szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski(...)miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem
Kuchnia co dniasię sprawdziła w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych. Bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie: Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę Zblendować świeżą bazylię, oliwę, suszone zioła, sól i czosnek(...)Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki Na pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut
Pan i Pani Smith w kuchniMarshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego
Corner With Recipespodróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :) Składniki (4 porcje)*: - oliwa - 0,6 kg surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona
Corner With RecipesSkładniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
Moja Galeria SmakuBardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. 2. W rondelku wymieszać
Moja Galeria Smakumielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
Moja Galeria SmakuPomysł na szybką kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto
W królestwie smaków Beatywyrośnięcia. Prawda że proste? na sos: puszka pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto(...)przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 15 min. Gotowe
na moim stole...Schab a'la łososiowy Na moim stole, coraz częściej gości dojrzewająca polędwica. co niektórzy w moim domu nazywają ją żywą polędwicą. Jeśli ktoś jest amatorem szynki szwarcwaldzkiej to wie o czym piszę:) Prosty sposób, na przygotowanie smacznej, nietypowej, domowej wędliny. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: około 1.5 kg schabu wieprzowego 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 główka
na moim stole...jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni obiadek :) SKŁADNIKI: (ok 20-22 szt) 80 dag kg szynki (po oczyszczeniu z błonek itp) 2 czerwone papryki 50 dag pieczarek (najlepiej małych) 2 małe cukinie 3 cebule 1. Mięso pokroić w kostkę (ok 2-3 cm). Obficie posypać przyprawami
Kto ugości moich gości?drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę i umieszczamy w bambusowych pudełeczkach. Wkładamy do piekarnika(...)wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązką oregano. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. Smacznego
My Culinary Artszpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie. Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę
Smaczna Pyzasobie skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ... A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;) Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona 2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa do podania PRZYGOTOWANIE: Cukinię oraz paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki