z winogronami - 1500 przepisów (strona:37/100)

KREM Z CUKINII. 198

chronicznego braku czasu. KREM Z CUKINII.  dla 1 osoby  1 mała cukinia 1 mały ziemniak 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego pół cebuli pieprz olej z pestek winogron Cukinię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w mniejsze kawałki. Ziemniaka obieram i kroję w cząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię

W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 170

cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej na noc), się namoczyła. Podwoi swoją objętość. Jeśli wpije wodę, dolać, aby była cały czas ciecierzyca wodą przykryta. Namoczoną(...)smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy  pod wpływem wysokiej temperatury. * Można użyć innego oleju, np. rzepakowego.  Jednak na tym z pestek winogron szybciej się usmażą,  a dzięki temu nie wpiją go aż tyle. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 247

świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz  z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem(...)minutach wyciagam rybę i układam na gorącej roszponce. Roszponka: Na suchej jszcze patelni prażę ziarna słonecznika,  odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron.  Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący  olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść  uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 197

czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju(...)pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki, potraktowane widelcem na papkę** takie to czary znalazłam w osiedlowym sklepie, można zastąpić

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z CUKINIĄ, ROSZPONKĄ, CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. 266

SAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii, wrzucam sałatę, mieszam i czekam,  aż podwiędnie, po czym się zredukuje

W kuchni Karmel-itki
Surówka "Samo Zdrowie" 209

Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach(...)oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski  a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas

Słodkości i nie tylko
Sałatka owocowa z melonem 210

samego rana bomba witaminowa - sałatka owocowa -zdrowo I pysznie. Zapraszam Skadniki:1 melonok 500 gr winogronWykonanie:Melona obieramy, wycinamy środek, kroimy w kostkę.Winogron płuczemy. Wszystkie owoce dajemy do miski, mieszamy I gotowe :)Smacznego

Smaki Edyty
C - Jeż Jerzy 174

Jerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sałatka owocowa 363

jabłko czerwone              1 kiść winogrona             1 paczka rodzynki             1 szt gruszka Brzoskwinie i ananasy wyjmujemy z puszek,kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy(...)rodzynki a nastepnie obrane i pokrojone w kostkę banany, kiwi, mandarynki. Jabłko i gruszkę pozostawiamy w skórce i również  dodajemy do sałatki pokrojone w kostkę.  W przypadku winogron dajemy całe owoce. Całość mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowa sałatka miłości z selerem naciowym i owocami 227

apetyt na ... więcej, nie tylko w kulinarnej przestrzeni;)Specjalnie dobrane składniki z pewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Owocowy mix w towarzystwie camemberta 186

składniki:8 kulek winogrona 80 g arbuza bez skóry i pestek1 garść borówek1/2 serka camembertWinogrona przekroić na pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację

Monia miesza i gotuje
Sałatka z rukolą i arbuzem 179

składniki:1 garść rukoli6 kulek winogrona100 g arbuza bez skóry i pestek30 g fetyolej lniany do skropieniaRukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz winogrona przekrojone na pół. Na wierzch rozkruszyć fetę. Całość skropić olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Sałatka owocowa ze śliwkami 193

cytryny1 łyżka octu winnego JamarZe śliwek i nektarynki usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i octem winnym, polać sałatkę. Jeszcze raz wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka "moje smaki" 204

opakowanie dowolnej mieszanki sałat250 g różowych winogron1 awokado2 gaście suszonej żurawiny2 garście orzechów włoskich6 łyżek oleju słonecznikowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mioduSałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku

Monia miesza i gotuje
Owocowy deser z bitą śmietaną 187

sprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki

Fabryka pomysłów