Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie
Kuchenne zapiski Edytyblog był prosty, a przez to dostępny dla wszystkich. A makaron ten jest prosty. Zapraszam więc do czytania i zaraz potem do samodzielnego wypróbowania :) 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej wrzucamy na patelnie razem z drobno posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę. Jak już się trochę podsmaży to dodajemy puszkę krojonych pomidorów
Marder&Marder Manufacturepobiją :) Nie podaję jakichś konkretnych proporcji, po prostu ile będziecie chcieli tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś tam kroimy jak nam wyjdzie
Marder&Marder Manufactureumówiliśmy się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone
Marder&Marder Manufactureminut chcą przygotować coś na przekąskę kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) Wbrew pozorom smaczna i szybko zniknęła :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy ok 25dag szynki cebula garść szczypiorku 30dag żółtego sera 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę i kukurydzę odcedzić i osuszyć. Szynke pokroić w kosteczkę. Cebulkę i szczypiorek drobno
ChilliJemychęć i czas na robienie marynaty na zapas. Jednak czasem pokuszę się na przygotowanie tego dania nieco wcześniej, a wtedy już jest smakowicie, tak jak w przypadku tego przepisu. Szynkę kroimy w centymetrowe plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso(...)przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładziemy pokrojone dowolnie (u mnie cienkie prostokąty) jabłko tak, by przykryło wieprzowinę. Zalewamy wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego
Kuchenna KontrrewolucyaTymi kanapeczkami spróbuję przekonać Was do rezygnacji z kupowania sklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab. Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso
Chocolate Muffin BlogGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule
Kto ugości moich gości?kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jedyną rzeczą, której mi zabrakło była chociaż odrobina zielonego szczypiorku... tzw. kropka nad "i" :) 12 porcji Składniki: 6 jajek kawałek papryki wędlina (kawałek kiełbasy, szynki, czy nawet mięso z obiadu) majonez musztarda sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka a "puste" jajka układamy
My simple kitchenBardzo ciekawy pomysł na ciepłe danie, sycące, szybkie i proste, można je podać na szybki obiad, czy ciepłą kolację... Składniki: 200 g makaronu świderki 5 parówek z szynki 1 puszka fasoli czerwonej 1 cebula 2 łyżki masła 3 łyżki ketchupu pikantnego szczypta tymianku i kminu pieprz i sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Masło
kgwjanczewomąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup szynka pieczarki świeże pomidor listki bazylii Przygotowanie: Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać(...)podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut
Ala piecze i gotujedoskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej
Takie tam pichcenieFani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według przepisu (klik) . Marchew
Garniec Magalietutaj inspirację tamtą pastą. Składniki : 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin sos z pieczeni (u mnie sos z pieczenia szynki ) Wątróbkę gotować ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem przypraw. Długość gotowania jest zależna od tego, czy z nakłutej wątróbki nie wycieka krew. Wątróbkę wyjąć i ostudzić. Zmiksować
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę
W Mojej Kuchni Lubię