zapiekane - 3000 przepisów (strona:155/200)

Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 186

wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 301

mieszamy.  Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem.   Dodajemy zioła i całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser.  Podgrzewamy do roztopienia sera.  Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą.   Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 160

osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brokuły - to warzywo polecane osobom palącym. 168

palacze, także bierni. Najnowsze badania wykazały, że składniki znajdujące się w tych warzywach zapobiegają również zmianom zapalnym w płucach oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ich różyczki można gotować, smażyć, zapiekać i dusić, jednak najwięcej wartości mają te zjadane na surowo.                    Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka wszystko co mam 152

jeszcze do smaku vegetą i pieprzem. Jajka roztrzepać dodać do makaronu i jeszcze raz wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 228

naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (na 10 minut przed końcem bez przykrycia). Gotowe danie odstawić na kilka minut do wystudzenia - to znacznie ułatwi rozkrajanie lazanii. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 212

łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach. Gdy są już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków

Basia w kuchni
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal) 183

Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy

e-PrzepisyKulinarne
Kruche tartaletki z czekoladą 126

wiec użyłam butelki od wina).  Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki.  Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem.  Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Nadzienie: Do środka tartaletek dodałam mieszankę owoców suszonych z miechunką (złote rodzynki, rodzynki korynckie, zielone rodzynki, żurawina, suszone miechunki

ClauditteMissCooking
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 200

partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp żółtym serem włóż blaszkę z naleśnikami do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu, aż ser delikatnie rozpuści się wyjmij naleśniki i przełóż na talerze, na których będą serwowane na jedną połowę każdego naleśnika wylewaj parę łyżek gorącego

Szybko Szybkowar
Jesienne bułeczki z dynia 165

minut do złotego koloru.  Puree: 1 dynia Wykonanie: Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree. Smacznego;) *Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek ** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez

Krakowskie smaki Ani
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 180

łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem  - zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków.  Zaskoczmy naszych domowników, gości czym zwykłym a jak zarazem wyjątkowym :) Cudownego gotowania  Smacznego

Basia w kuchni
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 168

Taką pizzę wymyślić mogła jedynie Blondynka :) W tym przypadku wszystko zaczęło się od konfitury figowej. Pomyślałam, że skoro figi można zapiekać z serem camembert, więc z konfiturą połączyć też można. A jak camembert to lazur i mozarella będą pasować. Więc miałam już słodki i słony, teraz pasowałoby dorzucić coś ostrego, aby nie było mdło i tu padło na świeżą papryczkę

Blondynka Gotuje
Lunch box/ kluseczki szpinakowo- jaglane/ roladka z kurczaka z pomarańczami! 376

wyłóż na rozcięte piersi kurczaka, zroluj w roladę. Zepnij wykałaczkami. Roladki polej odrobiną octu winnego, oliwą i gruboziarnistą solą. Na wierzch ułóż pomarańcze. Polej 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zapiekaj 35- 45 minut ( w zależności od wielkości roladki)w temp. 220 stopni C! SZPINAK świeże liście szpinaku zblanszuj wrzątkiem, dopraw solą (ewentualnie posyp płatkami migdałowymi) lunch box: - 4 kluseczki szpinakowe

SMYKWKUCHNI
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 361

oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej i wymiesza ć . Masę wyłożyć na podpieczony spód i zapieka ć przez kolejne 30 min. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę odczekać i kroić. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com