Sałatka z kurczakiem, pomidorkami, słodkim winogronem, lekko pikantnymi kiełkami i świeżą roszponką Składniki: (na dwie porcje): 3 duże garści roszponki, 250 g fileta z kurczaka, 150 g małych pomidorków, 150 g różowego winogrona, mała garść kiełek (np. rzodkiewki), 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i smażymy (bez dodatku tłuszczu - lub na bardzo małej(...)ilości) na patelni kilka chwil aż będzie gotowy. Pomidory i winogrono kroimy na pół (lepiej wybrać te bezpestkowe lub jeśli mają pestki usunąć je). Na talerzu układamy roszponkę, kiełki, dodajemy pomidory, winogrono, kurczaka, Skrapiamy niewielką ilością oliwy
Lena Gotujerozwojowi cukrzycy oraz chorób serca. Słodkie migdały są dość uniwersalnym dodatkiem - często dodaję je do wypieków czy owsianek. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do sałatki. Sałatka z kurczakiem, winogronami i migdałami - przepis na 5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 400g winogron, sałatę lodową, 80g płatków migdałowych, 2 łyżeczki curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, po czym zdejmij je z patelni i odstaw do ostudzenia. 4. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (możesz też od razu kupić odmianę bezpestkową i oszczędzić sobie trochę zabawy z owocami). 5. Sałatę pokrój w kostkę. 6. Jogurt wymieszaj z majonezem
Z notatnika dietetykawięc pośrednio chronić nas przed zawałem i chorobami układu krążenia. Sałatka z kozim serem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: dowolny mix sałat, 10 ciemnych winogron, 50g koziego sera, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. 1. Na talerz wysyp umyty mix sałat. 2. Winogrona przekrój na pół - ja wybrałam te bezpestkowe, więc nie musiałam się(...)bawić w usuwanie pestek. Jeśli masz zwykłe winogrona, usuń pestki przed dodaniem owoców do sałatki. 3. Połówki winogron dodaj do sałaty, na to połóż ser pokrojony w plastry, dopraw solą i pieprzem do smaku
Z notatnika dietetykasera białego tłustego • 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych • po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych • czipsy ziemniaczane Wykonanie: • Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. • Na łyżeczkę masy serowej wcisnąć winogrono i oblepić serem. Masa(...)jest dość gęsta więc ładnie się oblepia. • Połowę masy zrobić z ciemnymi winogronami i obtoczyć kulki w mielonych orzechach. • Drugą połowę zrobić z jasnymi winogronami i obtoczyć w płatkach migdałowych. • Gotowe kulki położyć na czipsach ziemniaczanych
To co kochambędzie to złota polska jesień, taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy dzień. Składniki(...)gruszka • 1 jabłko • 1 brzoskwinia • 10 śliwek • garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych • garść ciemnych winogron • 3 łyżki orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Gruszkę, jabłko i brzoskwinię bez gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. • Śliwki pokroić w ćwiartki, a winogrona
To co kochamSałatka curry z selerem naciowym oraz kurczakiem to ulubiona sałatka w moim domu. Gdy pojawia się na święta, zawsze robi furorę wśród gości. Ja tę sałatkę trochę zmodyfikowałam dodając winogron i granat. Wyszła rewelacyjna ! Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 1 op. selera naciowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g winogron czerwonych(...)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenymożecie poprzestać wyłącznie na domowej. Zapewniam, że żadne sklepowe produkty nie dorównają tym zrobionym w domu. Koooniecznie spróbujcie! (około 3 porcje) Galaretka winogronowa: 400-500g ciemnych winogron (mogą być jasne) 4 łyżki cukru (wg smaku) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki agrestowej + 200 ml wody 150 ml śmietanki 22-36% 1 łyżka cukru winogron (do dekoracji(...)Winogron umyć, oddzielić od łodyżek i umieścić w małym garnuszku. Owoce lekko podusić, dodać cukier i mieszając - podgrzać do momentu aż staną się miękkie. Całość przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek), wymieszać z uprzednio rozpuszczoną żelatyną (w niewielkiej ilości gorącej wody) i przelać do pucharków/miseczek/itp. Galaretki wstawić do lodówki. Po stężeniu zalać przygotowaną galaretką agrestową. Przed podaniem przygotować
Di gotujeniskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Składniki na 3-4 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona ½ puszki kukurydzy sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz Seler naciowy umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Kukurydzę odsączyć. Winogrono umyć, przeciąć na pół i ewentualnie usunąć pestki. Jogurt naturalny wymieszać z majonez. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do wysokiej miski wsypać selera, winogrono i kukurydzę. Na sam koniec, całość zalać sosem majonezowo-jogurtowym. Wymieszać. Sałatkę schłodzić
UgotowaćWinogrona to bardzo zdrowe owoce, pomagają nam zwalczać wiele chorób np. zapobiegają miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi a nawet pomagają w zwalczaniu komórek nowotworowych. Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe i z takich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny(...)goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy do garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około
Gotowanie...to proste !Pyszna nalewka, bardzo dużo ludzi ma winogrona i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Winogrona umyć i zostawić na durszlaku do osuszenia. Wrzucić winogrona do dużego słoja i zasypać cukrem, mocno potrząsnąć. Zakręcić słoik i zostawić aż cukier się rozpuści i wyciągnie sok z winogron. Kilka razy dziennie potrząsnąć słoikiem. Jak już wytworzy się sok i cukier całkowicie się
Kuchnia PokoleńPonadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego winegretu przełamują słodkie winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę. Składniki: 1 op. roszponki 2 garście ciemnych winogron bezpestkowych orzeszki pinii 3 łyżki oliwy, oleju 1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny(...)łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte na pół winogrona i posypać orzeszkami pinii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Faszerowane liście winogron wymagają trochę pracy, ale warto się zmęczyć! Bardzo popularna potrawa, na święta i podczas wizyt gości zawsze mamy na stole. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 160 g liści winogron w słonej zalewie bezlistne gałązki natki Składniki (farsz) 1 szklanka ryżu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki orzechów piniowych 2 łyżki bardzo drobnych tureckich(...)wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje
Tureckie PrzepisyLiście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 250g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ryżu sól czarny pieprz Składniki (pozostałe) 300 g liści winogron w słonej zalewie 1 szklanka wrzącej wody(...)misce. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna
Tureckie PrzepisyHalibut zawijany w liście winogron. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 duży filet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązki natki pietruszki i koperku 2 liście laurowe 1/4 czerwonej papryki 1,5 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (do posmarowania) 1 łyżka oliwy Składniki(...)łyżka masła 100 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Wyjąć liście winogrona z słoiczku i moczyć w letniej wodzie w misce przez 5 min. Płukać zimną wodą kilka razy, żeby nie zoswała soli na liściach. Obrać i umyć cebulę, czosnki i cytrynę. Pokroić w plastry na okrągło. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki
Tureckie PrzepisySałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z selerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu(...)Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin. Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka 1/3 ananasa 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych prażone płatki migdałowe Składniki na sos: 6 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka curry 1 łyżka ketchupu Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem z galaretką i w ten sposób nadajemy jej niesamowicie owocowego smaku. Spróbujcie. Szczególnie polecane dla dzieci, aby w ciekawej formie przemycić im owoce. Ja próbowałam wersje jedną z winogronami a drugą z borówką amerykańską i obie były pycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp. Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią(...)Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Składniki: galaretka cytrynowa 2 - 3 kiści winogron Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Wykonanie: Winogrona umyte i obrane z gałązek wrzucamy do garnka. Dolewamy 0,5 litra wody i gotujemy. Gdy winogrona się rozpadną wsypujemy galaretkę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty Zawsze wybieram galaretkę cytrynową ponieważ sądzę że jej kwaskowatość nadaje fajny posmak
Pyza i Surówkanadzieję, że conchiglioni jeszcze Wam się nie znudziło :) Tym razem propozucja jego podania na zimno, jako przekąskę. Od dawien dawna robię sałątkę z wędzonego kurczaka, makaronu i winogron, postanowiłam ją trochę zmodyfikować i zamiast dodawać do niej makaron w tradycyjny sposób, nadziałam pozostałymi składnikami sałatki ugotowane wcześniej makaronowe muszle. Smak jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI 3 udka wędzonego kurczaka ok. 20 różowych(...)czarnych winogron ( zielone się nie nadają) 15-20 makaronowych muszli 1 łyżka majonezu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Muszle ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby były lekko al dente ( ok. 12-13 min). Wystudzić. 2. Udka kurczaka obrać ze skórki. Pozostałe mięso oddzielić od kości i pokroić w niedużą kostkę. 3. Winogrona przekroić na ćwiartki i usunąć pestki
DefinicjaSmakuSkładniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy(...)minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie masę. Żółtka ubijamy na parze. Trzeba uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce. Z gotowego biszkoptu wycinamy dwa kółka
Kuchenne Wariacjenowe propozycje dań. Sił po zimie i ochoty do działania z każdym słonecznym dniem mam coraz więcej :) Na obiad zrobiłem pierś kurczaka z boczniakiem królewskim z zielonymi winogronami oraz z ziemniakami :) Połączenie wyszło bardzo ciekawe i przede wszystkim smaczne :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 boczniak królewski kilka winogron zielonych bezpestkowych 2 ziemniaki(...)zamarynowania mięsa, można zabrać się za resztę składników :) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym posypujemy kminem rzymskim. Boczniaka królewskiego myjemy i kroimy na małe kawałki. Winogrona myjemy. Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej na 1 poziom parowaru, obok układamy ziemniaki również na folii. Drugiego ziemniaka jak się nie zmieści na dole układamy na 2 poziomie
Parowar FacetaSałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista kukurydza tworzą świetną, choć nietypową mieszankę, w której każdy składnik jest ważny. Dodatek kurczaka sprawia, że sałatka jest syta i może stanowić po prostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona(...)sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra.Sałatka winogronowa z kurczakiem:pierś z kurczaka (podwójna)ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka)ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej)1 puszka kukurydzymajonez lightodrobina soku z cytrynygarść rodzynkówcurry w proszkusól morskaświeżo mielony pieprz Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry
Poezja smakuzjedzenia :) Albo jak mamy duży apetyt jak ja ;) i lubimy mieszać różne smaki ze sobą :) Składniki : ( na 8 szt koreczków )3 kiwi 1 banan2 kaki 8 winogron zielonych 8 winogron ciemnych migdały w płatkach wiórki z czekolady gorzkiej Przyprawy : do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków(...)owocu ;)Kiwi myjemy, obieramy i również kroimy na plasterki, mi z 1 kiwi wychodziły 3 plastry, ale miałem małe owoce. Banana obieramy ze skórki i kroimy również w plastry. Winogrona myjemy i nie kroimy jako jedyne w plasterki ;) Wykałaczki były za małe, więc wykorzystałem 4 patyczki do szaszłyków i je przełamałem na pół. Powstało mi 8 patyczków :) Na talerzu
Parowar FacetaSałatka z mięsem z rosołu, to świetny pomysł na wykorzystanie gotowanego kurczaka, kaczki lub wołowiny. Delikatne mięso, chrupiący seler, różowe winogrono oraz szczypiorek, to podstawowe składniki tej pysznej i ekspresowej sałatki. Możesz ją podać jako przekąskę nie tylko w sposób klasyczny. Idealnie sprawdzi się w kanapce na kolację, śniadanie lub nawet do pracy. Doskonale będzie też smakować w tortilli(...)przygotowujemy z niego sałatkę. Mamy nadzieję, że posmakuje także i Wam. Zapraszamy na przepis! Sałatka z mięsem z rosołu Składniki: mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka) różowe winogrono: 1 szklanka seler naciowy: 2 – 3 łodygi cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki posiekana natka pietruszki: 3 łyżki majonez: 1 łyżka serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka musztarda Dijon
Kuchnia Na Wypasiezawartość cukru w nich – jest najwyższa. Wina wzmacniane. Dodaje się destylat do moszczu, co powoduje zatrzymanie procesu fermentacji, zanim cały cukier zostaje przefermentowany. Wina z podsuszonych winogron. Winogrona zostawia się do podsuszenia, co skutkuje utratą około 70 % soków. We Włoszech nazywane są passito. Wina botrytyzowane. Nazwa pochodzi od łacińskiej botrytis cinerea, czyli pleśni szlachetnej(...)Powoduje ona, że dojrzałe winogrona podsychają i kurczą się. Wspiera tym samym powstawanie aromatów imbirowych oraz miodowych. Wina lodowe. Winogrona nie są zbierane w sezonie, na krzewie oczekują pierwszych mrozów. Zbiera się je w postaci zamarzniętej i wyciska sok, nim zdążą się rozmrozić. Finalnie powstają tak bardzo słodkie wina
Menmagazinejajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao- 4 łyżeczki ocet- 1 łyżeczka olej - 3 łyżeczki sól tłuszcz do formy Masa owocowa winogrona ciemne - 800 g maliny - 1,5 szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant z orzecha laskowego(...)tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Masa owocowa Maliny i winogrona umyć, odcedzić na sicie. Najpierw winogrona, później maliny zmiksować. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Do miksera wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, dodać mus owocowy, dobrze zmiksować. Do garnuszka wlać wodę
Kuchnia DanusiNadmiar winogron ogrodowych można przetworzyć na konfiturę.Resztę wermutu, wypić w doborowym towarzystwie :P Składniki 3 kg białych winogron ogrodowych pół łyżeczki mielonych goździków 100 ml słodkiego wermutu 1 kg cukru żelującego 1:2 Przygotowanie Winogrona umyłem, oddzieliłem od gałązek, przekroiłem na połówki i usunąłem pestki. Posypałem zmielonymi goździkami, zalałem wermutem i włożyłem do garnka o grubym dnie(...)Winogrona zagotowałem, dodałem cukier i gotowałem ,aż konfitura zgęstniała. Czyste i ciepłe słoiki napełniłem gorącą konfiturą i szczelnie zamknąłem
R'n'G KitchenWinogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren(...)czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były
Wanilia i Kardamonpestkami dyni. Sałatkę polecam szczególnie osobom dbającym o sylwetkę. W zaledwie kilka chwil można przygotować tę pełną witamin przekąskę. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty masłowej, 1 kiść ciemnych winogron, 1 kiść jasnych winogron, 1 pomidor malinowy, 1 ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta(...)cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i kroję na mniejsze kawałki. Winogrona obieram z kiści. Pomidor malinowy kroję w ósemki. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Pestki dyni prażę na suchej patelni. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Dodaję filet z kurczaka, winogrona, pomidora, ogórka oraz pestki dyni. Delikatnie mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki / na 4-8 porcji: 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych) 2 łodygi (85 g ) selera naciowego 1/2 (80 g) zielonej papryki 340 g białych winogron 2 ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli 25 g białego chleba bez skórki garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę) garść liści świeżej bazylii 5 łyżek oliwy(...)łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego sól, pieprz do smaku do dekoracji: ogórek pokrojony w kostkę, białe winogrona pokrojone na pół, drobno pokrojona czerwona papryczka chilli, listki kolendry czy bazylii Przygotowanie zielonego gazpacho: Ogórki obierz ze skórki. Jeżeli mają duże pestki (moje gruntowe miały) usuń je z ogórków przy pomocy małej łyżeczki. Pokrój ogórki na małe kawałki i przełóż
Chilli Czosnek i OliwaJeśli macie dostęp do działkowych winogron zachęcam Was do przygotowania domowego kompotu. Ta odmiana winogron jest cierpka, kwaskowata. Z dodatkiem cukru i goździków smakuje idealnie, a aromat roznosi się po całym domu. Składniki: 1 kg winogron 1 szklanka cukru kilka goździków Przygotowanie Oczyść winogrona z gałązek. Umyte wrzuć do garnka z zimną wodą. Zagotuj Dodaj cukier i goździki
Kukuleczkipracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie(...)uzyskania jednolitego sosu. Proporcje podałam orientacyjnie, dobierzcie swój smak i jego intensywność. Ważne, żeby oliwa była dobrej jakości. W ostateczności użyjcie oleju, ale niech on też będzie wysokiego gatunku. Winogrona bardzo smacznie komponują się z kurczakiem i boczkiem, nadając im wyrazistości i lekkości. Dodajecie winogrona do sałatek? lubicie takie połączenia smakowe
Codzienna kuchnia niecodziennazimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie podgrzać(...)najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć w masę serową. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć (osadzać się na ściankach naczynia, w którym tężeje) należy ją delikatnie wylać
moj przepis naSzybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu(...)łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi
Podróż w kulinariawrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona(...)zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania tzw. matki drożdżowej. Wlewamy sok jabłkowy do litrowego słoika i dodajemy pożywkę. Przykrywamy gazą słoik i pasteryzujemy go ok. 40 minut. Do ostudzonego soku wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą
