z sosem - 500 przepisów (strona:17/34)

Bakłażan ze śliwkami i kaszą 151

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku

Gaździnka warzy
Kluski z białym serem i szpinakiem 261

Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana kilka ziarenek kminku czerwona cebula żółta cebula natka pietruszki 250 g białego sera 450 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek,  kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedzić, zmielić. Po wystygnięciu dodać mąkę ziemniaczaną (podzielić ziemniaki na 4 części, jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać mąkę

Gaździnka warzy
Mielone kotlety 281

czosnku 1 marchewka (ugotowana w rosole) 1 pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa.  Wbić jajko, wsypać

Gaździnka warzy
Kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem 327

posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Na końcu wsypać posiekany szczypiorek (jeśli sos wydaje się za kwaśny, wtedy trzeba wsypać 1-2 łyżeczki cukru).. Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczone żeberka wieprzowe 271

Składniki: 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku 2 większe cebule łyżeczka miodu kilka kropel sosu sojowego szczypta tymianku, lubczyku, rozmarynu kilka kropel cytryny sól, pieprz, papryka ostra i słodka Przygotowanie: Żeberka pociąć na kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz.  Piekarnik rozgrzać

Gaździnka warzy
Mielone z winnym sosem pieczarkowym 225

Składniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag pieczarek średnia cebula 2-3 łyżki masła 100 g białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Mięso zmielić z cebulą i kromką chleba. Dodać

Gaździnka warzy
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z SOSEM DYNIOWO-GRUSZKOWYM 194

łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki z dyni uprażyć na patelni. Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak. Koniec. PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny nie smakuje równie dobrze

GRUBY WAŁEK
Makaron z sosem pieczarkowo brokulowym 348

zaleceń na opakowaniu. Pieczarki podsmażamy na masełku. Śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami mąki i dodajemy do pieczarek. Brok€ł podgotowujemy chwilę. Na talerz nakładamy makaron, brokuły i polewamy sosem. Na koniec posypujemy parmezanem.Smacznego

LEjDIS
Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą 311

pieprzem, czosnkiem i papryką.  Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Bułki przekrawamy wzdłuż.  Rozkładamy na nich pieczarki - wraz z wytworzonym sosem. Posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (może być z termoobiegiem) przez około  10 minut. Podajmy na liściach sałaty, polewamy keczupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pyszne

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka advokatowo- krówkowa 251

mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani
Sos pieczarkowy 205

następnie dodajemy 100 ml śmietany 18 %, mieszamy. Pieczarki zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietanę z mąką, energicznie mieszając. Całość wstawiamy na mały ogień  i podgrzewamy do zgęstnienia sosu

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki inaczej 471

łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.  Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni

Krakowskie smaki Ani
Domowa pizza na cienkim spodzie 182

czasie, lekko je przerabiamy i wykładamy na blaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami  oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem

Krakowskie smaki Ani
Kopytka 201

ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem np. pieczarkowym bądź na słodko

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania