Kolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka(...)marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać
Moje domowe kucharzeniemoże być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać - BACH! 32zł!!! No dobrze. Dokupiłam kapustę, grzyby suszone, ziemniaki i na szczęście... płatność kartą została zaakceptowana. Ze wszystkich udałam się do domu - działamy. Bitki przygotowane (jak widziałam to mięso przypomniała mi się scena z Julie & Julia, gdy przygotowywała beef(...)łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół
Brzuszki Łakomczuszkichcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego(...)wyjmujemy je z bulionu i na razie odkładamy. Warzywa najlepiej pokroić sobie wcześniej, zanim zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką kosteczkę, a pieczarki w ćwiartki (chyba, że są spore, to w szóstki lub ewentualnie w ósemki, ale nie mogą być zbyt
Ratunku obiadprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków,3 liście kapusty,200g świeżego boczku,ostra papryka,sól morska,pieprz młotkowany z kolendrą,rozmaryn,bazylia,oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościNawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki:ok 1-1,5 kg ziemniaków1 cebula3-4 ząbki czosnku2 jajka2 łyzki mąki2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzWykonanie:Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc(...)Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy.Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego
Smaki Edytyspowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy(...)drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą. Kapustę wraz
W kuchni Karmel-itkijedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno(...)patelnię czy foremki się nie pogniewam:P Ps. gotowanie za głosowanie trwa do 9 grudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia
Fabryka pomysłówwędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g zielonych szparagów 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml słodkiej śmietany (18%) 4 duże(...)wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni (termoobieg). Boczek kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w dość grube półtalarki, a obrane ziemniaki – w ok. 2cm kostkę. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w paski. Suchą patelnię, najlepiej z wysokim rantem, rozgrzewamy na dość silnym ogniu i wrzucamy boczek. Podsmażamy przez
Kulinarna PokusaChrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak chrupnął jednego, to już nie chciał przestać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo proste w wykonaniu , niewiele odbiegające od klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie mocno chrupiące(...)zapach przy smażeniu ..mniam , trupa z trumny wyciągnie – w pozytywnym znaczeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 5 dużych młodych ziemniaków 1 średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody ) 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżyLato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią z niej pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem możecie ją również podać na grilla - będzie jak znalazł! Duża micha takiej sałatki to porządna dawka szczęścia i witamin. PS. Sałatkę można(...)łatwo zweganizować, zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje obiadowe Sałatka : 1 kg młodych ziemniaków ½ kg bobu 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 2 żółte pomidory śliwkowe 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska) ½ pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki suszonego tymianku
Food Squareznaczkiem QAFP nie muszę się martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni. Składniki : 200g polędwiczki wieprzowej QAFP 2 ziemniaki truflowe 1/2 białej rzodkwi garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona majeranek tymianek świeży cząber górski(...)polewamy oliwą. Pieprz kolorowy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy dokładnie cały kawałek mięsa. Następnie przyprawiamy je papryką wędzoną, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy mięso na 2 godziny. Po tym czasie ziemniaki truflowe obieramy i kroimy w plastry. Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut
Parowar Facetagrillowy w pełni i zapewne wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące(...)recipe in English Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi (4-6 porcji) Składniki: 150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
karmelowyCzekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a nie z polskich szklarni. Coraz częściej mówimy(...)wiem, czy smaki się zmieniły, produkty są inne, czy po prostu pamiętamy to, co oprócz wspaniałego smaku, kojarzy się z nam z beztroską i rodzinnym domem. Pierwsze młode ziemniaki mama wykopywała z ogrodu, kiedy na naszej wsi zbliżał się odpust. Była to najczęściej druga niedziela lipca i to właśnie przy okazji odpustowego obiadu na stole pojawiały się pierwsze
bistro mamawspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa(...)Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec
Weekendy w domu i ogrodzienależy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza(...)macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy i smażymy na złoto na niewielkiej ilości
ladykitchen