z winogronami - 1500 przepisów (strona:5/100)

Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 217

placu Puerta del Sol w Madrycie zbliża się do godziny 12. Zgodnie z tradycją zwaną „las doce uvas de la suerte” z każdym uderzeniem zegara należy zjeść jedno winogrono, najlepiej stojąc na lewej nodze, aby prawą wejść w Nowy Rok. Komu uda się zjeść wszystkie 12 winogron, będzie mieć zapewnione szczęście przez kolejnych 12 miesięcy. Podobno ten zabawny zwyczaj wywodzi(...)się z 1909 roku, kiedy to plantatorzy winogron z Alicante, po obfitych zbiorach, wpadli na kreatywny pomysł zapewniający im sprzedaż ogromnej ilości owoców. Sztuka jedzenia winogron w rytm uderzeń zegara nie jest łatwa, szczególnie, że jest prawie niemożliwe, aby kupić w Hiszpanii winogrona niezawierające pestek. Dlatego sprytni sklepikarze w okolicach Sylwestra sprzedają specjalnie puszki zawierające 12 winogron pozbawionych skórki

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik owocowy zatopiony w przezroczystej galaretce 124

upały. Rozmaite owoce i owocowe żelki zanurzone w przezroczystej galaretce. Torcik owocowy na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 litr różnorodnych, dojrzałych owoców: truskawki, maliny, nektarynki, borówki amerykańskie, czerwone winogrona, melon 100 g kolorowych żelków 2 opakowania przezroczystej galaretki (każda przeznaczona na 500 ml wody) 800 ml wrzącej wody 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W rondelku(...)owoce umyj chłodną wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. W przypadku większych owoców tj. nektarynki, usuń ze środka pestki i pokrój je na mniejsze cząstki. Truskawki koniecznie odszypułkuj, winogrono pokrój na połówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty, na nie wyłóż cząstki owoców lub drobne owoce leśne oraz owocowe żelki. Całość

ProstePesto.pl
Sok z winogron ciemnych babci Basi 228

Winogrona są owocami znanymi ze swoich unikatowych walorów smakowych i bogactwa wartości odżywczych. Znane są z zawartości polifenoli, związków, którym lekarze przypisują właściwości przeciwnowotworowe oraz łagodzące choroby układu krążenia. Ponadto zawierają sporo węglowodanów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez(...)należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Podaję przepis na domowy sok z winogron : Składniki : winogrono, cukier ( na 1 kg owoców od 50 do 100 g cukru), woda, Przygotowanie : Umyte winogrona odrywamy od gałązki, wkładamy do garnka, dodajemy cukier, podlewamy winogrono odrobiną wody, ( żeby

Pysznosci Babci Basi
List do Mikołaja. I słoiczek konfitury. Dla Kubusia! 123

całego serca do udziału w licytacji przedmiotów, z których dochód zostanie przekazany na pomoc dla chorego Kubusia .  Znajdziecie tam także moje słoiki cudownej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Ta konfitura podbiła moje serce i niemal do upadłego zamykałam kolejne (coraz pokaźniejsze) dostawy winogron w piętrzące się na półkach słoiczki. Po zachwycie, jaki wywołało(...)połączenie winogron z rozmarynem w Schiacciatta con L'uva (klik) , bardzo chciałam zatrzymać ten smak na dłużej i udało się! Rozmaryn nie dominuje, ale tworzy niezwykle aromatyczne tło. Receptura moja, ale konfitura może być Wasza!   Liczę na Was Mikołaje:) Szczegóły aukcji znajdziecie TU , a przepis poniżej.  KONFITURA Z CZERWONYCH WINOGRON Z ROZMARYNEM I NUTĄ PORTO /podaję składniki

KUCHARNIA
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 175

Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron , nazywane w Grecji dolmades , a w Turcji dolma , to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos przy każdej okazji! Z książki The Lebanese Kitchen dowiedziałam się, że liście winogron oraz przygotowywane z nich małe zawijaski są również bardzo popularne w Libanie. Jak podpowiedziała mi Wiki, znane są tam pod nazwą(...)kupuję gotowe. Ale nie wszystkie przepisy muszą być szybkie i proste. Prawdziwe przysmaki często wymagają nieco zachodu. I muszę Wam powiedzieć, że odnalazłam dużą przyjemność w ostrożnym rozwijaniu liści winogron, tak aby się nie podarły, a następnie w wycieraniu do sucha każdego listka z osobna. Specjalnie się nie spieszyłam, tylko starałam delektować chwilą (ten kwaskowo-winny zapach marynowanych liści - uwielbiam

Chilli Czosnek i Oliwa
domowe wino z ciemnych winogron 160

wino z ciemnych winogron Pierwsze przymrozki już za nami, więc pora wybrać się do ogrodu i zebrać kiście winogron. Ktoś może  się zdziwić, że ze zbiorem tak długo czekałem  i skrzywi się teraz  z pobłażaniem, ponieważ winne grona, trzymane na krzewie do dziś, wiele straciły na urodzie. Lecz ja celowo trzymałem owoce na krzewach tak długo, pierwsze(...)znaczenie dla ciemnych odmian). Co prawda część owoców spada i zbiory są mniejsze, ale przecież nie o ilość nam idzie, a o jakość domowego wyrobu. składniki dowolna ilość kiści winogron ewentualnie cukier sposób przygotowania Przebrane owoce winogron (owoców nie myjemy), miażdżymy w prasie, lub  jeżeli nie posiadamy prasy, ubijamy je ciężkim tłuczkiem. Przed chwilą, nie bez przyczyny, napisałem żeby

