około 38-40 sztuk.Ciasto:3 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:250 g białego sera250 g ziemniaków1 cebula1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu)sólpieprzPrzygotowanie:Farsz:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty
Oryginalny smakmają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś(...)Składniki : 2 plastry schabu 4 plastry boczku surowego 4 listki świeżej bazylii 20g startej mozzarelli 4 suszone pomidory 1 mała cukinia 2 ziemniaki Przyprawy :pieprz ziołowy oreganokmin rzymskiświeża pietruszka Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy
Parowar FacetaWielkość formy : Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) 100 g smalcusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać(...)piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPotato soup with tomatoes Składniki.4 ziemniaki3 pomidory1 łyżka oliwkinatka pietruszkisólpieprzWykonanie.Ziemniaki obrać, zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa
Kulinarny karnet ChristopheraGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ją zmodyfikować. Ja dodałam plastry szynki oraz cebulę, co stworzyło pyszne połączenie.Składniki (w zależności od Waszej formy):6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk)1 ząbek czosnkukosteczka masła100ml śmietany 30%*1 jajkoduża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu
Kitchens AlphabetrzepakowyWykonanie:Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy wędliny (również pokrojone w kostkę) i posiekaną cebulę. całość chwilkę smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków). Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
Malinowe PocałunkiKoper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym
Złote przepisydoskonałym smakiem, wykorzystałem ją jako szybką okrasę do ziemniaczków. Pięknie stopiła się na gorących ziemniaczkach ,nadając im błysku oraz ziołowego smaku i aromatu , prawdziwa wiosenna frajda . Składniki: 3 średnie ziemniaki 3 cieniutkie marchewki, najlepiej młode 3 małe łyżeczki Smakowita Pajda - smalczyk roślinny z ziołami ogrodowymi kiełki brokułu sól 2 plasterki boczku Wykonanie: Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel(...)ziemniakach i obrać je. Marchewki ostrugać i wsunąć w tunel. Czas gotowania marchewki i ziemniaków jest podobny. Można ugotować je razem w osolonej wodzie. Uważać ,żeby ziemniaczków nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na kiełkach brokułu. Na każdy ziemniak nałożyć łyżeczkę smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi. Podać z usmażonym na patelni grillowej plastrami boczku. Tak przygotowany kartofel
Kulinarny karnet Christopherapatyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)pokroić w drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet ChristopheraSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1 por 1 pęczek szczypiorek z dymką 1 pomidor 1 jajko 20 dag mozzarella olej do smażenia sól pieprz biały Wykonanie. Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę(...)dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić i dodać wędzonego łososia, przemieszać i po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane jajko. Całość wymieszać i rozłożyć na ziemniakach. Następną warstwą będzie druga część ziemniaków. Całość posypać startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku 190 oC około 15 minut. Przepis widziałem na hiszpańskim blogu " Con tu pan te lo comas
Kulinarny karnet Christopheraniezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy(...)osad, zmniejszamy ogień i dolewamy nieco zimnej wody (około szklanki). Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu i sól. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak
Kolizje Smakówwiększej wyrazistości. Podsmażamy razem ok. 1 min uważając, aby nie przypalić czosnku (jeśli to zrobicie, zupa będzie gorzka)! 2.ZIEMNIAKI (5 min): w czasie gdy cebula z czosnkiem się smażą, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli go nie mamy, dodajemy kostkę rosołową(...)wody). Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu, a po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek
Nerds KitchenProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką
prawdziwe jedzenieBardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje(...)się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem u nas wszyscy uwielbiają Farsz jest typowy jak na pierogi ruskie. jednak istotne w nim jest to, żeby ziemniaki były podeschnięte, a twaróg zgliwiały(...)Składniki na farsz: 1 kostka twarogu tłustego 4 ziemniaki sól morska do smaku Kamis 6 plastry wędzonego boczku 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię