Tarta ze szpinakiem 227gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Podawać gorące
Krakowskie smaki Ani
Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym 269Pyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie
Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 267śliwce i kawałku boczku. Zwijamy ciasno. Spinamy wykałaczką lub związujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 302mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani
In my kitchen
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 280małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 192żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 273Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenie
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 250kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim lub słonym torcie wielkanocym. Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że postanowiłam ją upiec na Wielkanoc. Tych słodkich wersji chyba jest
Mia Cucina Sofieta
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 200Mięso osuszamy, solimy, pieprzymy. Obsmażamy mięso na tłuszczu z każdej strony na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę. Mięso przekładamy do naczynia, smarujemy musztardą, posypujemy igiełkami rozmarynu. Marchewką obkładamy boki mięsa. Całość przykrywamy wilgotnym kawałkiem papieru do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny
Dzieje kuchennej Wiewióry
MAZUREK mocno czekoladowy 325cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna
Z Kuchni Do Kuchni
Lazania meksykańska 187puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi warstwami. Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy
W kuchennym oknie Ewy
Udka w pomarańczach 202marynacie jest już olej) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki pomarańczę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195°C. Mięso musi delikatnie się przypiec
Ugotować
Śródziemnomorski mix warzyw 206topionego prosto z saszetki. Wymieszaj. Wszystko przełóż do brytfanny , u mnie brytfanna TOSCANA, o której pisałam TUTAJ Dołóż półgęsek. Poszatkuj suszone pomidory. Dołóż zielony groszek. Zamknij brytfannę i zapiekaj około pół godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. GOTOWE! Wyłóż na talerze. Posyp parmezanem oraz natką pietruszki. Dosmacz winegretem z octem balsamicznym. Całość posyp ziarnami od Ziarenkowa. Danie smaczne
Z Kuchni Do Kuchni
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 264To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny! Dla wielu
W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 281rodzaju kapelusza pamiętając o tym, żeby nie przeciąć dna. Do środka wbić surowe jajko, przyprawić solą i pieprzem, posypać wcześniej startym żółtym serem. Przykryć odkrawaną częścią bułki, zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 min. Tuż przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego
pieprzny smaczek