z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:32/234)

Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 184

doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do ziemniaków dodajemy

kulinarnyJa
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 136

GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)200 g świeżego szpinaku2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypaniasól i pieprzSkładniki(...)sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzDodatkowo:2 łyżki oleju2 łyżki tartego parmezanuGnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kluski śląskie 215

pysznego. Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę.Polecam :)SKŁADNIKI:1 kg ziemniakówmąka ziemniaczana1-2 jajkaWYKONANIE:Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej.Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie ziemniaki ugniatamy(...)misce. Dzielimy je na cztery równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną.Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy

Serce zamknięte w formie pyszności
Babka ziemniaczana 157

Babka Ziemniaczana- z sosem beszamelowym(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)Składniki:(na dużą blaszkę)- 3 kg ziemniaków - 2 duże kiełbasy - 2 cebule - 5 czubatych łyżek kaszy manny- 1 jajko- pieprz, sól, majeranekSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej(...)Sposób przygotowania:1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki

Gotuj Z Muzyką
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 138

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta(...)olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1995

fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu(...)zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę

Pasja Smaku
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 189

ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam(...)minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny.Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka ziemniaczana 171

byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad.Składniki(...)ziemniaków5 jajek4-5 cebulsól/pieprzWykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia.Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy.Jajka ugotować na twardo.Ostygnięte ziemniaki pokroić w plasterki

Moje pyszne gotowanie
Pierogi - moja miłość 158

wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień!Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu

NA MOIM TALERZU
Góralskie ognisko 169

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa tzatziki-ząbek czosnku-olej   Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być(...)drobno pokrojonym ogórkiem.Twaróg mamy gotowy.   Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie.Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelnido zrumienienia.   Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposóbpodamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podaćwedług uznania. Z tej ilości produktów mamy 4 solidne porcje obiadowe.Zestawienie

Maminek kulinarny
Wiejski barszcz czerwony 289

Barszcz czerwony po wiejsku...Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.Niezapomniany smak wakacji na wsi.Komu talerz buraczanej ambrozji? Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2,5 l zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 średnie liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%;4 łyżki cukruod 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Ziemniaki;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Czosnek obrać.Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody.  Dodać ząbki

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 182

Kulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę(...)Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 181

chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;250 - 500 ml domowej roboty(...)wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas

Gospodyni Miejska
Zupa zacierkowa 143

Zupa zacierkowa...Pełna jarzyn. Pełna smaku.Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku.Gęsta od zacierek.Komu talerz? Zapraszam!Składnki:5 średnich ziemniaków;100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach);2 małe cebule;2 średnie marchewki;1/4 kawałka korzenia selera;Biała część pora;1/2 średniej pietruszki;Pęczek koperku;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;1 liść laurowy;2,5 litra(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 208

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek

Gospodyni Miejska