Miód i pieprz
Luis Pato i jego Baga 152

osobowość. Dlatego każde wino smakuje inaczej. Niedawno miałem wielką przyjemność spotkać takiego człowieka. Luis Pato mieszka i pracuje w Portugalii. Posiada winnice w regionie Bairrada. Uprawia tam odmianę winogron, o której pewnie większość z nas nigdy nie słyszała nie mówiąc że nie piła win zrobionych z winogron tego szczepu. Czterdzieści lat temu jako pierwszy w regionie zaczął hodować odmianę Baga(...)korzeniu. Jest to winiarz, który porusza się swoimi drogami. Jak nie odpowiadają mu narzucone rygory produkcji zgodne z DOC rezygnuje z nich. Jako pierwszy eksperymentuje z oddzielaniem szypułek od winogron, dojrzewaniem wina w beczkach z nowego francuskiego dębu. Robi czerwone wina z białych odmian winogron z domieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego

królestwo garów
Desernik agrestowy z winogronami 256

Desernik – czyli szybki i prosty deser z twarogu :) Desernik z winogronami – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku Winogrona – ok. 30 sztuk Galaretka agrestowa – 3 opak. Wrzątek 300ml Cukier – 10 łyżek   Desernik z winogronami – Wykonanie: Winogrona umyć, osuszyć. Galaretki agrestowe wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Twaróg wymieszać z cukrem(...)galaretki już się ostudzą, dodać je do twarogu i mieszać do połączenia się w jednolitą masę. Do pucharków włożyć po kilka winogron. Zalać je masą serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Wierzch deseru można ozdobić owocami. Smacznego!   The post Desernik agrestowy z winogronami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Torcik winogronowy 138

Polecam przepis na ten torcik, w którym słodki smak kremu przeplata się z kwaskowatymi winogronami. Niestety mało mamy teraz owoców, z których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki(...)szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać

To co kocham
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 187

krąży mnóstwo przepisów na drożdżówki bez jajek, tłuszczu i nabiału. Kiedyś jeden z nich spisałam i teraz z niewielkimi modyfikacjami, postanowiłam upiec takie ciasto - tym bardziej, że dostałam mnóstwo winogron ogrodowych.  (Z reszty robi się wino...)  Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Chyba nie ma opcji, aby się nie udało! W moim domu(...)szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru   Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie w misce połączyć mąkę, cukier i sól. Następnie w składnikach

Di gotuje
Bananowiec z winogronami (ciasto na zimno) 223

Ciasto na zimno idealne dla dzieci - zielone, bananowe i lekko słodkie. Banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kupić kilka galaretek, jogurty naturalne oraz owoce. Bananowiec z winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki(...)lodówki. Gdy galaretka stężeje wylać pozostałą masę jogurtowo-bananową. Całość wstawić do lodówki, aby stężała. Na sam koniec galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Na stężonej masie ułożyć połówki winogron. Gdy galaretka agrestowa zacznie delikatnie tężeć to wylać ją na winogrona. Całość wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy

Ugotować
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 206

brukselki? Zejdźcie z wydeptanych ścieżek. Dajcie się ponieść fantazji. Zaskoczcie samych siebie. Kupcie świeżą brukselkę. Podsmażcie ją na oliwie.  Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne orzechy.  Nie żałujcie octu balsamicznego i przypraw.  Otulcie to wszystko ciastem. Otrzymacie chrupiące galette z brukselką, winogronami i orzechami .  Tak. Wyobraźcie sobie, że galette wcale(...)wrzucana do osolonej wody i rozgotowywana, skutecznie utraciła zainteresowanie otoczenia.  Jakże niesłusznie. Uwierzcie wyobraźni. Tu wszystko jest możliwe. Nawet to, że pokochacie brukselkę. GALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko

KUCHARNIA
Jesienna sangria na białym piwie 190

przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę Lizbony(...)którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek, a soczkiem przecież nie jest ;)Zachęcam Was, abyście przygotowali taką sangrię na najbliższą

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy majonez z wariancjami co dnia 136

według preferencji o czym poniżej) 1 łyżeczka octu (zwykłego, winnego lub ryżowego) lub sok z cytryny lub limonki. 1 szklanka oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek lub z pestek winogron) 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru (lub doskonałym rozwiązaniem jest miód) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko po sparzeniu należy wbić do wysokiego naczynia. W niektórych(...)majonez będzie gęściejszy. Pierwszy majonez warto zrobić z dobrej jakości oleju rzepakowego. Przy kolejnych próbach można go zastąpić intensywną w smaku oliwą z oliwek lub olejem z pestek z winogron, który nie zmienia smaku dań. Do pozostałych składników, w pierwszej kolejności, należy dodać tylko odrobinę oleju. Wszystkie składniki miksować na wolnych obrotach, aż pozostałe składniki dobrze się połączą. Później stopniowo

ProstePesto.pl
Nalewka z ciemnych winogron ( na miodzie ). 131

Składniki : 1 kg dojrzałych ciemnych winogron ( najlepiej z własnego ogrodu ) 1 l spirytusu 70 % 0,5 kg miodu wielokwiatowego ( płynnego ) 1/2 laski wanilii 5-6 goździków Sposób wykonania :   W inogrono umyj, osusz, obierz z szypułek. Wsyp do czystego dużego słoja, dodaj laskę wanilii ( możesz ją pokroić na 3-4 kawałki ), goździki, zalej spirytusem, zamieszaj. Słój zamknij i odstaw(...)tygodni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć lekko słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, a winogrono zalej miodem, wymieszaj. Oba słoje zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie, pamiętając, aby co pewien czas wstrząsnąć słojami. Następnie wlej nalew do winogron, zamieszaj i przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, zakorkuj

Przepisy i porady kulinarne