Podawać same lub z gałką ulubionych lodów. Smacznego
DefinicjaSmakuprzybywa kasza jaglana. Nie od dziś wiadomo, że jagła w kuchni jest czarodziejem. Wystarczy zastąpić niaą najbardziej kaloryczny składnik deseru, pozmieniać trochę proporcję, pogłówkować... i jest! Jest on! Pyszny zapiekany budyń z kaszy jaglanej pachnący wanilią. Biorąc pod uwagę, jak zdrowy i wartościowy jest nasz deser, można troszkę zaszaleć i zamienić odrobinę cukru na cudowny karmel mieniący się
DefinicjaSmakuCoś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :) SKŁADNIKI 1 awokado 2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor
DefinicjaSmakuUwielbiam zapiekane warzywa, które w środku kryją pyszny farsz. A jeśli są tam suszone pomidory i ser feta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakuPyszny i prosty dodatek do obiadu, który po prostu uwielbiam :) Malutkie młode ziemniaczki zamarynowane w papryce i posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu
DefinicjaSmaku