Aga w kuchnikrewetkami i surimi, a zwyczajne, zdawałoby się, przyprawy i majonez - wieńczą dzieło. To taki sałatkowy MUST EAT. Polecam! Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (możemy dodać więcej) ok. 300 g winogron ciemnych ok. 300 g winogron jasnych 100 g orzechów nerkowca (solonych lub niesolonych) 200-250 g paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych – mrożone najpierw należy rozmrozić) ogórek zielony (długi) duża(...)majonezu sól pieprz Wykonanie: Zamrożone krewetki koktajlowe wrzucamy na 2-3 minutki do gotującej się wody z dodatkiem Vegety. Następnie odcedzamy je na sitku. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki (najlepiej jeśli kupimy winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę
MyCookBook.plAmbasador Chile Alfredo Garcia Castelblanco Pisco, to nazwa napoju alkoholowego ze sfermentowanych i poddanych procesowi destylacji winogron, które produkuje się w chilijskich rejonach Atacama i Coquimbo. Pisco może zawierać różne stopnie stężenia alkoholu, a pięć najbardziej rozpowszechnionych szczepów, wykorzystywanych do jego produkcji, dzieli się na aromatyczne – muskat różowy i muskat aleksandryjski – i nie aromatyczne – Pedro Jiménez, muskat austriacki i Torontel(...)roku, kiedy wydano dekret ustanawiający oficjalny rejestr przepisów i znaków firmowych wszystkich producentów pisco. Dziesięć lat później Pisco Cóndor stało się pierwszą marką pisco o światowej renomie. Zbiór winogron przeznaczonych do produkcji pisco rozpoczyna się w połowie lutego, zaczynając od najwcześniejszej odmiany – muskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty
królestwo garówroku zrobiłam dwie nalewki z winogron, zarówno z jasnego jak i ciemnego. Ta pierwsza już jest gotowa i właśnie dziś Wam ją prezentuję. Ma śliczny jasno - bursztynowy kolor, jest dość słodka, ale naprawdę super! Polecam, bo widziałam, że jeszcze winogrono w sprzedaży. Zwracam uwagę, że należy użyć zwykłych ogrodowych odmian jasnego winogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów. Składniki(...)jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił
Kuchnia domowa Anizerową zawartością cukru, ale i super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win. W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry(...)unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku. Zgodnie z przepisami 40 % winogron do produkcji sherry musi być uprawiana na takiej glebie. W sumie winnice uprawiające winogrona na sherry zajmują około 7000 hektarów. Sherry może być wytrawne (Fino i Manzanilla), półwytrawne i półsłodkie
królestwo garówDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)skusicie się na kawałek? Składniki na tartę ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką: na tortownicę o śr. 24 cm SPÓD: 150 g mąki 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła skórka otarta z 1/3 cytryny 1 żółtko z dużego jajka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko
Rozpustne gotowanieWinogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni. Składniki: 2 małe jabłka 4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem cukier do smaku 1 gałązka świeżej mięty 2,5 litry wody Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek. 2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. 3. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia
Kuchnia domowa Anifilmie poniżej znajdziesz przepis na zdrowotną nalewkę z ciemnych winogron. Owoce winogron chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak np. nadciśnieniem tętniczym, oraz nowotworami. Owoce ciemnych winogron są bogate w składniki mineralne, oraz witaminy. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach ciemnego winogrona . Nie pozwólmy więc, aby te drogocenne owoce marnowały się w naszych ogrodach ! Róbmy z nich przetwory soki
Przepisy i porady kulinarneMojemu mężowi zachciało się sernika na zimno, ja miałam ochotę na winogrona. Postanowiłam więc połączyć jedno z drugim i powstał taki oto lekki serniczek. Składniki: 1 kg sera w wiaderku 60 dag winogron jasnych bezpestkowych 200 g serka mascarpone cukier puder 3 łyżki żelatyny 1 zielona galaretka Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Dno formy do ciasta wykładamy całymi winogronami(...)Odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeje serek miksujemy razem z mascarpone. Dosładzamy wg uznania.Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy i wlewamy do masy serowej, mieszamy.Pozostałe winogrona przecinamy na połówki, dodajemy do masy serowej, mieszamy.Wylewamy na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypujemy wiórkami czekolady, dociskamy do masy, kiedy zastygnie będzie jako spód
Z Majeczką w kuchniWinogrona mogą wisieć na pnączu bardzo długo. Niestraszne im pierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości - około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 1 szklanka cukru (około 200 gram) - woda Przygotowanie: Owoce myjemy i pozbawiamy
Życie zamknięte w smakuJest to wersja dla dorosłych, ale dla dzieci można zrobić tak samo tylko bez dodania alkoholu... · winogrona 80 dag · serek homogenizowany waniliowy 50 dag · jogurt naturalny 400 ml · cukier puder 2-3 łyżki · cukier waniliowy 1 łyżka · alkohol 1 kieliszek winogrona dokładnie myjemy, następnie wybieram kilka sztuk do dekoracji, zaś pozostałe przekroimy na pół i wybieramy(...)nich pestki. Tak pokrojone winogrona układamy na dnie pucharków. Owoce wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, ale wcześniej polewamy łyżeczką alkoholu. Ubijamy następnie serek homogenizowany wraz z jogurtem, cukrami: waniliowym i pudrem. Sosem polewamy winogrona, zaś na wierzchu przybieramy owocami odłożonymi wcześniej
Camilla w kuchnichociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni przez najbliższe dni przebiegną wyjątkowo prężnie(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy
psgotujemyidealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem. Składniki 2 gruszki , średnio dojrzałe 1 łyżka masła mix sałat 200 g sera pleśniowego Roquefort garść orzechów nerkowca 100 g orzeszków piniowych 2 łyżki miodu kilkanaście winogron Przygotowanie Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki(...)zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem
R'n'G Kitchenwiększym powodzeniem w Polsce. Bez wątpienia ma na to wpływ fakt, że coraz więcej Rodaków spędza wakacje na tej największej wyspie Morza Śródziemnego. Ciekawość z pewnością wzmagają endemiczne odmiany winogron uprawiane tylko, bądź głównie, na Sycylii. Ciężko jest wymienić wszystkie winiarskie regiony sycylijskie; winorośl uprawia się niemal na całej wyspie. Niemniej za najistotniejsze siedliska uważa się północny-zachód ( okolice Palermo(...)Trapani ), a także zbocza wulkanu Etna. Dwa regiony, które dzieli tak wiele, że mogłyby równie dobrze znajdować się w różnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście
królestwo garówbiałe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi(...)sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców
królestwo garówjajka 1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone ok. 1,5 kg winogron zielonych 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie(...)dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężenia Ja użyłam
Ciasteczkowy Potwórproszku; 3 łyżki soku z cytryny; skórka otarta z 1 cytryny; 125 ml białego wytrawnego wina; 400 g śmietanki 30% lub 36%; około 20 g czekolady; 150 g jasnych winogron; 150 g ciemnych winogron; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować(...)ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą lub kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum
In my kitchenDzisiaj zapraszam na aromatycznego kurczaka z winogronami, duszonego w białym winie Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro , które idealnie komponuje się z kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro(...)pieprzu 1/2 łyżeczki soli przepis Umyte i odsączone pałki z kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem. Białą część pora kroimy w plastry a cebulę i jabłko w kostkę. Opłukane winogrona przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy porcje kurczaka. Dodajemy pokrojone jabłko i cebulę i chwilę podsmażamy. W trakcie smażenia kurczaka podlewamy
Smakowite Daniasmakowe, może dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie. Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed(...)składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie delikatnie osuszamy. Ser kroimy lub rozdrabniamy w palcach na mniejsze cząstki. Winogrona myjemy, jeśli mają pestki, każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy
bistro mamasałatki dodałam chrupiące orzeszki piniowe, które wzbogaciły smak oraz jajka przepiórcze. Przed podaniem polałam małą ilością sosu winegret. Składniki: mix sałat żółte i czerwone pomidorki koktajlowe cebula czerwona winogrona różowe orzechy piniowe Piątnica jajka przepiórcze Sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soku z cytryny sól, cukier, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Sałatę(...)pomidorki, winogrona umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na cztery części, winogrona na połówki i wyciągnąć pestki. Cebulę pokroić w krążki. Na talerz rozłożyć kolorową sałatę rozłożyć pomidorki, winogrona, jajka, krążki cebuli i posypać orzechami piniowymi. Składniki sosu energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę polać niewielką ilością sosu
Ala piecze i gotujeSkładniki : 3 kg dobrze dojrzałych owoców ciemnego winogrona 1,50 kg cukru Sposób wykonania : Owoce winogrona odszypułkować, dokładnie opłukać i osuszyć. Czyste owoce lekko zmiażdżyć, aby szybciej puściły sok, wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Następnie zawartość słoja przelać do dużej miski wyścielonej dużą(...)mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo zdrowy ! Rada : Pamiętajmy o tym, że im dojrzalsze są owoce tym są słodsze, możemy wtedy zmniejszyć ilość
Przepisy i porady kulinarnepapryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru(...)ocet, oliwę, dodać płatki chili, sól i pieprz. Zagotować, następnie przykryć i odstawić z ognia, trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Otworzyć, wymieszać widelcem, dodać świeżą kolendrę. Sałatka z winogron: Do salaterki włożyć pokrojone jabłko oraz przekrojone i wypestkowane winogrona, dodać listki roszponki i wymieszać. W miseczce połączyć składniki winegretu, dodać zrumienione orzeszki pinii i przełożyć wszystko do salaterki
w mojej kuchniprostu uwielbiam swoje dwa kółka :) A tym czasem sałatka i mołdawskie wino. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę ułożyć na talerzu(...)Dodać pokrojonego w kostkę melona i kulki winogron przekrojone na pół (w miarę możliwości wyciągnąć z nich pestki). Na wierzchu ułożyć ser również pokrojony w kostkę i posypać kuleczkami porzeczki. Z chilli (drobno pokrojonego), oleju, octu, soli i pieprzu przygotować dresing i polać nim sałatkę
Kuchnia w opałachKolejna moja smakowita sałatka na sałacie. Łączy składniki, które bardzo lubię - figi, winogrona i camembert pasują do siebie idealnie.składniki:2 garście porwanej sałaty3 duże figi9 kulek różowych winogron1 serek camembert1 garść rodzynek4 łyżki oleju2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mioduWinogrona umyć i przekroić na pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć(...)garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem
Monia miesza i gotujeGreen gazpacho-hit in recent days. Doskonała zupka na letnie obiadki. Składniki. 1 duży ogórek 30 dag winogron zielonych 0,5 szt. papryki białej 1 pajdka chleba ½ melona żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka pistacji pieprz Wykonanie. ¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem. Połowę pokrojonego melona(...)Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny . Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki. Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho. Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać. Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać kilka winogron, posypać pistacjami i polać oliwką z orzeszków ziemnych lub klasyczną oliwą z oliwek. Jest
Kulinarny karnet ChristopheraFruity cheesecake cold Składniki. 1 kg serka homogenizowanego 3 galaretki agrestowe 10 dag biszkoptów 10 dag drażetek czekoladowych herbatnikowych 50 dag winogron 1 owoc granatu 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie. Winogrona przekroić na pół i usunąć pestki. Tortownicę,24 cm, wyłożyć biszkoptami i drażetkami. Galaretki agrestowe rozpuścić i przestudzić. Galaretki wymieszać z serkiem. Połowę wyłożyć na biszkopty. Ułożyć część winogron(...)drażetki. Przykryć resztą serka. Wierzch udekorować połówkami winogron i pestkami granatu. Zalać galaretką pomarańczową i odstawić do całkowitego stężenia
Kulinarny karnet ChristopheraWzgórza Euganejskie( Colli Euganei) z powulkaniczną glebą, to idealne miejsce na plantacje winogron. Nie bez powodu ich zbocza- pomiędzy wioskami, willami i kościołami- porastają winnice, z których pochodzą wyborne wina. W małym, położonym w jednej z dolin Colli Euganei, miasteczku o niewiele mówiącej nazwie Vò, każdego roku od kilkudziesięciu lat, po winobraniu, gdzieś tak w połowie września, odbywa(...)się Festiwal Wina i Winogron-Festa dell’ Uva. W tym roku udało nam się uczestniczyć w 64 edycji Festa del Uva. Festiwal wina odbywa się na centralnym placu Vò i trwa z reguły trzy dni. Rozpoczyna się w piątek wieczorem, a kończy w niedzielę pochodem korowodów i spektaklem kabaretowym. Festiwalowi towarzyszą również inne atrakcje: konkurs na najlepsze wino
Mia Cucina Sofietapita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki to w skrócie taka grecka(...)fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał
Chilli Czosnek i Oliwa