Zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka(...)Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Następnie przekładamy ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy olejem oraz posypujemy bazylią, oregano i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Podany czas jest przybliżony dlatego dobrze co jakiś czas patrzeć czy ziemniaki zarumieniły się. Smacznego
Symfonia smakowaplacki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne po tych danie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio w formie tradycyjnej. Polecam w szczególności osobom lubiącym potrawy zapiekane, choć myślę, że posmakuje ono większosci osób, które tak ja lubią placki, no i oczywiście jedzą mięso, bo to nie jest potrawa wegetariańska,.. polecam. Składniki: 8 średnich placków ziemniaczanych(...)czasie wrzucić na patelnię pokrojone w paski placki, wlać śmietanę i posypać wszystko startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego na 180 ˚C piekarnika ( u mnie z termoobiegiem) i zapiekać przez 15 minut. Podawać gorace bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujepodanie. Co prawda nie odkrywamy tym przepisem Ameryki, ale farsz to nasz pomysł i jesteśmy przekonani, że na pewno będzie Wam smakować. Zobaczcie zatem co wymyśliliśmy. Bakłażan zapiekany z farszem makaronowym (4 osoby) Składniki: 4 małe bakłażany 1/3 opakowania makaronu (w stylu makaron babuni) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 serek w typie oscypka oliwa z oliwek(...)kładziemy na blasze. Na koniec kroimy serek i rozkładamy po 2 kawałki na każdej części oraz posypujemy czarnuszką i oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy ok. 25 min. Po upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem
vegetanieodstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego
Luźna Kuchniamięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko zalać od góry keczupem. Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej(...)mniej, jak kto lubi. Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię serek cammembert. Szukałam jakiegoś pomysłu, żeby go wykorzystać i pomyślałam, że dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać... Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto . Składniki: 1 cukinia 8 małych ziemniaków 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka(...)nagrzanego piekarnika, na 20-30 minut. Po ok. 15 minutach wszystkie składniki wymieszać Serek pokroić w plasterki Ok. 5 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch cammembert i zapiekać do momentu rozpuszczenia się serka. Podawać zapiekankę polaną pesto Na zdrowie :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdzisiaj chciałyśmy przedstawić coś pysznego z jej udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami. Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest to pyszne danie(...)podsuszamy na suchej patelni z odrobiną pieprzu i soli. Do miseczki przekładamy kaszę, dodajemy kurczaka oraz posiekany koperek – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem nadziewamy cukinię. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, układamy w nim cukinie, delikatnie skrapiamy ponownie oliwą i oprószamy solą. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Podajemy pokrojone w plastry. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijasną zasmażkę.Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonowa,aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.Na koniec przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatałową i oregano na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozłożyć sos pomidorowy.Każdą rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ja palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem.Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie(...)cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujeDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na cukinie zapiekaną z mięsem mielonym:) Jest to bardzo fajny pomysł na smaczny obiad:) składniki dla 4 osób: 3 cukinie 500 g mielonego mięsa wołowego 1,5 szt czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 mały koncentrat ( ja dałam pudliszki z ziołami) 2 kulki sera mozarella(...)pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko wymieszać i tym farszem napełnić cukinie. Posypać każdą żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut. SMACZNEGO!!! A już teraz zapraszam na kolejny post , będę przygotowywać tort z okazji Dnia Babci
Cukier&Puderdzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1 bagietka, pokrojona(...)kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!Smacznego!English versionClassic Italian bruschetta(2-4 servings)Ingredients:1 baguette, sliced2 tsp minced parsley2 cloves of garlic, minced2 tbsp basil
karmelowyochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki to nazwa małej, dosyć głębokiej patelenki, z dwoma(...)kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać
Stare Garyprzygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawłaśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii(...)mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii, następnie warstwę mięsa mielonego, warstwę sosu serowego, ponownie cukinię i tak dalej. Kończymy warstwą cukinii. Zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez godzinę
Smakowity Blog Kulinarnyczyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2(...)drobną kostkę aby powstała kruszonka.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych
Smakowity Blog Kulinarny