posmarowania gofrownicy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego szczypta soli ulubione dodatki (w moim przypadku bita śmietana i świeże owoce: banan, kiwi, winogrono) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gofrów: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli mleko wyjmujemy z lodówki to należy przelać je do kubka, wstawić na gaz i delikatnie podgrzać, aby było
Danka Pichcikakao) 50 g mąki owsianej 60 g mąki ryżowej 100 g cukru trzcinowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 2 łyżki oleju (np. kokosowego lub z pestek winogron) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu na polewę: 50 g masła lub oleju kokosowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 3 łyżki cukru 2 łyżki mleka (może być roślinne) garść
Wiszniówkaplasterki, sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru lub do smaku 5 goździków 2 strąki kardamonu 500 ml soku z ciemnych winogronowego lub pół szklanki melasy z winogron, jest dostępna w TureckiSklep.pl 500 ml wody gazowanej lód opcjonalnie nasiona granatu (świeże lub suszone) do dekoracji 1. Gruszki i cytrynę umyj i pokrój na plasterki. W dzbanku
Cztery Fajerymąki pszennej 35 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1/2 szklanki oliwy, np. oliwy z oliwek lub z pestek winogron nadzienie: 2-3 upieczone buraki 100 g sera feta 1 kulka sera mozzarella (125 g) ok. 50 g świeżej rukoli 2 łyżka oliwy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 400 ml ciepłej wody. Dodajemy
Wiszniówkaseans ? sery różne od żółtych twardych takich jak Cheddar , Bursztyn.. sery pleśniowe – gorgonzola, camembert ( ten zdarza się też na ciepło ) wędliny ( suszone szynki, fuet, chorizo ) owoce – winogrona, pomarańcze ( obrane porozkładane w kawałkach ) , gruszki warzywa – pomidory, ogórki, papryka, oliwki orzechy chleb nachosy tak naprawdę wszystko to co jesteśmy w stanie znaleźć w naszych szafkach kuchennych i dokupując
Kuchnia na wzgórzuurozmaicone mamy kolacje: sery białe, miękkie i dojrzewające, mozzarella, haloumi, czasem kilka plastrów chorizo, albo suszonej szynki, rzadziej pasztet, do tego pomidor, papryki świeże i konserwowe, ogórek, pomarańcze, melon, winogrona. Generalnie, po kawałku wszystkiego na talerz. Od czasu do czasu smażymy naleśniki (gdy młody sobie zażyczy), owocowe racuchy, albo błyskawiczną pizzę. Bardzo urozmaicone jadamy natomiast obiady. Jasne, że częściowo dlatego
Niedzielny kucharzsoczewicy) 2 łyżki śmietany 18% ( 1/2 szklanki mleka roślinnego w wersji bez laktozy) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego olej, np. rzepakowy lub z pestek winogron Wykonanie: Kaszę pęczak płuczemy i zalewamy 4 szklankami wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez ok. 20 minut – do momentu, aż kasza wchłonie płyn
Wiszniówkamąki migdałowej 20 g mielonego siemienia lnianego 1 szklanka miodu (ok. 230 g) 1 szklanka mleka roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju, np. z pestek winogron 2 jabłka i 2 gruszki Wykonanie: Łączymy w misce składniki suche: obie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon, płatki. Do miski wlewamy miód, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Jabłka i gruszki
Wiszniówkakwadransie. Dobierając składniki staraj się, żeby było wśród nich coś chrupiącego, jak np. papryki. W sałatce z kurczaka świetnie sprawdzają się owoce. My dodaliśmy granat, ale bardzo dobre będą winogrona, soczysta gruszka, czy mango. Składniki: Upieczona pierś kurczaka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 małe czerwone papryczki 2 małe żółte papryczki 2 garści szpinaku 2 garści rukoli 1 mały granat Dresing
Niedzielny kucharzorzechów włoskich ● 60 g koziego sera gouda (lub zwykłego) ● 50 g suszonych pomidorów ● 4 duże jajka ● 40 cl śmietanki kremowej ● 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. z pestek winogron) Dodatkowo: ● 3 cykorie ● 1 pomarańcza ● 4 łyżki oleju z orzechów laskowych ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka octu winnego ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto : w dużej misce
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzosnek przeciskam przez praskę, a ziemniaka i cebulę drobno siekam w kosteczkę. W garnku o pojemności 2,5-3 litry rozgrzewam łyżkę oliwy. Możesz zastąpić ją olejem z pestek winogron lub olejem rzepakowym. Przesmaż na niej posiekane warzywa, często mieszając. Smaż tak warzywa na lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać
Zasmakuj Kuchniwspomniane już szafki kryją taki skarb. Czarny ryż, dawniej zarezerwowany wyłącznie dla chińskich cesarzy, zawiera antocyjany – niezwykle silne przeciwutleniacze odpowiedzialne za jego ciemny kolor (identyczne zawierają np. borówki, ciemne winogrona czy jagody acai), które działają dobroczynnie na serce i pamięć oraz zmniejszają stężenie cholesterolu LDL. Ponadto, czarny ryż jest bogatym źródłem żelaza, błonnika i witaminy E. Biorąc pod uwagę jego
Even Better Foodminut, pieczenie 10 minut ciasto kruche z przepisu na sernik z piernikowym spodem. 2 łyżki miodu 150 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 1 łyżka oleju np. z winogron Odłożone do lodówki ciasto wyjąc, rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość około 4mm i wykrawać foremką kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez
Kraina Miodem PłynącaKoreczki imprezowe czyli super koreczki z łososia i cukinii Imprezowe koreczki z szynki konserwowej Koreczki z wędzonego łososia i jajek przepiórczych Koreczki z sera pleśniowego z orzechami i winogronem Koreczki caprese Koreczki z cukinii z fetą i chili Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne
Moje Kuchenne Rewelacje